31.4 C
İstanbul
14 Eylül Cumartesi, 2024
spot_img

Karaburun’da Lodos Enerji’nin 41 RES türbinine itiraz edildi: Kadim kültür yok ediliyor

Karaburun'da Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş.'nin Karaburun RES kapasite artışı için verilen onaya itirazlar yükseliyor. Projenin etkileyeceği orman, mera ve su kaynaklarına dikkat çeken mahalle muhtarı Gültekin, 'Kadimden beri kullandığımız tescilli meralarımız, rüzgar enerjisi santralleri için tahsis edilmesi sebebiyle daraltıldı' dedi.

Karaburun‘da Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş.‘nin yapmayı planladığı Karaburun Rüzgar Enerji Santrali (RES) Kapasite Artışı projesine Bakanlığın verdiği onay, yurttaşları ayağa kaldırdı.

Yurttaşlar projeye tepkilerini halkın katılım toplantısını yaptırmayarak göstermişti ancak projeye 8 Mayıs’ta İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından onay verildi.

Karaburun Yerel Fok Komitesi, Karaburun’daki sekiz mahallenin muhtarıyla birlikte Bakanlıkça verilen onaya itiraz edildiğini bildirdi.

Proje kapsamında Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz, Saip mahalleleri sınırları içinde 87 türbin işletiliyor. Kapasite artışıyla bu sayının 128 türbine çıkartılması planlanıyor.

Tarım, orman ve mera alanlarının üzerinde yapılması planlanan proje, aynı zamanda Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde bulunuyor. Söz konusu projeye verilen onaya ilişkin açıklamada bulunan Karaburun Yerel Fok Komitesi yönetim kurulu, şu değerlendirmede bulundu:

“Koruma bölgesine ilişkin biyoçeşitlilik araştırmalarının tamamlanması ile birlikte yönetim planının henüz hazırlanmamış olması, koruma alanına ilişkin 1/25.0000 ölçekli nazım imar planının itirazlar sonucu iptal edilmesi, enerji faaliyetlerinin Yarımada’nın kapasitesini aşma durumu ve koruma kararı sonrası artan enerji projesi başvurularıyla birlikte değerlendirilmesi gerekirken nihai olarak  onaylanması düşündürücüdür.”

Projenin çevresindeki biyoçeşitliliğe, orman varlığına, bitki örtüsüne ve yerel ekonomiye zarar vereceğine vurgu yapılan açıklamada bu projeye ek Karaburun GES projesi de düşünüldüğünde ÖÇKB sürecine rağmen enerji yatırımlarına verilen onay ve lisansların, söz konusu kapasite artışının son olmayacağı çekincelerini doğruladığını gösterdiği belirtildi.

Yaylaköylüler daha önce Karaburun GES projesine yönelik ÇED iptal davası açmış ve ÇED iptal edilmişti. Eneri Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) açılan davada ise “kamu yararı” kararı iptal edilmişti.

Fotoğraf: Karaburun Yerel Fok Komitesi

‘Kadim üretim kültürü, acele kamulaştırma ve mülksüzleştirmeyle yok oluyor’

Bölgenin ÖÇKB vasfına ilişkin de değerlendirmelere yer verilen açıklamada ayrıca şunlar aktarıldı:

“Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesinin biyoçeşitliliği ‘koruma’ vizyonundan uzak kararlarla tehlikeye atılıyor. Bölgedeki devamlılığı sağlanması gereken kadim üretim kültürü, enerji yatırımları, acele kamulaştırma ve mülksüzleştirme pratikleriyle yok oluyor. Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin yönetim planı yapılana, hassas bölgeler ve etkileşim geçiş sahası belirlenene kadar yatırım girişimlerini kısıtlayıcı kararlar alınmadığı takdirde Yarımada’nın doğal, sosyal ve kültürel değerlerine geri dönüşü olmayan zararlar verilecek.  Tüm bu nedenlerle Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından İzmir İli, Karaburun İlçesi sınırları içerisinde planlanan Karaburun RES kapasite artış projesi Nihai ÇED Raporu’nun  Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi kararları tekrar göz önüne alınarak iptal edilmeli.”

Fotoğraf: Karaburun Yerel Fok Komitesi

Parlak Muhtarı Kadriye Gültekin ise Yarımada’da halihazırda 140 rüzgar türbini bulunduğunu belirterek Karaburun Yarımadası’nın yüzde 89’unu kapsayacak şekilde yedi RES proje sahası mevcut olduğunu aktardı.

Bu yatırımların, Yarımada’nın doğal ve çevresel değerlerinin yanında sosyal ve ekonomik yapısı üzerinde de olumsuz etkileri bulunduğunu aktaran Gültekin, “Bölgemizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Kadimden beri kullandığımız tescilli meralarımız, rüzgar enerjisi santralleri için tahsis edilmesi sebebiyle daraltıldı” denildi ve eklendi:

“Ayrıca, bu alanların tahsisi ve etrafının çevrilmesi, hayvancılık ile uğraşan yarımada halkının ortak kullanılan mera alanlarına ve su kaynaklarına erişimine de engeldir. Bu sebeblerle Karaburun Merkez, Küçükbahçe, Parlak, Haseki, Tepeboz, Bozköy, Yaylaköy, Saip mahalle muhtarları olarak Lodos Enerji’nin Karaburun RES Kapasite artışı projesinin iptal edilmesi için ilgili birimlere itiraz dilekçelerimizi ilettik. Yarımadanın 2019’da ilan edilen Öncelikli Çevre Koruma Bölgesi kararı gereğinin yerine getirilmesini bekliyoruz.”

Fotoğraf: Karaburun Yerel Fok Komitesi

Ne olmuştu?

İzmir, Karaburun’da Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Karaburun Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artışı projesi ile ilgili 28 Aralık 2022 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlamış ve ÇED halkın görüşüne açılmıştı.

Söz konusu projeye ilişkin, 17 Ocak 2023 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı bölge halkı tarafından yaptırılmamış ve konu tutanak altına alınmıştı.

8 Mayıs 2024 tarihinde İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü web sayfasından Karaburun RES kapasite artışı projesinin nihai olarak onaylandığı duyurulmuştu.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol