Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in saldırılarında en az 5 bin 500’ü çocuk ve 3 bin 500’ü kadın olmak üzere 13 bin kişinin öldürüldüğü belirtildi. İsrail basını ise 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

Toplam 2,3 milyon insanın kaldığı Gazze Şeridi’nde, 7 Ekim’den bu yana 1 milyon 700 bin Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İsrail’in Gazze Şeridi’nde 46 günde 205 sağlık çalışanı, 22 sivil savunma görevlisi ve 62 gazeteciyi öldürdü.

Gazeteci Emre Orman’ın hazırladığı Direniş Günlüğü verilerine göre Gazze, Lübnan, Irak ve Suriye’de direniş güçlerinin, emperyalist ABD ve Ortadoğu’daki karakolu olan işgalci Siyonist İsrail’e dönük saldırılar şu şekilde özetledi.

Gazze: El Kassam Tugayları, Tel Aviv ile Ra’im askeri üssünü roketlerle bombaladı. Kudüs Tugayları da 9 tank, 3 personel taşıyıcı ve 4 askeri aracı vurdu; bir piyade gücü imha edildi; Ra’im, Mivtahim ve Nir Oz bölgeleri roketlerle vuruldu. Mücahid Tugayları, işgal güçlerine havan saldırıları düzenledi.

Lübnan: Hizbullah, 12 ayrı noktayı çeşitli silahlarla vurdu. Çok sayıda işgal askerinin öldüğü gözlemlendi. Saldırılarda Grad (Katyuşa) füzeleri de kullanıldı.

Irak ve Suriye: Irak Direnişi, işgalci ABD’nin Ayn El Esad (Irak) ve Şeddadi (Suriye) üslerini ikişer kez vurdu. CENTCOM, Ayn El Esad’a yönelik balistik füzeli saldırıda 8 askerin yaralandığını açıkladı.

1. Gazze’de 4 günlük geçici ateşkes bugün başladı

Gazze'de ateşkes sağlandı

24 Kasım 2023

Gazze’de 4 günlük geçici ateşkes başladı. Bu süre içinde esir takası yapılacağı ve Gazze’ye insani yardım yapılacağı açıklandı.

Detaylar

FHKC lideri Mazhar: Birlikte savaşacağız, kazanacağız, başımız dik şekilde özgür olacağız!

Detaylar

2. Siyonist İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısı 14 bin 128 oldu

Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

21 Kasım 2023

Detaylar

Siyonist İsrail ve Hamas rehine takasında anlaştı

Siyonist İsrail ve Filistin’in Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas, rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardı.

Detaylar

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun: Gazze’deki soykırımın sorumluları Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmalı

Detaylar

Güney Afrika Meclisi İsrail’in büyükelçiliğini kapatma kararı aldı

Güney Afrika Parlamentosu, İsrail Büyükelçiliği’nin kapatılması, büyükelçinin sınır dışı edilmesi ve diplomatik ilişkilerin askıya alınması lehinde oy kullandı.

Detaylar

3. İşgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında can kaybı 13 bine yükseldi

20 Kasım 2023

Şifa Hastanesi’ndeki prematüre bebekler Mısır’a götürülüyor

Gazze’nin en büyük hastanesi Şifa’dan tahliye edilen prematüre bebeklerden 28’i Refah Sınır Kapısı yolunda. Filistin Kızılayı, 28 bebeğin tedavilerinin Mısır’da devam edeceğini açıkladı.

Şifa Hastanesi’nin İsrail askerleri tarafından işgal edilmesiyle güneydeki diğer hastanelere nakledilen 31 bebek, ciddi enfeksiyonlarla mücadele ediyordu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 11 bebeğin durumunun kritik olduğunu açıkladı.

Çin’den birlikte çalışma çağrısı

Arap ve İslam ülkelerinden dışişleri bakanlarıyla İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri’nden oluşan heyet, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin daimi üyesi 5 ülkeye ziyaretlerinin ilk durağında Çin’de temaslarda bulundu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Es-Safedi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın yer aldığı heyet, bu sabah Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile bir araya geldi.

Vang, Pekin’deki Diaoyutay Devlet Konukevi’nde yapılan toplantıda, Gazze’de gerilimin düşürülmesi ve en kısa sürede barışın tesis edilmesine yönelik çabaları desteklediklerini belirterek, “Uluslararası toplum hemen ve şimdi harekete geçmeli, Gazze’deki insani felaketin sürmesini önlemek üzere etkili ve güvenilir tedbirleri almalı.” dedi.

Gazze’de bir aydan fazla süredir devam eden çatışmaların on binlerce insanın hayatına mal olduğu, konutların yüzde 60’ının yok edildiği, nüfusun yüzde 70’inin yerinden edildiği ve büyük bölümünün açıkla mücadele ettiğine dikkati çeken Vang, “Gazze’deki durum dünyanın her yerindeki insanların yüreğini yaralıyor, vicdanını rahatsız ediyor.” ifadesini kullandı.

Vang, Çin’in Filistin sorununda “adaletin yanında” olduğunu, çatışmanın başından beri gerilimin düşürülmesi ve sivillerin korunması, insani yardımların artırılması için çaba gösterdiğini, ikili görüşmelerde ve çok taraflı platformlarda barış için uzlaşma oluşturmaya çalıştığını vurguladı.

Çin’in kasım ayında BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatan Vang, Konsey’in Çin’in dönem başkanlığında tüm tarafları uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka uymaya çağıran, çatışmalara insani ara verilmesi ve insani yardım koridorlarının oluşturmasını talep eden karara imza attığını kaydetti.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 11 Kasım’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi’nin ateşkes, sivillerin korunması ve iki devletli çözümün uygulanmasına dair açık ve güçlü bir mesaj verdiğini, Çin bunu tamamıyla desteklediğini ifade eden Vang, şu değerlendirmede bulundu:

“Arap ve İslam dünyasındaki kardeşlerimizle, çatışmanın durdurulması ve Filistin sorununa kapsamlı, adil, kalıcı çözüm bulunması için çalışmaya hazırız.”

FHKC: İmha savaşı kızışıyor ve düşman dünyayı uyuşturmaya çalışıyor

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Merkezi Medya Departmanı Endonezya Hastanesi’ndeki saldırılara yönelik açıklama yayınladı:

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Siyonist düşmanın suçlarının tırmandığını, hiçbir insan aklının hayal edemeyeceği yeni vahşet seviyelerine ulaştığını ve tarih boyunca en kötü katiller ve imha rejimleri tarafından işlenen suçlar açısından tarihsel emsalleri geride bıraktığını doğruladı.

Cephe, cani Siyonist düşmanın Endonezya hastanesini bombalayarak ameliyat ve ameliyathaneyi hedef almasının ve yaralıları ameliyat masalarında ve hasta yataklarında öldürmesinin, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili her türlü yasal çerçeveyi aşan bir suç olduğunu vurguladı. Ve artık bunları tanımlamak ve cezalandırmak için özel mevzuat gerektiren sınırlara ulaştı.

Cephe, düşmanın son günlerdeki suçlarının yoğunlaşmasının ve tırmandırılmasının, Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki saldırgan ülkelerin Batı’nın suç ortaklığı ve bazı Arap rejimlerinin anlaşmasıyla ortaklığından, desteğinden yararlanarak gerçekleştiğini düşünüyordu.

Cephe, halkımızın maruz kaldığı bu soykırıma, katliamlara, dehşete ve zulme ancak acımasız ve yıpranmış dünya düzenini sarsacak ve sömürgeci yönetimlerin hakim olduğu bu dünyaya adaleti yeniden tesis edecek bir Arap ve uluslararası ayaklanmayla karşılık verilebileceğini vurguladı. Bütün insani değerleri ayaklar altına aldılar.

Cephe, geçici ateşkese ilişkin haber ve sızıntıların yayılmasının yalnızca bu suçları örtbas etmeyi, Arap ve uluslararası kamuoyunu uyuşturmayı ve bu vahşete karşı ayaklanmalarını tırmandırması gereken dayanışma güçlerini ve halkları başarısızlığa uğratmayı amaçladığı konusunda uyardı.

Cephe, bugün (Pazartesi günü) halk öfkesinin başlangıcı olarak kabul edilmesini, Siyonist düşmanı ve saldırganlık koalisyonunun güç ve hükümetlerini cezalandırmayı, elçiliklerini kuşatarak çıkarlarına ve güçlerine saldırmayı talep etti.

Cephe, Arap petrolünün hâlâ aktığı ve soykırım savaş makinesini beslediği bir dönemde, Gazze Şeridi’ndeki nehirlerde kanın aktığı ve Arapların buna sessiz kalması veya zayıf tepki vermesinin, bu soykırımın Arapları ve bölge halklarını etkileyecek şekilde genelleştirileceği anlamına geldiği sonucuna vardı.

İsrail Endonezya Hastanesi’ni vurdu

İsrail ordusunun, Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi’ne gerçek mermilerle ateş açtığı ve hastanenin çevresini top atışlarıyla vurduğu bildirildi.

Filistin haber ajansı WAFA’nın haberinde, İsrail ordusunun Endonezya Hastanesi’ni gerçek mermilerle, hastane çevresini top atışlarıyla hedef alması sonucu aralarında doktorların da bulunduğu yaralıların olduğu belirtildi.

Öte yandan, Şihab haber ajansı, Telegram sayfasından, gazeteci Enes Şerif’in Endonezya Hastanesi içinden “İşgal güçleri hastaneyi direkt hedef almakta. Hasta ve yaralıların üzerine ateş açmaktadır. Bu belki son görüşme olacak. Lütfen, burada durumlar oldukça zor. Bu mesajı iletiniz.” anonsunu paylaştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü ise Endonezya Hastanesi’nde 3 gün içinde 600’e yakın kişinin şehit olduğunu duyurdu.

4. “Yahudi karşıtlığı” suçuyla vatandaşlık hakkı sona eriyor

16 Kasım 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, işgal güçlerinin Şifa Hastanesi avlusundaki cenazeleri toplayıp götürdüğünü açıkladı. Hastanenin müdürü ise keskin nişancı saldırılarının devam ettiğini, bir binadan diğerine geçemediklerini, sağlık personeliyle irtibatlarının koptuğunu söyledi!

Almanya’da “antisemitizm ile mücadele” kapsamında hazırlanan bir yasa tasarısı taslağı Federal Meclis’e sunuldu. Buna göre, “Yahudi karşıtlığı” suçundan hüküm giyen göçmenlerin ikamet ve vatandaşlık hakları sona erdirilecek.

İrlandalı milletvekili Richard Boyd Barrett meclis konuşmasında “İsrail normal bir devlet değil, bir apartheid devletidir, bir terörist devlettir, Filistin halkının kitlesel patlaması ve öldürülmesi üzerine kurulmuş bir devlettir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den her gün 7 gemi dolusu mal siyonist İsrail’e gidiyor

Detaylar

FHKC, Tünel Kontrol Noktası eylemine dair açıklama

Filistinli direnişçiler, Kudüs ile Beytüllahim arasındaki kontrol noktasına silahlı saldırı düzenlemiş ve 6 yerleşimciyi yaralayıp, bir kişiyi öldürmüştü. Eylemi gerçekleştiren 3 direniş savaşçısı, çatışarak hayatını kaybetmişti.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi bu saldırı eylemine dair açıklama yayımladı:

“3 kahraman direniş savaşçısı tarafından gerçekleştirilen bu operasyon, işgalin çocuklara, kadınlara, yaşlılara ve sivillere karşı yürüttüğü soykırımlara ve imha savaşına karşı doğal bir tepkidir. Direniş, her yerde düşmana güçlü bir şekilde karşılık vermek için saldırılarını yoğunlaştıracak.

Bu operasyon, direnişin sürdüğünü, direnişimizin ve devrimci kahramanlarımızın ellerinin tetikte kalacağını, işgalin halkımıza karşı devam eden suçlarına tüm gücüyle karşılık vereceğini teyit etmektedir. Bu aynı zamanda halkımızın işgalciler topraklarımızdan yenilip milli hedeflerimize ulaşılıncaya kadar direnme seçeneğindeki ısrarını da kanıtlamaktadır.

Direniş güçleri saldırılarını yoğunlaştıracak ve siyonist düşmana güçlü bir şekilde karşılık vermek ve onu her yerde vurmak için çabaları koordine ve organize edecek.

Saldırganlık karşısında daha fazla direnç ve kararlılık!

Şehitlere şan, direnişe zafer!”

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan, El Kassam savaşçılarının son 48 saatte işgal ordusuna ait 33 zırhlı aracı vurduklarını açıkladı.

5. İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman görevden alındı

Suella Braverman

13 Kasım 2023

Filistin’e destek eylemlerine izin verdiği gerekçesiyle Londra polisini ‘çifte standart’ ile suçlayan İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman görevden alındı.

6. Siyonist İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları şiddetlenerek devam ediyor

11 Kasım 2023

Siyonist İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye yönelik saldırıları şiddetlenerek devam ediyor, İletişim ve internet kesintileri nedeniyle bugün Gazze’deki can kayıpları sayılamadı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından günlük can kayıplarına dair yapılan açıklamada, “İletişim ve internet kesintileri nedeniyle bugün Gazze’deki can kayıpları sayılamadı” denildi.

İşgalci İsrail ordusu, Filistinlileri zorla göç ettirdiği abluka altındaki Gazze Şeridi’nin güneyini de vurdu.

Gazze’deki Filistin İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde sivillerin bulunduğu bir evi bombaladığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail’in hava saldırısına maruz kalan evin Han Yunus’un doğusunda yer alan Absan el-Cedide beldesi sakinlerinden Şahin ailesine ait olduğu ifade edildi.

Gazze’deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze’deki Şifa Hastanesi’nin ameliyathane bölümünü vurduğu belirtildi.

İsrail, Gazze’deki hükümetin defalarca reddetmesine rağmen, “askeri amaçlarla kullanıldığı” iddiasıyla Şifa Hastanesi ve çevresini bombalıyor.

İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda, yaralı ve hastaların yanı sıra yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin sığındığı hastaneleri hedef almaya devam ediyor.

Son 24 saatte Şifa, Endonezya, Nasr Çocuk, Rantisi Çocuk, El-Avde Çocuk ve Kudüs hastaneleri ya da çevrelerine şiddetli saldırılar düzenlendi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun, içerisinde hareket eden her şeyi hedef alması nedeniyle Şifa Hastanesi’nin hizmet dışı kaldığını bildirdi.

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail ordusunun Şifa Hastanesi’ni kuşatmaya aldığını aktardı.

İsrail ordusuna ait insansız hava araçlarının (İHA) üzerlerinde yoğun uçuşlar yaptığını belirten Kudra, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda Şifa Hastanesi yerleşkesinde mahsur kalmış durumdayız. Şunu söyleyebiliriz: İsrail güçlerinin, içerisinde hareket eden her şeyi hedef alması nedeniyle Şifa Hastanesi hizmet dışı kaldı.”

Filistin Kızılayı: Kudüs Hastanesine doğrudan ateş açıldı

İsrail tanklarının, Gazze Şeridi’ndeki Kudüs Hastanesine 20 metre uzaklıkta olduğu ve hastaneye doğrudan ateş açıldığı bildirildi.

Filistin Kızılayının X hesabından yapılan açıklamada, İsrail tanklarının, Kudüs Hastanesine 20 metre uzaklıkta olduğu ve hastaneye doğrudan ateş açıldığı kaydedildi.

Açıklamada, hastaneye ateş açılmasının yerinden edilmiş 14 bin kişi arasında paniğe yol açtığı ifade edildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla kişinin Gazze Vadisi’nin güneyine gitmesi yönündeki çağrılarını sürdürüyor.

İsrail ordusu, evleri bombalanarak yerinden edilen binlerce sivilin sığınmak zorunda kaldığı hastaneleri de hedef alarak buradaki insanları yine göçe zorluyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’deki Şifa Hastanesi yakınlarına düzenlenen saldırıların son derece rahatsız edici olduğunu belirtti.

Ghebreyesus, İsrail ordusunun Şifa Hastanesini hedef almasına ilişkin X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda “Gazze’deki Şifa Hastanesi yakınlarına hava saldırıları düzenlendiğine yönelik haberler son derece rahatsız edici. Temas halinde olduğumuz birçok sağlık çalışanı, güvenlik arayışıyla hastaneyi terk etmek zorunda kaldı. Diğerleri ise ciddi güvensizlik nedeniyle hareket edemediklerini bildirdi.” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun yoğun saldırıları ve kuşatması altındaki Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi Cerrahi Bölüm Başkanı Dr. Mervan Ebu Sada, İsrail güçlerinin bugün hastanenin yoğun bakım ünitesini bombaladığını söyledi.

İngiltere merkezli Filistinlilere Tıbbi Yardım (Medical Aid for Palestinians) adlı sivil toplum kuruluşu, X sosyal medya hesabında, Gazze’de gözlerin çevrildiği Şifa Hastanesi’nden Dr. Ebu Sada’nın konuşmasını paylaştı.

Şifa Hastanesi Cerrahi Bölüm Başkanı Ebu Sada, “Bugün Şifa Hastanesindeki yoğun bakım ünitesini bombaladılar. Her taraftan ateş açılıyor ve bombardıman var. Kimse Şifa Hastanesi’nden çıkamıyor, kimse buraya gelemiyor. Durum çok tehlikeli” dedi.

İşgalci siyonist İsrail ordusu Gazze’deki El-Burak Okulu’nu vurduğunu kabullendi

Detaylar

48 saatte 160’tan fazla İsrail zırhlısı imha edildi

Ebu Ubeyde, 25’i son 48 saatte olmak üzere şu ana kadar toplamda 160’tan fazla İsrail zırhlısını kısmen ya da tamamen imha ettiklerini duyurdu ve ardından Kassam yeni çatışma görüntüleri yayınladı.

Ebu Ubeyde çatışmalara dair yaptığı açıklamada “İsrail tankları şiddetli direnişle ve şiddetli çatışmalarla karşı karşıya kalıyor, bu da onları geri çekilmeye ve saldırının seyrini değiştirmeye zorluyor. Direnişimizin gösterdiği büyük fedakarlık zaferin başlangıcıdır. Direniş savaşçılarımız yerin altından, üstünden, moloz altından çıkıp zırhlı araçları ve tankları imha ediyor. Çatışma eşitsiz ama bölgedeki en güçlü gücü korkutuyor. Düşmanın bu savaştaki tek başarısı, dünyanın gözü önünde yaptığı katliamlardır.” değerlendirmelerinde bulundu.

İsrail işgal ordusu da hemen ardından 5 askerin daha öldüğünü, ikisi subay olmak üzere 6 askerin de yaralandığını açıkladı.

Nasrallah: Siyonist çete ve onu destekleyenler için zaman daralıyor

Detaylar

Macron, İsrail’e sivilleri bombalamayı durdurma çağrısı yaptı

Detaylar

7. İsrail’in saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı 11 bini geçti

Hizbullah’ın Lübnan meclisindeki grubu Direnişe Sadakat Bloku’nun lideri Muhammed Raad

10 Kasım 2023

Detaylar

FHKC: “İşgalcilerin tutsaklarımıza karşı işlediği suçlar haddini aştı!”

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin Şehitler, Esirler ve Yaralılar Bürosu, Filistinli tutsaklara yönelik artan saldırılara karşı açıklama yaptı.

Detaylar

Kolombiya: Uluslararası mahkemeler için davalar hazırlıyoruz

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, hükümetin hukuk ekiplerinin, tüm uluslararası mahkemeler için davalara hazırlandığının altını çizerek “Gazze’de bunları yapanlar ancak zavallı ve soykırım failleri olarak nitelendirilebilir” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: İsrail’i durmaya çağırıyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: “(Gazze’de) Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıp öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail’i durmaya çağırıyoruz.”

Ensarullah Sözcüsü: Sesler göstermelik

Ensarullah Sözcüsü Muhammed Abdusselam Arap ve İslam ülkelerinin en ufak bir sorumluluk üstlenmesi, siyonist suç örgütünü caydırmak için yeterli olduğunu söyleyerek, “Siyonistler etraflarındaki seslerin göstermelik olduğunu bilmeselerdi, işledikleri suçları işlemeye cesaret edemezlerdi” dedi.

Direnişe Sadakat Bloku: Kendi yolumuzda ilerlemeyeceğiz

Hizbullah’ın Lübnan meclisindeki grubu Direnişe Sadakat Bloku’nun lideri Muhammed Raad Gazze’de süren direniş hakkında açıklamalarda bulundu:

“Tek meşru müdafaa hakkı Filistin’e aittir ve biz Direniş olarak Gazze’yi ve halkını terk edip kendi yolumuzda ilerlemeyeceğiz. ABD ve Batı’nın desteğiyle vahşi saldırıya maruz kalan Gazze’nin yanındayız. Gazze’ye yönelik saldırılar sona ermeli. Siyonist varlığın bu bölgede yeri yok. Siyonistlerin Gazze ve halkına karşı uyguladığı vahşet, suçlarını uluslararası yasaklı silahlarla işleyerek onun doğasını ortaya koyuyor.”

8. FHKC, Filistinli yetkililere çağrıda bulundu: “Amerikan yönetimi, her türlü direnişle hedef alınmalıdır”

6 Kasım 2023

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin otorite liderlerine Amerikalı yetkilileri boykot etmeleri ve Filistin halkına yönelik düşmanca planlara bulaşmamaları çağrısında bulundu.

Açıklamanın tamamı:

“Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Otorite liderlerine Amerikalı yetkilileri tamamen boykot etmeleri ve Gazze Şeridi’ndeki çocukların, kadınların ve yaşlıların kanına bulanmış bu suçluların ortaya koyduğu hiçbir öneri veya girişime katılmamaları çağrısında bulundu. 

Gazze Şeridin’deki Siyonist varlığın Şerit’te işlediği suçların boyutu ve bölgede devam eden soykırım, Amerikan yönetimiyle tam ortaklık ve koordinasyon içindedir. Gazze Şeridi’nde işlenen korkun suçlara ve soykırıma karşı Otoritenin davranışlarını halkımızın fedakarlıkları seviyesine yükseltmesi gerekmektedir.

Cephe, Filistin halkının iradesi ve onayı dışında, Gazze Şeridi’nde yeni bir varlık yaratmayı ya da Şeridi bir yönetime devretmeyi amaçlayan Amerikan planlarının halkımız tarafından reddedildiğini ve başarısızlığa mahkum olduğunu düşünüyor ve çağrıda bulunuyor: Otoritenin Filistin halkına düşman olan bu planlara katılmamasını talep ediyoruz.

İşgalin Filistin halkına yönelik saldırganlığını paylaşan ve uluslararası alanda yasaklanmış en güçlü silahlarla onu siyasi ve askeri olarak destekleyen Amerikan yönetimi, tıpkı Siyonist oluşum gibi her türlü direnişle hedef alınmalıdır. Otoritenin liderliğinden istenen tek şey, onu boykot etmesi ve herhangi bir yetkilisinin kendileriyle görüşmesine engel olmasıdır. Çünkü bu toplantıların devamı, saldırıyı meşrulaştırmak ve halkımıza düşmanca planların pazarlanması anlamına gelecektir.

Filistin Kurtuluşu Halk Cephesi
6 Kasım 2023″


9. Gazze’de, bu akşam deprem niteliğinde ağır bir bombardıman gerçekleşiyor

5 Kasım 2023

Filistin Yönetimi Gazze’deki evlerin yarısının yıkıldığını açıkladı

Batı Şeria’da bulunan Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı, Gazze’deki savaşın etkisine ilişkin yeni rakamlar açıkladı.

Açıklamaya göre:

*Gazze’deki konutların %50’sinden fazlası yıkıldı
*Nüfusun yaklaşık %70’i yerinden edildi
*Yatarak hasta alabilen 35 hastaneden 16’sı çalışmayı durdurdu
*BM Mülteci Ajansı UNRWA’nın 42 binası hasar gördü
*En az 7 kilise ve 55 cami hasar gördü

İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 11.000’den fazla “hedefi” vurduğunu ve yalnızca Gazze Şehri’ne 10.000’den fazla mühimmat attığını açıkladı.

Lübnan El-Akhbar Gazetesi: İsrail drone’u, Lübnan’da bir aracı hedef aldı.

Lübnan El-Akhbar Gazetesi: İsrail drone’u, Lübnan’da bir aracı hedef aldı. Lübnanlı gazeteci Samir Eyüb’un sürdüğü araca işgalci İsrail drone’u saldırdı.

Araçta Eyüb’ün kadın kardeşi ve 4 çocuğu vardı, ilk bilgilere göre 3 çocuk hayatını kaybetti.

Detaylar

Hizbullah’ın Lübnan Parlamentosu’ndaki milletvekili Hasan Fadlallah

Hizbullah’ın Lübnan Parlamentosu’ndaki milletvekili Hasan Fadlallah, 3 çocuğun ve annelerinin katledildiği İsrail saldırısına karşı şöyle konuştu

“Lübnan’daki çocukların kanı, Gazze’dekilerin kanına eklendi. Sivillere karşı tehlikeli bir suçla karşı karşıyayız ve düşman bedelini ödeyecek. İşgal, güney halkını korkutamaz ve bedeli ne olursa olsun suçlarıyla yüzleşeceğiz.”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Batı Şeria’da Mahmud Abbas ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Batı Şeria’ya “sürpriz” ziyaretinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Filistinliler ziyareti protesto edip Blinken’ın fotoğrafını yaktı.

Detaylar

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden faşist bakana cevap

“Siyonist bakan Eliyahu’nun açıklamaları bugüne kadar işgal liderlerinin konum ve davranışlarının somut bir örneğidir”

Detaylar

İsrailli faşist bakan Eliyahu: “Gazze’ye nükleer bomba atmak olasılıklar arasında”

İsrailli aşırı sağcı Miras Bakanı Amihai Eliyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne nükleer bomba atılmasının olasılıklardan biri olduğunu ve bölgede yaşayan Filistinlilerin ya İrlanda’ya da çöle gitmesi gerektiğini söyledi.

Detaylar

İşgalci İsrail ordusu Gazze’de El-Megazi Mülteci Kampı’na saldırı düzenledi

İşgalci İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde mülteci kampına düzenlediği saldırıda çoğu kadın ve çocuk en az 51 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda yaralının olduğu bildirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’da yer alan habere göre, İsrail ordusu Gazze’nin orta kesimlerindeki Megazi Mülteci Kampı’nda bulunan Seman ailesinin evini hedef aldı.

İsrail ordusu, Endonezya Hastanesi çevresine de en az 15 hava saldırısı düzenledi. Tel Ez-Zater bölgesinde su depolarının vurulması sonucu çevredeki evleri su bastı.

İsrail ordusunun, Gazze’nin batısındaki Ebu Hasira ailesinin evine yönelik saldırısı sonucu yıkılan evin enkazından sivil savunma ve çevredeki vatandaşların yardımıyla 5 kişinin cesedi çıkarıldı.

Hastanelerin acil servisleri ağır yaralılarla dolu

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, Megazi Mülteci Kampı’nı hedef alan “katliam” sonucu çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu ve hastanelerin acil servislerinin ağır yaralılarla dolduğunu duyurdu.

10. İsrail ordusu, Gazze’deki Nasr Çocuk Hastanesinin girişini vurdu

4 Kasım 2023

Filistin merkezli El-Aksa televizyonunda yer alan haberde, savaş uçaklarının girişini bombaladığı Nasr Çocuk Hastanesinde ölen ve yaralananların olduğu bildirildi.

40 bin konut tamamen yıkıldı

İsrail saldırılarında 55 cami, 3 üniversite, 3 kilise ve Vakıflar Bakanlığına bağlı 3 binanın yıkıldığı bilgisini veren Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, 16 hastane, 32 sağlık ocağı, 27 ambulans ve 105 sağlık merkezinin zarar gördüğünü kaydetti.

Maruf, saldırılar nedeniyle 40 bin konutun tamamen yıkıldığını, 220 bin konut ve 88 hükümet binasının zarar gördüğünü ya da kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

Filistinli yetkili, İsrail ordusunun 220 okulu vurduğunu ve bunlardan 60’ının tamamen hizmet dışı kaldığını belirtti.

Blinken’ın ziyaretiyle İsrail saldırganlığı arttı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bölgeye ziyaretiyle eş zamanlı olarak İsrail’in son 24 saatte Gazze’ye yönelik saldırganlığını artırdığına dikkati çeken Maruf, İsrail güçlerinin katliamlar gerçekleştirerek Gazze Şeridi’nin kuzeyinde ve Gazze kentinde hayatı, tümüyle ortadan kaldırmaya çalıştığını dile getirdi.

Maruf ayrıca İsrail’in daha fazla hastaneyi hedef almak istediği konusunda uyarıda bulunarak, masum canların kurtarılması için acilen hastanelere yakıt girmesi çağrısı yaptı.

İsrail Savunma Bakanı, Gazze’de “yerleşim bölgelerine girdiklerini” ileri sürdü

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ordunun Gazze şehrine hem güneyden hem de kuzeyden saldırdığını ve yerleşim bölgelerine girdiğini iddia etti.

Detaylar

Kolombiya ve Venezuela, İsrail’in Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne saldırısını kınadı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro ve Venezuela Dışişleri Bakanı Gil, İsrail’in Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne saldırısını kınayan açıklamalarda bulundu.

Detaylar

 

11. Hizbullah lideri Nasrallah ‘Gazze’deki savaşın sorumlusu ABD’ dedi

3 Kasım 2023

Lübnan’da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah

Lübnan’da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hamas’ın İsrail’de 7 Ekim’de düzenlediği saldırılar sonrası ilk kez halka seslendi. Hamas’ı saldırıları nedeniyle öven Nasrallah, “Gazze’deki savaşın sorumlusu ABD” dedi. Nsrallah ayrıca savaşın genişleme olasılığına ilişkin, bütün olasılıkların ve seçeneklerin masada olduğunu belirterek, “Tüm olasılıklara hazırız” diye konuştu.

Hasan Nasrallah’ın konuşma yapacağı 5 gün önce duyurulmuştu. Halen nerede olduğu bilinmeyen Nasrallah, video bağlantısıyla yaptığı konuşmasında Hamas’ın “El Aksa Tufanı” olarak nitelendirdiği saldırıların “yüzde 100 Filistin’e ait” olduğunu söyledi.

Nasrallah, “7 Ekim’de El-Kassam Tugayları’nın düzenlediği ve direnişi sürdürdüğü kutsal operasyon, yüzde 100 Filistin ürünüydü. Operasyon, Filistinliler tarafından yürütüldü. Eylemlerini müttefiklerinden sakladılar, bu da operasyonun oldukça başarılı olmasını sağladı” dedi.

Hizbullah lideri, saldırılara yol açan koşullarla ilgili olarak Filistin’de dört acil konunun öne çıktığını söyledi. Nasrallah bunları; İsrail’in tutukladığı Filistinli mahkumların durumu, Kudüs ve Mescid-i Aksa, Gazze kuşatması, Batı Şeria’daki yerleşimciler ile günlük cinayetlerden kaynaklanan yeni tehlikeler olarak sıraladı.

Nasrallah, “İslami direniş” olarak adlandırdığı hareketlerle ilgili olarak İran’ın desteğini doğruladı ve “gerçek karar vericilerin direniş liderleri” olduğunu söyledi, “Irak ve Yemen’de direnişin rolü netleşti. Lübnan’a gelince, 8 Ekim’den itibaren savaşa girdik” dedi.


12. Hizbullah üyelerinden Filistin direnişçilerine mesaj

1 Kasım 2023

Hizbullah savaşçıları, Gazze’deki Filistin direniş savaşçılarına mesaj gönderdi:

Bu, Filistin sınırlarının ötesindeki kararlılığımızın bir parçasıdır. Mescid-i Aksa’ya destek için silaha sarıldık. Zafer bizim sözümüzdür ve sabah yakındır. Ey gururlu Gazze’nin mazlum halkı, çocuklarınızın, kadınlarınızın, genç erkeklerinizin, yaşlılarınızın öldürülmesi büyük bir olaydır, ama sizin kararlılık ruhunuz daha da büyüktür. Bu, sizin kanınızdır. Direniş, son nefesinin bir kısmı kalan bu yaşlanan varlığı boğuyor. Siz davanın ve direnişin kahramanları, kararlılık ve şehitlik konvoyları, bu kırılgan varlığın burnunu ovuşturdunuz. Dünyaya onların örümcek ağından daha zayıf olduklarını ve kurtuluşun yakın olduğunu gösterdiniz. Elimiz, sevgili Filistin’deki en savunmasız ve mazlum halkımızı desteklemek için düşmana karşı savaşan tetikte sizinle birlikte.

FHKC: “Kardeş Yemen’e, onun ordusuna saygı ve takdir selamı gönderiyoruz”

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, siyonist İsrail’e karşı savaşlarına açıktan dahil olan Yemen’e şükranlarını sundu.

Açıklama şöyle:

Kardeş Yemen’e, onun ordusuna ve yiğit direnişine saygı ve takdir selamı gönderiyoruz. Filistin’i, halkını ve direnişini desteklemek için savaşa girme yönündeki tarihi ve önemli kararı, gururlu Yemen halkının ve onların kararlı liderliğinin ahlaki, insani ve Arapçı duruşunu yansıtıyordu. Filistin halkı, tüm gücüyle Yemen’deki kardeşlerimizin uğradığı haksızlıkların, yıllardır maruz kaldıkları vahşi saldırının bilincindedir. Bugün bu çatışmada sundukları ve kullandıkları silahlar, düşmanları karşısında kendilerini ve halklarını savundukları silahlardır. İster siyonist ve Amerikan düşmanlarına karşı savaş cephesinde ister caydırıcılık ve mücadele cephelerinde bu savaşa katılan direniş güçlerinin şehitlerine, kendi eksenine, kahramanlarına ve çeşitli oluşumların liderlerine selamlarımızı da yeniliyoruz. Yemen’in, halkının, liderliğinin ve yiğit silahlı kuvvetlerinin konumu, tüm Arap güçlerine siyonist düşmanla yüzleşmede ciddi adımlar atmanın kapısını açıyor ve korkak, çekingen, titreyen, siyonist düşmana suç ortağı olan tüm pozisyonları açığa çıkarıyor. Özgürlük Filistin’in, zafer ise halkınındır. Yaşasın özgür Yemen. Milletimizin şehitlerine ve kahramanlarına şan olsun.

Filistin Kurtuluş Halk Cephesi Merkezi Bilgi Departmanı

1 Kasım 2023


13. Belçika’lı taşımacılık sendikalarından Siyonist İsrail’e boykot kararı

31 Ekim 2023

Belçika’daki OIP fabrikalarının sahibi olan İsrailli Elbit şirketine tedarik sağlayan İngiliz Instro Precision işçiler tarafından protesto edildikten sonra Belçikalı taşımacılık sendikaları da İsrail’e silah taşıyan uçak ve gemilere yükleme/boşaltma yapmama kararı aldı. Belçika’da biri tank ve zırhlı araç, biri de sensör sistemleri olmak üzere silah üreten iki İsrail fabrikası mevcut.


14. Lübnan Komünist Partisi: En geniş halk seferberliği ve uluslararası dayanışma

30 Ekim 2023

Filistin halkının direnişini güçlendirmek ve işgalci İsrail’e destek veren emperyalist ABD ve İngilitere başta olmak üzere destekçi ülkelere siyasi baskının yoğunlaştırılması için dayanışma vurgusu yapan LKP, komünist partilere ve işçi hareketine eylemlerin artırılması çağrısında bulundu.

Lübnan’ın öncelikli çıkarının, Filistin halkının geri dönme ve başkenti Kudüs olmak üzere Filistin’in kendi devletini kurma hakkını desteklemek olduğunun belirtildiği açıklamanın tamamı ise şu şekilde:


15. İşgalci İsrail, Kudüs Hastanesi’nin çevresini yine vurdu

29 Ekim 2023

Filistin Kızılayı, işgalci İsrail güçlerinin, daha önce bombalama tehdidinde bulunduğu Gazze’deki Kudüs Hastanesi’nin çevresini yine yoğun şekilde hedef aldığını duyurdu.

Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin, Kudüs Hastanesi’ndeki sağlık personelini, yaralıları ve hastaneye sığınan yerinden edilmiş sivilleri binayı boşaltmaya zorlamak için hastanenin çevresini sürekli ve doğrudan bombardımana tuttuğu belirtildi.

Bombardımanın, hastanenin bazı bölümlerinde ciddi hasara yol açtığı ve oluşan yoğun dumanın hastaların nefes almasını zorlaştırdığı kaydedildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun, hastane yönetiminin yanı sıra yoğun bombardıman nedeniyle evlerini terk ederek hastaneye sığınan sivilleri de binayı boşaltmaları için uyardığı aktarıldı.

Hastanenin kuzey kısmında üç elektrik jeneratörünün yanı sıra doğu ve kuzey kısımlarında oksijen üretim istasyonlarının bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu durumun ciddi bir tehlike oluşturduğu ve olası bir bombalamanın bölgede büyük yangına yol açabileceği vurgulandı.

Filistin Kızılayı, ayrıca, İsrail savaş uçaklarının bombalama tehdidinde bulunduğu hastanedeki koşulları gösteren görüntüleri de basınla paylaştı. Görüntülerde, hastanenin bazı bölümlerinin camlarının kırıldığı, içeriyi yoğun duman ve toz kapladığı ve panik havasının hakim olduğu görüldü.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Salem Abdullah Al-Jaber Al-Sabah, Gazze’de 23 gündür toplu cezalandırmalara ve savaş suçlarına tanık olduklarını altını çizerek, “Gazze’deki savaş misilleme amaçlıdır ve 23 gündür toplu cezalandırmalara ve savaş suçlarına tanık oluyoruz. Biz, 1967 sınırlarında bir Filistin Devleti kurulmadığı sürece İsrail’le normalleşmeye karşıyız, bu karara bağlıyız ve bundan geri dönüş yoktur.” ifadelerini kullandı.

Sullivan: Uluslararası insancıl hukuka göre hastaneler hedef alınmamalı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CBS News televizyon kanalının “Face the Nation” programına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Sullivan, Filistin Kızılayının, İsrail güçlerinin, Gazze’deki Kudüs Hastanesini bombalayacakları tehdidine ilişkin açıklamasıyla ilgili soruya, “Ben böyle bir şey duymadım. Dolayısıyla bunu ne doğrulayabilirim ne de yalanlayabilirim. Size söyleyebileceğim şey, hastanelerin kritik sivil altyapı olduğudur. Uluslararası insancıl hukuka göre hastaneler hedef alınmamalıdır. Askeri hedef değillerdir.” diye cevap verdi.

Filistin Direnişi’nde son durum

Dün gece Filistin Halk Kurtuluş Cephesi savaşçısı Nasır Abdüllatif Bergusi, Ramallah’ın Beyt Rima köyünde, Nablus’taki asker kampında ise Naim Ferran işgalcilerle yaşanan çatışmada şehit oldu. Bergusi ve Ferran alnında cephe nakışlı kızıl bantla, kızıl karanfillerle, kızıl bayrağa sarılarak son yolculuğuna uğurlandı.

Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nin kuzeybatısına giren işgal ordusunun iki tankını vurduklarını duyurdu.

El Aksa Şehitleri Tugayları, işgalci İsrail’in ve yerleşimcilerin işlediği suçlara yanıt olarak Batı Şeria’daki kontrol noktalarına çok sayıda silahlı operasyon gerçekleştireceklerini duyurdu.

FHKC-GK’nın askeri kanadı Cihad Cibril Tugayları, Gazze Şeridi’ndeki yerleşim bölgelerine roket saldırısı düzenledi.

16. Ölüm ve yıkımın boyutu bilinmiyor

28 Ekim 2023

İşgalci siyonist İsrail ordusunun sızma harekatı denediği, dünya ile bağlantısı kesilen Gazze’de dün geceden bu yana yaşanan ölüm ve yıkımın boyutu bilinmiyor.

Çatışmalar ve İsrail’in orantısız bombardımanı sürerken dün gece saatlerinde işgalci siyonist İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ordunun kara harekatına başladığını iddia etti. Buna karşılık Filistin Direniş Örgütleri ise İsrail’in bu saldırısına karşı dünyanın tüm bölgelerinde bulunan Filistinlileri teyakkuza geçmeye çağırdı.

Dünya ile bağlantısı kesildi

Filistin telekomünikasyon şirketi Jawwal da, sanal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze’deki tüm telefon ve internet hizmetlerinin sona erdiğini duyurdu. Paylaşımda ayrıca yoğun bombardıman nedeniyle bölgedeki altyapının zarar gördüğünü ve Gazze’nin dünya ile bağlantısının kesildiği uyarısında bulundu.

Bölgede bulunan çok sayıda gazeteci de bu durumu doğrular nitelikte bilgiler paylaştı.

Gazze’nin kuzeyinde çatışmalar

El Kasım Tugayları, işgalci siyonist İsrail ordusunun kuzey bölgesine yönelik saldırı başlattığını ve çatıştıklarını duyurdu. Duyuruya göre; İsrail Gazze’nin Beyt Hanun ve merkezde yer alan Bureij’e saldırdı. Dün gece saatleri boyunca çatışmalar sürdü. İsrail kaynakları da bu bilgileri doğruladı.

BM kararını tanımadılar: “Bir gram bile meşruiyeti ya da geçerliliği kalmadı” 

İşgalci siyonist İsrail, BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda 120 üye devletin oyuyla alınan “ateşkes” kararını reddetti. İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan BM’nin artık “bir gram bile meşruiyeti ya da geçerliliği” kalmadığını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda alınan kararla 120 ülkenin Gazze’de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunmasıyla ilgili olarak “alçakça çağrı” ithamında bulundu. “BM Genel Kurulu’nun alçakça ateşkes çağrısını açıkça reddediyoruz.” ifadesini kullanan Cohen, Hamas’ı ortadan kaldırmayı planladıklarını belirtti.

Sabaha karşı açıklama yapan İsrail Hava Kuvvetleri Operasyonlar Başkanı Tuğgeneral Gilad Keinan, İsrail’in Gazze’yi gece boyunca bombaladığını ve yüzlerce Hamas hedefini vurduğunu ileri sürdü. Keinan, bu saldırılarda en az 100 savaş uçağının kullanıldığı bilgisine de vurgu yaptı.

Tam bir kaos var

Bölgedeki gelişmeleri anlık olarak takip eden ve Gazze’de bulunan BBC muhabiri Rushdi Abualouf, dün gece boyunca bombardımanın sürdüğünü ve bu güne değin gördüğü en büyük saldırının gerçekleştiğini ifade etti. Muhabir, bu saldırılarda farklı bombaların kullanılmış olabileceğine de dikkat çekti ve buna neden olarak ise gökyüzüne kadar uzanan alevleri gösterdi. Han Yunus’ta bulunan muhabir durumu, “Tam bir kaos var” şeklinde nitelendirdi.

İşgal genişleyebilir mi?

İşgalci İsrail’in güneyinden bir saat önce bildiren BBC muhabiri Jeremy Bowen ise, İsrail’in üç yüz bin yedek askeri seferber ettiğini ve sadece bu bilginin bile Gazze’nin tüm cephelerden işgalle hazır hale getirilmeye çalışıldığını kaydetti.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun danışmanı Mark Regev, yaptığı açıklamada, “Kara operasyonu bittiğinde Gazze çok farklı bir yer olacak. Hamas bedel ödeyecek” dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad işgalci rejim için “Faşizmin 2. Dünya Savaşı’nda işlediği tüm suçları işledi.” açıklamasını paylaştı.

Filistin Direniş Örgütleri ve işgalci İsrail’den açıklamalar

Hamas, saldırılara dair açıklama yaptı: “Düşman (İsrail), Filistin direnişinin birçok cephede hazırladığı pusuya düştü. Saldırıları püskürtmek için ‘Kornet’ ve ‘Yasin’ füzelerini kullandık. Düşmanın bir kez daha denemesini bekliyoruz. İşgal güçleri, yaralılarını ve ölülerini savaş alanından tahliye etmek için helikopterlerini kullandı.”

FHKC: Saldırgan güçlere karşı mücadeleyi yükseltmek milletin ve Filistin destekçilerinin görevidir

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, uluslararası düzeyde İsrail, ABD ve diğer katliam destekçilerine karşı mücadelenin yükseltilmesi çağrısında bulundu.

Detaylar

Filistin’de 5 Direniş Örgütünden ortak açıklama

FHKC, FDKC, FHKC-GK, Hamas ve İslami Cihat örgütlerinin liderleri, Aksa Tufanı Savaşı’nın gidişatını ve Gazze Şeridi’ne yönelik vahşi saldırganlığı görüşmek üzere bugün Beyrut’ta bir araya geldi.

Detaylar

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, bu sabah da açıklama yaptı. Hagari, “Birlikler hala bölgede ve savaşa devam ediyor” dedi. Hagari, dün akşamdan beri süren saldırılarında henüz kayıp vermediklerin söyledi. Hagari, dün gece aralarında bir donanma komutanının da bulunduğu Hamas komutanlarının öldürüldüğünü söyledi. Sözcü, “Onların öldürülmesi savaşta önemli bir ilerleme aşaması ve daha zayıf bir düşmanla savaşacağımız anlamına geliyor” diye konuştu. Sözcü, Hamas’ın elinde 229 rehinenin de bulunduğunu paylaştı.

Yardım kuruluşu üyeleri ölüyor

Dün gece saatlerinden beri süren saldırılarda henüz kaç Filistinlinin yaşamını yitirdiği bilinmiyor. Filistinlilere yardım amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 9 Aralık 1949’da oluşturulan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) 7 Ekim’deki Hamas saldırısı sonrası patlak veren İsrail-Hamas savaşında Gazze’de bulunan ve yaşamını yitiren üyelerinin sayısının 53 yükseldiğini açıkladı.

17. El-Kassam Tugayları: İsrail’in kara saldırılarına karşı koyuyoruz

27 Ekim 2023

Siyonist İsrail’in 7 Ekim’den bu yana en yoğun füze bombardımanını gerçekleştirdiği bugün, Hamas, İsrail ordusunun ‘karadan, denizden ve havadan’ bir saldırı başlattığını söyledi.

El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde: “İstediğiniz kadar kalabalık gelin; araçlarınızla ya da yayan. Hiç fark etmez. Karadan, denizden ya da havadan, hiç fark etmez. Pişmanlıktan kendinize lanetler okuyacaksınız. Size ölümlerden ölüm beğendireceğiz.”

ABC News’e konuşan bir İsrail ordu sözcüsü ise ordunun yürüttüğü askeri operasyonların genişletilmesinin kara operasyonunun başlangıcı olmadığını söyledi.

Nablus şehri yakınındaki tüm kontrol noktalarına ateş açılırken halk, Nablus sokaklarında Gazze’ye destek için yürüyüşler gerçekleştiriyor.

FHKC: “Gazze kendi kanı ve canıyla savunuyor ve savaşıyor, bayrağımız düşmeyecek”

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, işgalci İsrail’in daha önce görülmemiş bir hava saldırısı başlatması ve karadan operasyon düzenlemeye çalışmasına karşı açıklama yayınladı:

“Düşmanın, daha fazla soykırım suçu işleme tehdidi ve acımasız bombalamalarını artırmasının ardından, Gazze Şeridi’ndeki iletişim ve internet hizmetini tamamen kesmesi, düşmanın Gazze’nin sesini susturma, suçlarının ve yenilgilerinin görüntülerini karartma ve Gazze’nin kararlı insanları arasında paniği yaymak için şoku kullanma girişimidir. Uyardığımız ve korktuğumuz şey, özellikle düşmanın havadan, denizden ve karadan bombardıman ve baskınlarını artırması ışığında, düşman ordusu ve uçaklarının savunmasız kadınlara, yaşlılara ve çocuklara karşı işlediği acımasız suçlardır. Düşmanın karadan saldırı girişimleri, biçimi ve büyüklüğü ne olursa olsun, yalnızca daha fazla direnişle karşılanacak ve düşman, Direniş’in kendisi için hazırladığı, kendisinin ve halkımızın da bilmediği sürprizlerle karşılaşacaktır. Gazze ile iletişimin kesilmesinden, söylentilerin yayılmasına ve düşmanın yalanlarının yayılmasına kadar, halkımızı ve Filistinli gazetecileri mümkün olan her araçla kitlelere gerçeği iletmek için çaba göstermeye çağırıyoruz. Şirketlere ve ilgili Filistinli yetkililere, Gazze halkının iletişime erişmesini sağlayacak çözümler bulmaları yönünde çağrıda bulunarak, özellikle bu iletişimlerin insanların ambulans ve acil servislere ulaşması için gerekli olması nedeniyle bu konuda herhangi bir başarısızlığa karşı uyarıda bulunuyoruz. Saldırıyı durdurmak için Arapların halk ve resmi çabalarının artırılması ve Gazze Şeridi’nde işlenen siyonist suçların boyutuna karşı Gazze Şeridi halkını ve yaralılarını rahatlatmak için yardım, gönüllüler ve uluslararası delegasyonların getirilmesi için çalışmanın gerekliliği ve Gazze Şeridi’ndeki yaralıların kurtarılması için çalışmanın gerekliliği çağrısında bulunuyoruz.”

Filistin Kızılayı: “Bölgenin dış dünyayla bağlantısı tamamen kesildi”

Siyonist İsrail’in kara saldırılarının ardından bölgedeki elektrik, su ve iletişim tamamen kesilirken sağlık örgütleri açıklamalar yaptı:

İngiltere merkezli, Filistinliler İçin Tıbbi Yardım (MAP), bu akşam Gazze’deki ekibiyle tüm bağlantılarını kaybettiklerini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ): “Tüm sivillerin korunması ve insani yardıma tam erişim sağlanması yönünde çağrıda bulunuyoruz. Gazze’deki personelimiz, sağlık tesisleri, sağlık çalışanları ve diğer insani yardım ortaklarımızla temasımızı kaybettik.”

Kızılhaç: “Elektrik kesintisi nedeniyle Gazze’deki meslektaşlarımızla bağlantımız kesildi. Filistin Kızılayının acil tıbbi hizmetler sağlamaya devam edememesinden endişe duyuyoruz.”

18. FHCK: Sderot’u bombaladık

26 Ekim 2023

Şehit Ebu Ali Mustafa Tugayları: Siyonistlerin Filistin halkına yönelik katliamlarına tepki olarak bugün öğleden sonra füze bombardımanıyla “Sderot”u hedef aldı ve bugün öğleden sonra 13.15’te “Re’im” askeri üssünü füze bombardımanıyla bombaladı.

19. Yunanistan’da karşı eylem: “Halk katillerine ne toprak ne su”

25 Ekim 2023

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Elefsina semtinde, ABD’nin savaş uçaklarını ülkedeki üslere konuşlandırma planına karşı kitlesel bir yürüyüş düzenlendi.

Yunanistan Hava Kuvvetlerine bağlı askeri havaalanının da bulunduğu Elefsina’da, Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi’nin (PAME) çağrısıyla binlerce kişi bir araya geldi. Eyleme Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve işçi sendikaları da katıldı.

“Halkların kanlarının dökülmesinin parçası olmayacağız” pankartı taşınan eylemde Filistin halkına destek mesajı verildi, “Filistin’e özgürlük” sloganı atıldı. ABD, NATO ve Avrupa Birliği’nin (AB) tutumunu da eleştirerek, Yunanistan’ın bu çatışmadan uzak kalmasını talep etti. PAME, eylemin videosunu “Halk katillerine ne toprak ne su” sloganıyla paylaştı.

20. Direniş sivilleri serbest bırakıyor, siyonist israil almayı reddediyor

24 Ekim 2023

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, siyonist işgalci israil’in teslim almayı reddettiği Nurit Yitzhak ve Yocheved Lifshitz adlı iki kadını “zorunlu insani nedenlerden ötürü” serbest bıraktıklarını duyurdu. Ebu Ubeyde, israil’in prosedürleri 8 kez ihlal etmesine rağmen insani durumlardan ötürü bu kararı aldıklarını belirtti. Ebu Ubeyde serbest bıraktıkları kadınları israil’in almayı reddettiğini söyledi.

Şu ana kadar toplamda 5 kişi serbest bırakıldı. Serbest bırakılan siviller Mısır’ın arabuluculuğunda gerçekleşti.

Detaylar

Şifa Hastanesi Müdürü: Yakıt girmezse büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağız

Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi’nin Müdürü, El Cezire’ye konuşarak kendilerine tıbbi yardım malzemesi ulaşmadığını söyledi.

Gazze Sağlık Bakanlığı da dünkü açıklamada BM kuruluşunun yardımları kendilerine aktarmadığını açıklamıştı.

Şifa Hastanesi Müdürü, son durumu şöyle anlattı: “Gazze soykırıma uğruyor ve 24 saat içinde 200 şehitten bahsediyoruz. Hastanede yataklar tamamen dolu ve artık hiçbir hasta için yerimiz yok. Yaralıları durumlarına göre ayırmaya çalışıyoruz. Durum çok kritik ve yakıt seviyelerini saat saat izliyoruz. Yakıt girmezse büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağız.”

Telal Naci: İsrail daha ağır bir yenilgiyle karşılaşacak

FHKC – Genel Komutanlık örgütünün Genel Sekreteri Telal Naci “İsrail, Gazze’ye girerse 7 Ekim’deki yenilgisinden daha ağır bir yenilgiyle karşılaşacak.” dedi.

FHKC: Bir Filistinli tutsağın şehit edilmesi, Direniş’i zayıflatmayacak kasıtlı bir suikasttır

El Aksa Tufanı harekatı sonrasında Batı Şeria’da tutuklanan Hamas liderlerinden Ömer Hamza Daraghmeh, tutulduğu hapishanede hayatını kaybetti. Hamas, işkence sonucu öldüğünü açıkladı.

FHKC, Hamas liderlerinden Ömer Daraghmeh’in hapishanede işkence sonucu ölmesine karşı açıklama yaptı: “Daraghmeh’in başına gelenler önceden planlanmış bir suikasttı ve bu, başta tutsak hareket olmak üzere halkımıza yönelik kapsamlı saldırı bağlamında yaşandı. Halkımıza karşı devam eden imha savaşı ışığında herhangi bir Filistinli tutsağın şehit edilmesi, hapishaneleri boşaltmak ve tüm tutsakları özgürleştirmek için gece gündüz çalışan Direniş’i zayıflatmayacak kasıtlı bir suikasttır. Uluslararası topluma, başta Cezaevi Hizmetleri olmak üzere işgalcilerin, Filistinli tutsaklara yönelik tüm bu sistematik suçlardan dolayı cezadan kaçmamasını sağlamaya çağırıyoruz.”

Pentagon: İran’dan saldırı emri verildiğini tespit edemedik

Pentagon, Irak ve Suriye’deki ABD üslerine yönelik artan saldırılara karşı “İran’dan saldırı emri verildiğini tespit edemedik. Çatışmanın genişlemesini önlemeye odaklanarak meşru müdafaa hakkımızı saklı tutuyoruz. Saldırıların artmasından da endişe duyuyoruz.” açıklama paylaştı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, savaşın başlangıcından bu yana ilk kez İsrail’i aradı

Siyonist işgalci israil dışişleri bakanı Eli Cohen ile yaptığı görüşmede Wang, tüm ülkelerin meşru müdafaa hakkına sahip olduğunu ancak ‘sivilleri korumaları, uluslararası hukuka saygı duymaları ve sivillerin güvenliğini korumaları gerektiğini’ söyledi.

“Çin, çatışmanın tırmanmasından derin kaygı duymaktadır” diyen Wang, “Şu anda en acil görev, durumun daha da tırmanmasını ve daha ciddi bir insani felakete yol açmasını önlemektir” ifadelerini kullandı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki’yi de arayan Wang, Maliki’ye ‘Filistin tarafına derin sempatisini’ ifade etti.

Wang Yi, “Şu anda Gazze halkının en çok savaşa, silah ve mühimmata değil, güvenliğe, gıdaya ve ilaca ihtiyacı var” dedi.

İsrail Yayın Kurumu’na göre; siyonist rejim, Rusya’nın Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarına ilişkin açıklamaları nedeniyle Moskova’ya bir memnuniyetsizlik ve hayal kırıklığı mesajı gönderdi.

AA muhabirinin ulaştığı İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Joe Lion ise Gazze’ye girecek yardımların “Hamas’ın eline geçmeyeceğinden yüzde yüz emin olmaları durumunda” ancak izin vereceklerini savundu.

Bu garantiyi Mısır yönetiminden mi yoksa Birleşmiş Milletlerden mi bekledikleri, yardıma izin verebilmeleri için nasıl bir mekanizmanın işlemesini arzuladıkları yönündeki soruya ise Lion, “Bu bilgi gizli olduğu için paylaşamam ancak sizi temin ederim ki bir mekanizma var” diye cevap vermekle yetindi.

İbranice Haaretz gazetesi savaşın başladığı günden bu yana Lübnan sınırındaki 23 yerleşim yerinin ve İsrail ordusu üssünün saldırıya uğradığını bildirdi.

21. Küba Devlet Başkanı: Filistin davasıyla dayanışma içindeyiz

23 Ekim 2023

Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri ve Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel Bermúdez Latin Amerika’da Kültür, Sürdürülebilirlik ve Çevre Konferansının 34. toplantısında İsrail’in Filistin halkına karşı gerçekleştirdiği soykırımı kınadı ve “Bu, durdurulması gereken bir insanlık ayıbıdır.” açıklamasını paylaştı.

Batı Şeria’da yapılan operasyonlarla 85 Filistinli gözaltına alındı

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria’nın birçok kentinde gece başlayan baskınlarında gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 85’e yükseldi.

Filistin Esirler Cemiyeti’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail güçleri, Batı Şeria’da gece başlattığı gözaltı operasyonlarını sabah saatlerinde de sürdürdü.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria’nın Ramallah, El Halil, Beytullahim, Tulkerim ve Eriha başta olmak üzere birçok kentinde şu ana kadar aralarında Hamas yöneticilerinin de bulunduğu en az 85 Filistinli, İsrail güçlerince gözaltına alındı.

İsrail ordu radyosu: Gazze’ye kara harekatı ertelenecek

İsrail ordu radyosu, Tel Aviv’in bölgeye takviye ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi’ne yönelik “kara savaşını ertelemeye” karar verdiğini bildirdi.

İsrail ordu radyosundan yayımlanan haberde, “ABD, İran’ın bölgedeki güçlerine yönelik saldırılarının artması endişesiyle kara manevrasına hazırlık olarak Ortadoğu’ya takviye Amerikan kuvvetleri göndermeyi planladığını İsrail’e bildirdi” ifadesi kullanıldı.

“Orada Hamas kalmayacak”

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Gazze’ye yönelik kara harekatının aylarca sürebileceğini belirtti.

Galant “Gazze’deki kara harekatı, oradaki son savaş olmalı çünkü sonrasında Hamas olmayacak. Bu, bir ay, 2 ay, 3 ay sürebilir ama sonunda orada Hamas kalmayacak” dedi.

Siyonist İsrail’in bu sabah düzenlediği saldırılarda 27 Filistinli öldü

Gazze’deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya ve Feluca bölgeleri ile orta kesimindeki Deyr el-Belah kentini bombaladığı belirtildi.

İsrail’in Cibaliya bölgesinde “El-Bataş” ailesinin evini, Feluca Mahallesi’nde ise bir apartman dairesini hedef alması sonucu 17 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı kaydedildi. Gazze’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde “Ebu Dan” ailesinin evinin bombalanması sonucu 10 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Siyonist İsrail uçakları Gazze’ye hava saldırısı düzenledi, 400’den fazla Filistinli hayatını kaybetti

Gazze’deki Cebaliya, El-Bureyc ve Nusayrat mülteci kampları ile Beyt Lahiya bölgesinde, sivillerin yaşadığı çok sayıda eve hava saldırısı düzenledi. Öte yandan, İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki Şifa Hastanesi ve Kudüs Hastanesi çevresini hedef aldı.

Saldırıların 16’ncı gününde, İsrail savaş uçakları ve topçu atışlarıyla eşzamanlı kentin çeşitli bölgelerindeki yerleşim yerlerine düzenlenen bombardımanlarda, en az 25 katliam gerçekleştirdi.

Kentin birçok bölgesine, havadan ve karadan yürütülen saldırılar sonucu bir günde 400’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Tıp kaynaklarından aktarılan bilgilere göre, İsrail saldırıları sonucu pazar günü, Han Yunus Mülteci Kampı’nda 44, Rafah’ta 57, kentin orta kesiminde 168, Gazze kent merkezinde 66, kuzey bölgesinde 44 Filistin vatandaşı yaşamını yitirdi.

İsrail ordusu, daha önce yaptığı açıklamada, “savaşın” bir sonraki aşamasına (kara harekatı) hazırlık amacıyla Gazze’de İsrail güçlerinin karşılaşabileceği tehditleri azaltmak için hava saldırılarını yoğunlaştırdığını duyurmuştu.

ABD, Ortadoğu’daki askeri kaynaklarını arttıracak

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail’i desteklemek ve bölgedeki ABD savunma varlığını artırmak için Orta Doğu’daki askeri kaynakları artırma planlarını açıkladı.

Austin, “Herhangi bir grup veya herhangi bir ülke bu çatışmayı genişletmek ve talihsiz durumdan yararlanmak istiyorsa; tavsiyemiz yapmamanız” dedi.

Gazze’ye ikinci yardım konvoyu giriş yaptı

Refah Sınır Kapısı Basın Ofisi Müdürü Vail Ebu Muhsin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır’ın gıda, ilaç ve su taşıyan 14 TIR’ın Gazze’ye girişi için Refah Sınır Kapısı’nı açtığını ifade etti.

Ebu Muhsin, TIR’ların Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) teslim edileceğini ve sonrasında Filistinlilere dağıtılacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Gazze’ye giren 14 TIR’la ilgili, “insani yardıma çok ihtiyaç duyan milyonlarca insan için küçük bir umut ışığı daha” değerlendirmesinde bulundu.

Toplam 20 TIR’dan oluşan ilk yardım konvoyu 21 Ekim’de Gazze’ye girmişti.

Filistin Kızılayı: İsrail, Kudüs Hastanesi’ni vurmakla tehdit ediyor 

Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Kudüs Hastanesi’ni bombalamakla tehdit ettiğini söyledi. Kızılay sözcüsü Nebal Farsakh, “Uluslararası toplumu İsrail’in Kudüs hastanesini bombalamasını durdurmaya çağırıyorum” dedi.

İsrail ile Hizbullah çatışmasında 1 Hizbullah mensubu daha hayatını kaybetti

Hizbullah, Lübnan’ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında yazılı açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Hizbullah’ın 1 mensubunun daha hayatını kaybetmesiyle bugün ölenlerin sayısı 7’ye çıktı.

22. Hizbullah, İsrail işgal güçlerine saldırıyor

20 Ekim 2023

Hizbullah, Şeba Çiftlikleri ve Kefer Şuba Tepeleri’nde işgal ordusuna ait 5 nokta, El Asi bölgesindeki işgal askerleri, Harmon bölgesi ve Honin Kışlası’ndaki işgal askerlerini güdümlü füzelerle vurduklarını duyururken işgal askerlerine kayıplar verdirdiklerini söyledi.

FHKC: “Direniş Ekseni’nin saldırgan güçlere karşı saldırıları tarih yazacak”

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Siyonist İsrail’e karşı süren direniş ile ilgili Amerikan işgalciliğine de vurgu yapan basın açıklaması yayınladı. Açıklamada Filistin’e destek veren tüm direniş güçlerinin önemine vurgu yapılırken Filistin’in soykırımı ve imhasına karşı eylemliliklerin sürmesi çağrısını yaptı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Direnişçilerin kahramanlıkları zafere ulaşacak, saldırgan koalisyonu mağlup edecek”

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Siyonist-Amerikan saldırgan güçlerinin halkımıza karşı tüm alanlarda ve çatışma alanlarında başlattığı saldırıların, saldırgan kampın soykırım ve suç savaşındaki ısrarına karşı Direniş Ekseni’nin ideal tepkiyi oluşturduğunu doğruladı.

Cephe, her biri kendi mevkiindeki direnişçilerin ve güçlerinin gerçekleştirdiği kahramanlıkların milletimizin ve dünya tarihinin şahit olacağını, zafere ulaşacaklarını ve saldırgan koalisyonu mağlup edeceklerini söyledi.

“Amerikan terörizmi ve Siyonist ajanı İsrail’e karşı ezilenler arası birlik”

Cephe, Amerika, İngiltere ve Fransa’nın Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler’i devralmasından sonra kötülüğün ve saldırganlığın başı Amerikan işgaline karşı, saldırının başlangıcından bu yana Hizbullah kahramanlarının elindeki saldırı ordusunun ateş rüzgarları estirdiğini, Irak’taki direniş kahramanlarının ise daha Arap halkına ateş açılmadan öfkeli duruş ve destek faaliyetleriyle ayağa kalktığını, Yemen’in işgale karşı saldırı filolarına saldırması; ezilen ve ezilen halklar ile onların direniş güçleri arasındaki sömürgeci işgalcilere karşı işbirliğinin anlamını vurgulayarak, saldırıların Amerikan terörizminin ve onun Siyonist ajanının çıkarlarına ve temellerine yönelik sürdürülmesinin halkımız için bir koruma şemsiyesi oluşturduğunu vurguladı.

“Filistin etrafında direniş ekseni oluşturmak zafer ve kurtuluşun kapılarını açacak”

Cephe, Lübnan’daki direniş şehitlerinin ailelerine ve Filistin’i bir gün bile terk etmeyen direniş önderlerine başsağlığı diledi ve Filistin’den gelen bu birlik ve birlikteliğin önemini vurgulayarak tüm alanlarda kahramanlarını selamladı. Filistin etrafında bir eksen oluşturmak ve halkını savunmak, onların ateşlerinin ve mevzilerinin vatan içinde direnen Filistin evlatlarıyla kesişmesini sağlamak, işgalci saldırganlığı yenecek, zaferin ve kurtuluşun kapılarını açacaktır.

Sonuç olarak Cephe, halkımızın direniş eksenine olan güveninin büyük olduğunu vurgulayarak, milletimizin kitlelerini ve özgür halkları bir araya getirerek bu kahramanca çabayı, büyük gerilla eylemini ve birleşik yüzleşme stratejisini dünyanın her ülkesindeki saldırgan güçlerin Amerikan kötülüğünün temellerine ve onun çıkarlarına karşı mücadele ederek faaliyetlerini artırarak ve büyükelçiliklerini kuşatarak imha savaşı karşısında Filistin’deki mazlum, sabırlı, dirençli ve metanetli halkımızın savunulması ve yerinden edilmeye yönelik her türlü girişim ve komplonun reddedilmesini desteklemenin önemini vurguladı.

*Filistin Kurtuluşu Halk Cephesi*

Kudüs Rum Ortodoks Başpiskoposu: “Filistin için dua etmek ve mum yakmak yeterli değil”

Kudüs’teki Sebastia Rum Ortodoks Başpiskoposu Atallah Hanna, Gazze’de kiliseye yapılan bombardımana tepki gösterdi. Saldırıyı katliam ve Hristiyan mirasının hedef alınması olarak nitelendiren Hanna, şöyle konuştu:

Batı, İsrail ile dayanışma içinde ve suçlara ortak olurken, gururlu Gazze’yi hedef alan organize suça son verilmesini talep ediyoruz. Yerinden edilen Gazze halkına destek konusunda Filistin Yönetimi’nin açık ve samimi bir duruşu olmalı. Dünyadaki her özgür insanı bu saldırganlığı durdurmak için yarın değil bugün harekete geçmeye çağırıyoruz. İşgalciler, yalnızca Gazze’de değil, Batı Şeria ve işgal altındaki Kudüs’te de uluslararası ilkelere ve yasalara uymuyor. Gazze’de yaşananlar savaş kelimesiyle özetlenemez. Gazze’yi kavrulmuş bir dünyaya çevirmek istiyorlar ve gerçek bir felakete tanık oluyoruz. Tüm Araplara sesleniyoruz ve pusulayı Gazze’ye destek vermek için başka yöne çevirmek isteyen kimseyi suçlamıyoruz. Bugün tüm Filistinliler, bu saldırganlık karşısında her zamankinden daha fazla birlik içindedir. İşgalciler, Gazze’deki ve hatta Hristiyanların önemli bir bileşen olduğu tüm Filistin’deki Hristiyan varlığını hedef alıyor. Filistin için dua etmek ve mum yakmak yeterli değil, ancak bunların açık ve samimi tutumlarla da desteklenmesi gerekiyor. Papa Hazretleri’ne ve dünyadaki kilise başkanlarına da sesimizi yükseltmeleri ve dualarla yetinmemeleri için acil bir çağrıda bulunuyoruz.

23. Gazeteci Halil Ebu Athrah katledildi

19 Ekim 2023

El Aksa TV kameramanı gazeteci Halil Ebu Athrah, İsrail’in Refah’ın kuzeyindeki El Nasr mahallesinde kendisini ve kardeşini hedef alan bombardımanı sonucu hayatını kaybetti.

İsrail’in sivillere dönük saldırıları devam ediyor

İsrail intihar uçağı, Tulkarm’daki Nour Shams kampındaki Al-Manshiya mahallesine ve Gazze Şeridi’nin merkezindeki Deir Al Balah’taki Dar Al Salam Camii’ne saldırı gerçekleştirdi. En az 9 kişinin öldüğü bildiriliyor.

İşgal güçlerinin Gazze şeridinin kuzeyinde Beyt Lahia’da bir evi hedef alan saldırı sonucunda ölü ve yaralılar var.  Madinat Al-Zahra’da da sivillerin yaşadığı evlere hava saldırısı yapıldı.

ABD Dışişleri’nde “müttefikler ve ortaklara silah tedariki” biriminde genel müdür olarak görev yapan Josh Paul istifa etti 

Paul, söz konusu birimde görev yapmaya başladığında, bazı ahlaki ikilemlerle karşılaşacağının farkında olduğunu, “yarar zarardan fazla oldukça” tahammül etmeye devam etme kararı aldığını kaydetti. Paul, 11 yıllık görev süresince ahlaki anlamda tavizler verdiğini ancak “İsrail’e ölümcül silah transferi”nin, sınırlarını aştığını belirtti.

“Hem işgal karşıtı olup hem işgali destekleyemeyiz” diyen Paul, İsrail’in ABD desteğiyle yürüttüğü politikanın hem İsrailliler hem de Filistinlilere büyük zarar verdiğini ifade etti.

Paul, “Gözü kapalı bir şekilde tek tarafı desteklemek, iki tarafa da fayda sağlamaz.” değerlendirmesinde bulunarak ABD’nin geçmişteki hatalarını tekrarladığına işaret etti.

“Artık bunun bir parçası olmak istemiyorum.” açıklamasında bulunan Paul, 11 yıllık görevinden istifa ettiğini duyurdu.

İspanyol bakan Bellara: İsrail ile diplomatik ilişkiler askıya alınsın

İspanya Sosyal Haklar Bakanı görevini vekaleten yürüten Ione Belarra hükümeti, İsrail ile diplomatik ilişkileri askıya almaya çağırdı.

Bakan Belarra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugün (hükümetteki) ortağımız Sosyalist İşçi Partisinden (PSOE) İsrail tarafından Filistin halkına karşı yürütülen bu planlı soykırıma karşı mücadelede daha ciddi davranmamızı istedim. Bunun için de İsrail devletiyle diplomatik ilişkilerimizi acilen askıya almamız gerektiğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Bakan Belarra, sivil halka yönelik yoğun bombalama, su ve elektrik kesintileri de dahil olmak üzere uygulanmakta olan toplu cezalandırmanın uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali olduğunu vurguladı.

İsrail’e yönelik silah ambargosu uygulanması çağrısını da yapan Belarra, “Ayrıca acil bir silah ambargosuna da ihtiyacımız var. Avrupa özerk hareket edebilir, etmeli ve barışı aramalıdır.” dedi.

Rusya, Gazze için 27 ton insani yardım gönderdi

Telegram hesabından açıklama yapan Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, “Gazze Şeridi’ndeki nüfus için 27 tonluk insani kargo gönderiyoruz. Bakanlığa ait Il-76 uçağı, Moskova Bölgesi’ndeki Ramenskoye Hava Meydanı’ndan Mısır’ın El Ariş kentindeki havaalanına doğru yola çıktı” ifadelerini kullandı.

Kargonun Gazze’ye gönderilmek üzere Mısır Kızılayı’na teslim edileceğini belirten bakanlık, insani yardımın un, şeker, pirinç, makarna gibi gıda maddelerini kapsadığını bildirdi.

24. Filistin destekçisi Yahudi halkı, ABD Kongresi’nde oturma eylemi yaptı

18 Ekim 2023

Detaylar

ABD, ‘çatışmalara ara verme’ çağrısında bulunan tasarıyı veto etti

Detaylar

İşgalci İsrail’den, Mısır’dan Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasına engel olmayacağız kararı

Detaylar


İsrail, Gazze’de on binlerce kişiyi kabul eden ve kendisi de zaten mülteci kampı olan Nuseirat kampını da vurmaya başladı. Kampı besleyen Nuseirat Fırını hedef alındı. Şafak vakti hedef alınan El Nuseyrat Fırını’nda gaz tüplerinin bulunması, felaketin daha da büyümesine ve yangının kontrol altına alınamamasına neden oldu, hayatını kaybeden üç kişinin olduğu söyleniyor.

Emirabdullahiyan: “Küresel birliğin zamanı geldi”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan: “Siyonist rejimin El Mu’amdani hastanesinde binden fazla masum kadın ve çocuğu bombalayıp katletmesiyle işlediği korkunç suçun ardından, IŞİD’den ve onun ölüm makinesinden daha çok nefret edilen bu sahte rejime karşı insanlığın küresel birliğinin zamanı geldi. Zaman doldu.”

Dünya Sağlık Örgütü: “7 Ekim’den düne kadar 41 sağlık kuruluşuna İsrail’in doğrulanmış saldırısı var”

CNN’e Kudüs’ten canlı yayına katılan Fulya Öztürk Siyonist İsrail’in Baptist Hastanesi’ni vurması ile ilgili şunları söyledi: “Vurulan hastane 100 yıllık, 100 metre yakınında Evanjelistlerin kilisesi var, hastanenin yönetimi de Hristiyanlarda. Hastaneyi vuran füze tipi MK-84’ler yalnızca uçaklardan atılabiliyor ve geçen hafta ABD kargo uçağıyla geldi, görüntülerini yayınlamıştık. 336 metre çaplı hasar veriyor, 11 metre aşağıya doğru krater açıyor. Hastanede dün iki binin üstünde insan vardı. Katliamın boyutu bu kadar değil.

FHKC: “Kapsamlı bir İntifada ateşleyin”

“Gazze’deki imha savaşının ana itici gücü olan Amerikalı savaş suçlusu Joe Biden” ile yapılan toplantılara Arap veya Filistinli liderin katılımını kınadı ve Filistinlilere “Kapsamlı bir İntifada ateşleyin” çağrısı yaptı.

“Siyonist düşmanın Baptist Hastanesi katliamında masum şehitlerin kanı, Amerikalı savaş suçlusu Joe Biden ve onun siyonist müttefiklerinin ellerinden damlıyor. Hastaneyi bombalama kararı, suçlu Joe Biden’ın bugün savaş suçlusu müttefiklerini ziyareti sırasında bulunduğu siyonist savaş odasından geldi. Her şeyin ötesinde olan bu katliam, siyonist oluşumun liderlerinin, onların ABD yönetimindeki müttefiklerinin ve Avrupa Birliği liderlerinin doğuştan gelen ırkçı suç eğilimlerinin sonucudur. Arap onuruna ve kimliğine asgari saygı, Arap yetkililerin çocukların, kadınların ve yaşlıların katili Biden ile utanç zirvesinden çekilerek, ABD yönetimini boykot ederek, askeri üslerini sınır dışı ederek ortak bir duruşa doğru ilerlemesidir. Elbette bunun öncesinde ABD ve siyonist devletin büyükelçiliklerinin tamamen kapatılması gerekir. Batı Şeria, Kudüs ve 1948 bölgesindeki halkımız, Gazze Şeridi’nde halkımıza karşı suç işleyen bu cani düşmana ve onun yerleşimci sürülerine karşı harekete geçmeli ve kapsamlı bir intifadayı ateşlemelidir. Arap halklarına ABD büyükelçiliklerini, AB ülkelerinin ve siyonist oluşumun büyükelçiliklerini ve tüm Arap başkentlerindeki temsilciliklerini kuşatma çağrısında bulunuyoruz. Bu, Filistin’in varlığı, Arap varlığı ve onuru için verilen bir mücadeledir. Gönülsüz tutumları kabul etmek mümkün değildir. Halkımız kararlı, gururlu ve mağrur kalacak, topraklarını, haklarını, Arap milletinin onurunu ve varlığının anlamını savunacaktır.”

25. Medvedev: Nihai sorumluluk ABD’ye aittir

17 Ekim 2023

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, sosyal medya hesabından İsrail’in Gazze’deki hastaneye yaptığı saldırıya ilişkin açıklama yaptı.”Gazze Şeridi’nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur” ifadesine yer veren Medvedev, İsrail’in saldırısının nihai sorumlusunun ABD olduğunu belirtti.

Medvedev, “Bunun nihai sorumluluğu, farklı ülkelerdeki ve farklı kıtalardaki savaşlardan alaycı şekilde para kazananlara, askeri endüstriyel tesislerini doldurarak silahlara muazzam miktarda düşüncesizce para dağıtanlara, yalanla demokratik değerleri korumaya yönelik küresel misyonlarını ilan edenlere, Amerika Birleşik Devletleri’ne aittir” ifadelerini kullandı.

Hamdan: “Amerikalılar da bir savaş suçu içinde”

Hamas’ın üst düzey yöneticisi Osama Hamdan, Al Jazeera English’te canlı yayındaydı:

“Amerika bu saldırıya yeşil ışık yakmadan gerçekleşmezdi. Herkes Blinken’in dün gece 5 saatini İsrail savaş kabinesinde geçirdiğini biliyor. Ölenlerin çoğu çocuk. Araştırıyoruz ama İsrail yalan söylüyor. Herkes Hamas roketlerini (kapasitesini) gördü. Dikkat dağıtmaya çalışıyorlar. Amerikan ya da yapım her (roketi) biliyoruz. (Filistin yapımı değil) 2014’te okullara vs saldırdıklarında da Hamas’ın İsrail’e roket atmak için buraları kullandıklarını iddia ettiler. Bunun yalan olduğu araştırınca ortaya çıktı”

Rehinelerle ilgili: “Savaş esirleri için(askerler) ancak bir “exchange” söz konusu olabilir. Siviller uygun şartlar sağlandığında bırakılacak. Filistinlilerin topraklardan ayrılmayacağına inanıyorum. Arap ülkelerinin de bunu kabul etmeyeceğine inanıyorum. Sadece İsrailliler değil, Amerikalılar da bir savaş suçu içinde.”

Lübnan Hizbullah’ından “öfke günü” çağrısı

Gazze’deki hastane saldırısı sonrası Lübnan’daki Hizbullah Çarşamba günü için İsrail’e karşı “görülmemiş öfke” çağrısı yaptı. Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada “Saldırı bu oluşumun ve onun sponsoru, bu katliamın doğrudan ve tümüyle sorumlusu olan ABD’nin, gerçek suçlu yüzünü gözler önüne serdi” denildi. Gazze’deki Hamas’ın müttefiki olan Hizbullah “Yarın düşmana karşı öfke günü olacak” dedi.

İsrail Baptist Hastanesi’ne hava saldırısı düzenledi

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Ashraf Al-Qudra yaptığı açıklamada, İsrail tarafından Baptist Hastanesi’ne düzenlenen hava saldırısında en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Enkaz altında çok sayıda kişinin olduğu ve can kaybının artmasından endişe edildiği ifade edildi.

Hastaneye İsrail saldırılarında evleri yıkılan Filistinlilerin sığındıkları ve saldırı sırasında binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin hastanede bulunduğu açıklandı.

17 Ekim gecesi İsrail Gazze’de bulunan Baptist Hastanesi’ne hava saldırısı gerçekleştirdi. Burası hastanenin yanı sıra Gazzelilerim sığınak olarak kullandığı bir merkez. Saldırıda 800’den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Dün geceden beri dünyanın birçok yerinde halklar, siyonist İsrail’in saldırılarını protesto etmek için sokaklara çıktı. Eylem çağrıları bugün de devam ediyor.

İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölü sayısı 500’e yükseldi

İsrail’in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail’in Gazze’de en az 500 kişinin ölümüne yol açıdan hastane saldırısından kısa süre sonra sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Itamar Ben-Gvir, Twitter (X) hesabından yaptığı paylaşımda, “Hamas, elindeki rehineleri serbest bırakmadığı sürece Gazze’ye girmesi gereken tek şey, bir gram insani yardım değil, Hava Kuvvetleri’nden yüzlerce ton patlayıcısıdır” ifadelerini kullanarak sivillere dönük saldırıyı savundu.

Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze’deki El Ehli Hastanesi’den 471 kişinin öldürüldüğünü ve 314 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı sözcüsü Dr Aşraf El Kudra, hastanenin İsrail tarafından vureulduğunu söyledi.

Lübnan, İsrail topraklarına 2 roket attı

İsrail ordusu basın servisi tarafından yapılan açıklamada, Lübnan’dan İsrail topraklarına 2 roket atıldığını açıklandı. Yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Lübnan’dan İsrail topraklarına doğru iki roket fırlatıldı. Biri İsrail Savunma Kuvvetleri’ne ait hava savunma sistemleri tarafından başarıyla engellenirken, diğeri nüfusun olmadığı bir bölgeye düştü ve protokole uygun olarak müdahale edilmedi.”

FHKC, Cezayir’e acil eyleme geçme çağrısında bulundu

FHKC, Gazze’ye yönelik katliam saldırıların durdurulması için Cezayir’i her düzeyde acil eyleme geçmeye çağırdı: “Cezayir Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimize, Gazze Şeridi’ne yönelik vahşi siyonist saldırının durdurulması ve halkımıza acilen insani yardımların ulaştırılması için en üst düzeyde acil eyleme geçme çağrısında bulunuyoruz. Kardeş Cezayir’in ileri pozisyonlarının Filistin halkının mücadelesini desteklemek, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıyı reddetmek ve kınamak, siyonist saldırganlığı durdurmak için baskı oluşturmak ve ve Batı’nın siyonist varlığa verdiği suçlu destekle yüzleşmek amacıyla yeteneklerini ve jeopolitik konumunu kullanması gerektiğini vurguluyoruz. Kardeş Cezayir’in saldırıyı durdurmak için baskı yapma, halkımızın direnişini ve kararlılığını destekleme ve Gazze Şeridi’ne uygulanan saldırıya katılan Batılı politikaları engellemek için petrol silahını kullanma gibi becerilerine güveniyoruz.”

26. BM’den 24 saat uyarısı

16 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu. OCHA ofisinden Gazze’deki duruma ilişkin günlük raporda, yedek trafoların durmasının binlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceği belirtildi.

Suyun da hala verilmediği ifade edilen açıklamada, Gazze’deki suyun birkaç gün içerisinde tükeneceğinin altı çizildi.

Ateşkes iddialarına yalanlama

Abluka altındaki Gazze’de İsrail ile Hamas arasında geçici ateşkes sağlandığı yönündeki haberler yalanlandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, yabancı uyruklu kişilerin çıkarılması karşılığında Gazze’de ateşkesin sağlandığı ya da buraya insani yardım girişi için anlaşma sağlandığı yönündeki haberler yalanlandı.

Hamas da Refah Sınır Kapısı’nın açılacağına ilişkin Mısır’ın herhangi bir şekilde kendileriyle iletişime geçmediğini açıkladı.

İsrail’de “Aksa Tufanı” saldırısının sorumluluğunu iç istihbarat Şin-Bet’in şefi Ronen Bar üstlendi ve “Geçen Cumartesi günkü saldırının sorumluluğunu üstleniyorum, bunu önleyemedik ve uygun caydırıcılığı sağlayamadık” değerlendirmesinde bulundu.

Gazze’ye insani yardım ulaştırılamıyor

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, insani yardımların Refah Sınır Kapısı’nda beklediğini ancak İsrail’in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını söyledi.

Bakan, Gazze Şeridi’ne yardımların ulaştırılmasına yönelik çabaların devam ettiğini ve yardımların bölgeye intikali için hazır bekletildiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “Gazze’de artık insani yardım sağlayamadıklarını” bildirdi.

Gazze’de su, elektrik ve yakıt olmadığını söyleyen Lazzarini, “UNRWA meslektaşlarım artık Gazze’deki kişilere insani yardım sağlayamıyor.” dedi. Lazzarini, “Okullarımıza ve diğer UNRWA tesislerine sığınmak isteyen insanların sayısı çok fazla ve artık bunlarla başa çıkabilecek kapasitemiz yok” diye konuştu. Genel Komiser Lazzarini, yakında bölgede yiyecek ve ilaç da kalmayacağını düşündüğünü söyledi.

50 bin hamile kadın doğum hizmetinden yoksun

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Gazze Şeridi’nde 50 bin hamile kadının temel sağlık hizmetlerinden mahrum olduğunu bildirdi. UNFPA’nın yaptığı açıklamaya göre, Gazzeli 5 bin 500 hamile kadın bu ay doğum yapacak.

Gazzeli hamile kadınların, acil korumaya ve sağlık gözetimine muhtaç oldukları belirtilen açıklamada, tüm taraflara uluslararası insan haklarına bağlı kalmaları tavsiye edildi.

Öte yandan CNN televizyon kanalına konuşan BM Nüfus Fonu Müdürü Dominic Allen, Gazze’de sağlık sisteminin hassas ve yıkılmak üzere olduğunu söyledi.

Jerusalem Post gazetesi ise“İsrail’in Gazze’ye karadan müdahalesini geciktiren faktörlerden biri, Hizbullah’ın kuzeyde tam bir cephe açmak için bu anı beklediğine dair artan endişe.” değerlendirmesinde bulundu.

FHKC: Gustavo Petro’nun saldırı ve imha savaşını reddeden tutumunu övüyoruz

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun “Gerekirse İsrail’le dış ilişkileri askıya alırız. Soykırımları desteklemiyoruz” açıklamasını övdü ve Petro’ya İsrail ile ilişkileri tamamen kesmesi çağrısında bulundu.

Cephenin açıklaması şöyle: “Gustavo Petro’nun Filistin davasını destekleyen ve siyonist düşmanın Gazze Şeridi’ne yönelik saldırı ve imha savaşını reddeden tutumunu övüyoruz.

Başkan Petro’nun Gazze Şeridi sakinlerine insani yardım göndermeyle birlikte siyonist varlıkla dış ilişkileri askıya alma kararını da takdir ediyoruz. Bunu, bu faşist ve ırkçı sömürgeci varlıkla bağları tamamen koparma yolunda olumlu bir adım olarak değerlendiriyor ve Amerikan emperyalizminden sınırsız destek, özellikle de uluslararası yasaklı silahlar alan bu oluşumun Kolombiya’dan ve tüm Güney Amerika kıtasından boykot edilmesi ve dışlanması gerektiğini vurguluyoruz.

Kolombiya Başkanı’na Güney Amerika ülkelerini, siyonist varlığa karşı önyargılı olan ve Kolombiya halkının yıllardır çektiği acılarını daha da şiddetlendiren Amerikan tutumlarına karşı birleşik bir tutum benimsemeleri için harekete geçirme çağrısında bulunuyoruz.

Ayrıca Kolombiya’ya, Gazze Şeridi’ne yönelik siyonist saldırganlığı durdurmak için Filistin davasını destekleyen tüm ülkelerle Birleşmiş Milletler bünyesinde baskıyı sürdürmesi ve işgal liderlerini uluslararası mahkemeler önünde savaş suçlusu olarak yargılanması çağrısında da bulunuyoruz.”

Dışişleri Bakanı: İsrail Büyükelçisi özür dileyerek, ülkeden gitmeli

Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, İsrail’in Bogota Büyükelçisi’nin Cumhurbaşkanı Petro’ya kabalık yaptığını belirtti ve özür dileyerek ülkeden gitmesini istedi.

FHKC üyesine ev hapsi

Fransa’da bulunan FHKC Siyasi Büro Üyesi Meryem Ebu Dakka’nın, Filistin protestolarına katılmaması için Marsilya’da ev hapsinde tutulduğu belirtiliyor.

“Tehditleriniz bizi korkutmuyor”

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, ellerindeki İsrailli esir sayısının 200 ila 250 arasında olduğunu açıkladı ve ekledi: “Kara operasyonu tehditleriniz bizi korkutmuyor, buna hazırız. Buraya girmeniz, bize yaptıklarınızdan sizi sert bir şekilde sorumlu tutmak için yeni bir fırsat olacak.”

Irak ve İran’daki örgütlerden destek için bekleyişte

Irak’taki Şii direniş örgütü Nuceba Hareketi’nin lideri Ekrem El Kaabi, Hamas lideri İsmail Haniye’ye “Tüm sayı ve silahlarımızla yanınızdayız” dedi.

İran Milli Güvenlik Komitesi Başkan Yrd. İbrahim Azizi, Sputnik’e şu demeci verdi: “Direniş cephesi, İsrail’in Gazze’ye karadan girmek gibi büyük bir hata yapmasını bekliyor. Gazze’ye giriş kırmızı çizgidir.”

Filistin Cumhurbaşkanlığından açıklamaya revize

Mahmud Abbas, dün “Hamas Filistin halkını temsil etmiyor”şeklinde ifade etmiş ve İsrailli esirlerin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Filistin Cumhurbaşkanlığı bugün açıklamayı geri çekerek revize etti: FKÖ’nün politikaları Filistin halkını temsil eder, başka hiçbir örgütü değil

Detaylar

27. Siyonist İsrail: Gerekirse Ortadoğu’nun her yerine saldıracağız

15 Ekim 2023

İşgalcil siyonist israil ordusundan üst düzey bir yetkilinin New York Times’a verdiği demeçte “Önümüzdeki günlerde on binlerce asker Gazze Şeridi’ne girecek. Gerekirse Ortadoğu’nun her yerine saldıracağız.” iddiasında bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Tim Burchett: İsrail’i destekliyorum

ABD’de yaşayan bir Yahudi vatandaşın ABD Temsilciler Meclisi üyesi Tim Burchett’e sorduğu “İsrail ordusunun Filistinli sivillere uyguladığı soykırımı durdurmak için ne yapıyorsunuz?” sorusuna Burchett “İsrail’i destekliyorum.” yanıtını verdi.

Yahudi vatandaş devamında “Ve neden Filistin’deki soykırımın Amerika tarafından finanse edilmesini desteklemeye devam ediyorsunuz? Neden bunu yapmaya devam ediyorsunuz?” sorularına ise Burchett “Hamas’ın iyi bir adamı var, çok sayıda sivil de bizimle birlikte. Bunu yapmanın iyi bir yolu, ama bunu yapmanın korkunç bir yolu. Hamas insanları öldürme konusunda oldukça iyi bir iş çıkardı” 

Vatandaşın siyonist İsrail’in saldırılarındaki ölü sayısının halihazırda “Hamas”ın yaptıklarını geride bıraktığını hatırlatmasıyla birlikte “İsrail soykırımını durdurmak için başka ne yapıyorsunuz?”sorusunu Burchett cevapsız bıraktı.

Vatandaş Tim Burchett’e seslenerek “Bu haksız savaşı meşrulaştırmak için Yahudi acısını kullanmayın. Devam eden sivil cinayetlerini durdurmak için ne yapıyorsunuz? Hükümetimizin desteğiyle, ABD hükümetine derhal ateşkes çağrısı yapmasını söylemenizi istiyorum. Sanırım bunu yapabileceğimizi ve bu güce sahip olduğumuzu biliyorsun. O güce sahibiz” dedi.

Heniyye: “Gazze’den Mısır’a göç olmayacak”

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, işgalci İsrail’in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze’den Filistinlilerin topraklarından çıkmayacağını ve Mısır’a göç etmeyeceğini söyledi.

Heniyye, paylaştığı video mesajında, işgalci İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırılarına rağmen Filistinlilerin topraklarını bırakmayacaklarını vurgulayarak, “Gazze halkı toprağına kök salmıştır, vatanına sımsıkı bağlıdır, toprağını terk etmeyecek, göç etmeyecektir” diye konuştu.

Gazze’den Mısır’a göç olmayacağının altını çizen Heniyye, “Mısır’daki kardeşlerime şunu söylüyorum; bizim kararımız topraklarımızda kalmaktır. Gazze’den Mısır’a göç olmayacak” şeklinde konuştu.

Heniyye, Hamas’ın çocukları ve yaşlıları hedef almadığını da vurguladı.

Gazze’ye destek gösterilerinin artması talebinde bulunan Heniyye, “Devletimiz olana, esirlerimiz ve kutsallarımız özgürleşene, yerinden edilmiş insanlarımız evlerine dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

ABD’li emekli General: İsrail’in derhal “Gazze saldırısına” girişmesini beklemiyorum

ABD’li emekli Korgeneral Mark Schwarz, BBC’ye yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye kara saldırısının, büyük ihtimalle böyle bir saldırının gerektirdiği hazırlık düzeyi nedeniyle derhal yaşanmasını beklemediğini söyledi.

Aynı zamanda İsrail ve Filistin Yönetimi’nin eski güvenlik koordinatörü olan Schwarz, İsrail Ordusu’nun askeri hazırlığının “saatler sonra olmasa bile günler sonra tamamlanacağını” belirtti.

ABD’li emekli General, İsrail Ordusu’nun alacağı kayıplar gibi, böyle bir saldırının lojistik sürdürülebilirliğini tahmin etmenin de zor olduğunu vurguladı.

Shcwarz, Gazze’ye karşı Hamas’ın askeri kabiliyetlerini yok etmek amaçlı, planlanan düzeyde bir saldırının “haftalar alacağını ama kendisinin aylar süreceğini tahmin ettiğini” söyledi.

28. İran: Karşılık vereceğiz

14 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı bugün Beyrut’tan ayrılmadan önce “Diplomatik girişimlerimiz var ama saldırıların devam etmesi halinde gelecekte yapılacak herhangi eylem için sıfır saatinin açıklanması direnişin elindedir” demişti.

Hizbullah, Şeba Çiftlikleri’ndeki 5 mevzilere güdümle roketler ve havan toplarıyla saldırı düzenlediğini duyurdu.

İsrail ordusu sözcüsü, Fox News’a konuştu: “Hizbullah’ın bize yöneltilmiş yaklaşık 130 bin füzesi var ve bu ciddi bir sorun.”

İşgalci İsrail, askeri noktalarının hedef alınmasına karşı Güney Lübnan’daki sivil yerleşimleri vurmaya başladı.

İşgalci İsrail’e karşı sessiz kalan BBC protesto edildi

Filistin yanlısı aktivistler, işgalci İsrail’İn söylemlerini benimseyen ve İsrail’in Gazze’deki savaş suçlarına sessiz kalan BBC’yi protesto etmek amacıyla genel merkez binasını kırmızıya boyadı.

CNN Muhabiri, İsrailli çocukların kafalarının kesildiği iddialarını haber yapmaktan pişman olduğunu söyledi

CNN muhabiri Sarah Synder, bir hafta önce “El Aksa Tufanı” operasyonunun başlangıcında İsrailli çocukların Hamas hareketi üyeleri tarafından öldürülmesine ilişkin İsrail hikayesini tekrarladığı için özür diledi.

Twitter’da canlı yayın sırasında “İsrailli çocukların kafalarının kesildiği” iddialarını haber yapmaktan pişman olduğunu söyledi. Devamında da şöyle dedi: “Dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi, biz canlı yayındayken Hamas savaşçılarının çocukların ve bebeklerin kafalarını kestiğini doğruladığını duyurdu. Bugün İsrail hükümeti çocukların kafalarının kesildiğini doğrulayamayacağını söylüyor. Sözlerime daha dikkatli davranmalıydım. Özür dilerim”.

Mısır, Filistin’e yardım tırları gönderiyor

Mısır’dan gelen onlarca insani yardım tırının Gazze Şeridi’ne girmeye hazır olduğu görülüyor.

Filistin Direnişçisi: “Aylarca savaşmaya devam etme kabiliyetimiz var”

Filistin Direnişi’nden bir kaynak, Meyadin TV’ye konuştu: “Şu ana kadar kullandığımız füze yetenekleri %10’u geçmedi, uzun sürecek bir savaş taktiğin göre çalışıyoruz. Gazze Şeridi’nin tamamını kapsayan sağlam bir savunma planımız var ve bunu uygun zamanda devreye sokacağız. İnsan ve silah sıkıntısı çekmiyoruz ve aylarca savaşmaya devam etme kabiliyetimiz var.”

İsrail, Gazze’ye bir haftada 6000 bomba attı

İsrail Gazze’ye altı günde altı bin bomba attı. BM eski askeri uzmanı Marc Garlasco, Amerika’nın Afganistan’a bir yılda attığı bomba sayısını İsrail’in bir haftada Gazze’ye attığını açıklarken, BM raporuna göre NATO’nun, Libya’daki savaş süresince 7600’den fazla bomba ve roket attığını da belirtti.

İsrail, Gazze’ye kara harekatı başlattı

İsrail, Gazze’de yaşayan 1 milyon Filistinli’ye 24 saat içerisinde şehrin güneyine gitme emri verdikten sonra Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarının ardından kara harekatına başladığını duyurdu. Reuters’ta yer alan habere göre İsrail, piyade ve tanklarının Gazze Şeridi içinde saldırılar düzenlediğini açıkladı.

Gazze’ye su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararı alan İsrail’den yeni bir açıklama geldi. İsrail İletişim Başkanlığı, yarından itibaren Gazze’ye interneti tamamen keseceklerini duyurdu.

29. İsrail Lübnan’da gazetecileri vurdu

İsrail, akşam saatlerinde Lübnan’a dönük topçu saldırısı gerçekleştirirken, İngiliz haber ajansı Reuters, ajansın bölgede görevli kameramanı Issam Abdallah’ın hayatını kaybettiğini duyurdu. 5 gazetecinin de yaralandığı bildirildi.

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırısı hakkında bilgilere yer verilmişti. İsrail’in topçu atışlarıyla Lübnan’a ait sınır üzerinde yer alan Dahayra ve Alma Şaab beldeleri arasındaki bazı noktaları hedef aldığı ifade edilmişti.

Saldırının ardından Lübnan ve İsrail sınırında karşılıklı çatışma çıktığı, İsrail’e ait Apachi helikopterlerinin sınır hattı üzerinde yoğun bir şekilde görülmeye başladığı kaydedilmişti.

İsrail Al-Awda Hastanesi’nin tahliyesi talebini sabaha erteledi

Sınır Tanımayan Doktorlar, İsrail’in Gazze’deki Al Awda Hastanesi’ni boşaltması için verdiği süreyi sabaha uzattığını açıkladı.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Twitter sosyal medya platformundan bir açıklama daha yaptı. Paylaşımda, “İsrail güçleri, Gazze Şeridi’ndeki Al-Awda Hastanesi’nin tahliyesi talebini sabah 6’ya erteledi. Hastaların tahliyesiyle ilgili durum karmaşıklığını koruyor.” ifadesini kullandı.

İsrail çocuk hastanesini fosfor bombasıyla vurdu

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığının facebook sitesinde, Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra’nın açıklamaları yayınlandı. Açıklamada kentin doğusundaki Durra Çocuk Hastanesinin fosfor bombalarıyla vurulmasının ardından boşaltıldığı belirtildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 614’ü çocuk 1900 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İsrail Gazze Şeridi’nde Filistinlilerden oluşan konvoyu bombaladı

Gazze İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre İsrail savaş uçaklarının abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş insanların oluşturduğu konvoyu bombalaması sonucu en az 70 kişi hayatını kaybetti. Açıklamada yerinden edilmiş Filistinlilerin oluşturduğu konvoya düzenlenen saldırıda 200’den fazla kişi yaralandığı aktarıldı.

İsrail’in Gazze’yi beyaz fosforlu top mermileriyle vurduğu doğrulandı 

Uluslararası Af Örgütü, Gazze’yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladı.

Londra merkezli örgüt, X’ten yaptığı açıklamada, Uluslararası Af Örgütü Kriz Kanıt Laboratuvarı’nın, Gazze’yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladığını belirtti.

Örgütün, Gazze sahilindeki bir otelin yakınlarındaki saldırı dahil Gazze’de beyaz fosfor kullanıldığı anlaşılan olayları araştırdığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Beyaz fosfor çoğunlukla yoğun duman perdesi oluşturmak veya hedefleri işaretlemek için kullanılan yangın çıkarıcı bir maddedir. Havaya maruz kaldığında son derece yüksek sıcaklıklarda yanar ve insan bedeni içinde yanmaya devam edebilir. Korkunç acılara ve hayat değiştiren yaralanmalara neden olur ve su ile söndürülemez. İşte bu yüzden beyaz fosfor sivil alanlarda asla kullanılmamalıdır.”

“İsrail’i uluslarası insani hukuka saygı göstermeye çağırıyoruz”

Açıklamada, Gazze’nin dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olduğunun altı çizilerek “Bu son derece endişe verici vakaları yakından incelemeye devam ederken Uluslararası Af Örgütü, İsrail’i her zaman uluslararası insani hukuka saygı göstermeye çağırıyor, siviller korunmalıdır” ifadesi kullanıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de dün yaptığı açıklamada, İsrail’in, Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını belirtmişti.

Çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybetti

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli direnişçiler Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Direnişçiler daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 500’ü çocuk, 276’sı kadın olmak üzere 1537 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 612 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Ayrıca Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 36 Filistinlinin öldüğü, 650 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz