22.9 C
İstanbul
27 Temmuz Cumartesi, 2024
spot_img

ABD’de kitlesel Filistin’e destek eylemleri

Filistin’e destek eylemleri, dünyanın neredeyse her ülkesinde olduğu gibi ABD’de de son iki ayın en önemli gündemlerinden ve hareketlerinden biri oldu. ABD’de New York’tan Washingson DC’ye, California’dan Texas’a kadar görülen eylemlerde, üniversitelerde, alanlarda, devlet binalarının, rıhtımların, basın kuruluşlarının ve silah şirketlerinin önünde sayısız eylemci bir araya geldi.

Haaretz gazetesinin 5 Aralık’ta yayınladığı bir makaleye göre geçtiğimiz aylar ABD tarihinin en büyük Filistin hareketini oluşturuyor. 7 Ekim’den itibaren başlayan 8 haftada, 49 eyalet ve 497 şehirde toplam 2 bin 100 Filistin yanlısı eylem gerçekleşti Aynı sürede gerçekleşen İsrail yanlısı eylemlerin sayısı ise 442 oldu. Filistin yanlısı eylemlerde toplam bin 700 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Kasım ve Aralık ayında başlayan ve Mart’a kadar öne çıkan eylemlerden birkaçını paylaşıyoruz.

ABD tarihinin en büyük Filistin eylemi

Washington DC’de 4 Kasım’da gerçekleşen miting, ABD tarihinin en büyük Filistin eylemiydi. Birçok kaynağın aktardığına göre 300 binden fazla kişinin katılımının görüldüğü eyleme birçok şehirden onlarca otobüs akın etti.

Palestinian Youth Movement (Filistin Gençlik Hareketi), ANSWER Coalition (CEVAP Koalisyonu), American Muslim Alliance (Amerikalı Müslüman Koalisyonu), The People’s Forum (Halkın Forumu), National Students for Justice in Palestine (Ulusal Filistin’de Adalet İçin Öğrenciler), The Palestine Right to Return Coalition (Filistin Geri Dönüş Hakkı Koalisyonu), U.S. Palestinian Community Network (USPCN—ABD Filistin Topluluğu Ağı), U.S. Campaign for Palestinian Rights (USCPR—ABD Filistin Hakları Kampanyası) gibi grupların bulunduğu bir koalisyonun düzenlediği mitinge, aynı zamanda Democratic Socialists of America (Amerika Demokratik Sosyalistleri), Party for Socialism and Liberation (PSL—Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi), Young Communist League (Genç Komünist Ligi), Communist Party USA (ABD Komünist Partisi) gibi sol örgüt ve partiler de katılım gösterdi.

Filistin halkının özgürlük mücadelesine koşulsuz destek

Eylemin giriş konuşmasını People’s Forum’dan Manolo De Los Santos yaptıktan sonra, birçok örgüt ve sivil toplum kuruluşundan toplam 42 konuşmacı sahneye çıktı. Filistin’le dayanışmanın yanında, Filistin halkının mücadelesiyle ezilen bütün halkların mücadelelerinin arasındaki bağlantılar ve dayanışma gereksinimi, Filistin halkının özgürlük mücadelesine koşulsuz destek, işgalci İsrail devletinin suçlarına ve soykırımına son çağrıları vurgulanan noktalar arasındaydı. Biden yönetiminin ve ABD devletinin soykırım destekçiliğine karşı sloganlar sık sık yükselirken, intifada ve devrimi destekleyen, İsrail’i terörist ve işgalci devlet olarak niteleyen sloganlar da kitlede hakimdi.

Vijay Prashad: Biden ve Netanyahu savaş suçlusu 

Mitingde sondan üçüncü konuşmada ABD’nin önde gelen devrimci partisi olarak tanıtılan PSL temsilcisi sahneye çıktı. PSL temsilcisi ise Hint Marksist yazar, tarihçi ve gazeteci Vijay Prashad’ı son konuşmacı olarak davet etti. Prashad, mitingin ABD tarihinin en büyük Filistin eylemi olmasının önemine dikkat çekerken, Biden ve Netanyahu’yu da savaş suçlusu olarak kınadı. Son olarak, Palestinian Youth Movement temsilcisinin kapanış konuşmasından sonra kitle DC sokaklarında yürüyüşe çıktı ve eylem Beyaz Saray’ın önünde son buldu. Kitle Beyaz Saray’ın önünde sloganlara ve tepkilere devam ederken, dış kapının zorlandığı ve duvarların kırmızı boyayla kaplandığı da görüldü. Eylemciler Beyaz Saray’ın etrafındaki çit ve duvarları afiş ve pankartlarla kapladı.

Demokrat Parti’ye protesto

15 Kasım’da birçok üst Demokrat parti vekilin de bulunduğu bir kampanya etkinliği sırasında binanın girişinde toplanan eylemciler, Demokrat Parti’nin ateşkes çağrısında bulunmamasını protesto etti. İçlerinde Yahudi grupları If Not Now (Şimdi Değilse Ne Zaman) ve Jewish Voice for Peace (Yahudi Barış Sesi) gruplarının da bulunduğu bir koalisyon tarafından gerçekleştirilen eyleme başkent polisi sert müdahalede bulundu ve birçok eylemci gözaltına alındı. (Kaynak)

Senato’nun işgali

11 Aralık’ta içlerinde US Campaign for Palestinian Rights (ABD Filistin Hakları İçin Kampanya) ve Jewish Voice for Peace (Yahudi Barış Sesi) gruplarının da bulunduğu koalisyon, Washington DC’deki ABD senatosunun içerisinde eylem gerçekleştirdi. Senatonun içerisinde pankart açan ve konuşma yapan grup daha sonra oturma eylemi gerçekleştirdi ve bazı eylemciler senato binasının içinde bulunan bir heykele tırmandı. 49 eylemcinin gözaltına alındığı eylemde İsrail’e verilen askeri destek protesto edildi.

Manhattan Köprüsü’nün kapatılması

New York’ta gerçekleşen eylemlerden öne çıkanlardan biri Jewish Voice for Peace önderliğinde, Manhattan Köprüsü’nün 27 Kasım günü köprü girişinde eylemciler tarafından trafiğe kapatılması oldu. Yaklaşık bin 500 eylemcinin katıldığı eylemde, köprünün girişi tamamen trafiğe kapatıldı. “Bütün dünya izliyor” ve “Gazze’yi yaşatın” pankartları açan protestocular, ateşkes çağrısında bulundu. Şükran Bayramı’nın bittiği hafta sonunda yapılan eylem, trafiğin yıl içerisinde en yoğun olduğu günlerden birinde gerçekleşti ve uzun bir süre araçların geçişi engellendi.

Körfez Köprüsü’nün işgali

ABD’de gerçekleşen belki de en çok öne çıkan köprü eylemi San Francisco ve Oakland’ı bağlayan Körfez Köprüsü’nün işgaliydi. 16 Kasım’da yaklaşık 200 eylemcinin gerçekleştirdiği eylemde, köprü sabah saatlerinde trafiğe kapatıldı ve saatlerce uzun araç kuyrukları oluştu. Araçlarıyla köprüye giren eylemciler, protestoyu köprünün üzerinde başlattı. Ateşkes için pankart açıp oturma eylemi yapan eylemcilerden 80 kişi gözaltına alındı ve araçlar polisler tarafından çekildi. Davaları devam eden eylemciler, halk güvenliğini tehlikeye atmakla suçlanıyorlar.

Otoyol işgali

13 Aralık’ta Los Angeles’da If Not Now (Şimdi Değilse Ne Zaman) grubundan eylemciler, otoyolda oturma eylemi gerçekleştirdiler. Kalıcı ateşkes için çağrı yapılan eylemde 75 kişi gözaltına alındı.

New York’ta yürüyüş ve Grand Central eylemi

New York’ta öne çıkan bir diğer eylem şehrin göbeğinde yer alan ve en büyük ulaşım merkezlerinden biri olan Grand Central Terminali’nin işgali oldu. 10 Kasım’da gerçekleşen yürüyüşün sonunda çok sayıda eylemci tren garını işgal etti. Yürüyüş sırasında New York Times’ın binasının yanından geçen eylemciler, medya kuruluşuna soykırımdaki işbirlikçiliğine karşı tepki gösterdi. Eylemde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Özgürlük Heykeli önünde eylem

New York’taki bir diğer önemli eylem Özgürlük Heykeli’nin bulunduğu adada gerçekleşti. 7 Kasım’da adaya fark edilmeden grup halinde vapurla seyahat eden eylemciler, heykelin önüne vardıktan sonra protestoya başladı. Jewish Voice for Peace (Yahudi Barış Sesi) önderliğinde gerçekleşen eylemde ateşkes talebi yankı bulurken çok sayıda eylemci gözaltına alındı.

Oakland limanında blokaj eylemi

3 Kasım’da gerçekleşen liman eyleminde Oakland limanına giren eylemciler İsrail’e yola çıkmaya hazırlanan bir ABD silah yük gemisini protesto ettiler. Yaklaşık 200 eylemcinin katıldığı protestoda sabah limana giren eylemciler, gemiye bağlı bir halata saatlerce tutundular. San Francisco’da bulunan Arab Resource Organizing Center (Arap Kaynak Örgütlenme Merkezi) tarafından gerçekleştirilen eylemde gemiye tırmanan 3 eylemci gözaltına alındı.

Harvard Üniversitesi’nde işgal

Filistin eylemleri ABD’nin önde gelen üniversitelerinde de yüksek katılımla görüldü. 17 Kasım’da Üniversite Salonu binasını 24 saat işgal eden eylemciler, Harvard’ın ateşkes için açıklama yapmasını talep ettiler. Eylemi Filistin yanlısı bir Yahudi öğrenci grubu yönetti. Harvard’da gerçekleşen diğer eylemlerde ise Harvard Graduate Student Union (Doktora ve Yüksek Lisans Öğrencileri, Öğretim Asistanları Sendikası) içindeki BDS grubu da ön plana çıkıyor.

Columbia Üniversitesi öğrencilerinden BDS koalisyonu

Columbia Üniversitesi aylardır Filistin destekli eylemlerin merkezlerinden biri olarak kendini gösteriyor. Eylemlerin dönüm noktalarından bir tanesi üniversitenin Filistin’e destek veren en önemli iki örgütten olan Students for Justice in Palestine (Filistin’de Adalet İçin Öğrenciler) ve Jewish Voice for Peace (Yahudi Barış Sesi) gruplarını bir dönemliğine askıya almasıyla yaşandı. Yüzlerce hoca ve öğrenci, üniversitenin bu kararını 15 Kasım’da protesto ettikten sonra, öğrenci grupları İsrail’e karşı BDS koalisyonu kurdu. Aralık ayında 80’i aşkın öğrenci grubu koalisyonun içerisinde yer alıyor.

New York Times lobisi işgali

Filistin’e saldırıların başından beri işbirlikçi yayınıyla tepkileri toplayan New York Times birçok protestonun hedefi oldu. 9 Kasım’da 100’ü aşkın yazar ve sanatçı New York Times’ın lobisini işgal etti. Öldürülen Filistinlilerin isimlerini okuyan grup, New York Times’ın soykırıma katkıda bulunduğunu belirtirken, ateşkes çağrısını yineledi.

Elbit karşıtı eylemler

ABD’de Northrop Grumman, Raytheon, Elbit gibi silah şirketlerine karşı eylemler de ön planda. 20 Kasım’da Merrimack, New Hampshire’da Elbit binasına karşı düzenlenen protestoda eylemcilerin binaya giden yolu kapadıkları, binanın üzerine çıktıkları, camları kırdıkları ve binanın üzerine sprey boyayla yazı yazdıkları, ve kapılardan birini bisiklet kilidiyle kilitledikleri belirtildi. Eylemde binanın üzerine çıkan 3 eylemci gözaltına alındı.

17 Aralık’ta da eylemciler Elbit’in Cambridge, Massachusetts binası önünde toplandı. Yaklaşık 300 kişi oturma eylemi gerçekleştirdi, pankart hazırladı ve mektup yazma kampanyası gerçekleştirdi. Aynı binanın önünde 30 Ekim’de gerçekleşen protestoda binanın üzeri boyanmış, ve eylemcilerle polisin çatışması sonucunda 9 kişi gözaltına alınmıştı.

Havalimanlarına ulaşımı kapatma eylemleri

27 Aralık tarihinde, Filistin yanlısı eylemciler, ABD’deki en işlek havalimanlarından ikisi olan Los Angeles Uluslararası Havalimanı ve New York’taki John F. Kennedy Havalimanı’na erişimi engellediler.

Ülkenin iki ucunda koordine bir şekilde gerçekleşen eylemde, protestocular açtıkları pankartlarda İsrail’e karşı boykot, geri dönüş hakkı ve Filistinli tutsakların bırakılması çağrılarında bulundular. Los Angeles’ta polisle yaşanan çatışma sonucu 36 kişi gözaltına alınırken, New York’ta da 26 kişi gözaltına alındı.

New York’da yol kapatma eylemi

8 Ocak’ta bini aşkın eylemci, New York’ta birçok köprüde trafiği aynı andadurdurdular.

ylem Brooklyn Köprüsü, Manhattan Köprüsü, Williamsburg Köprüsü ve Holland Tüneli’nde aynı anda gerçekleşti. Eylem Palestinian Youth Movement (Filistin Gençlik Hareketi), The Palestine Right to Return Coalition (Filistin Geri Dönüş Hakkı Koalisyonu), Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network (Samidoun Filistinli Tutsaklar Dayanışma Ağı), Democratic Socialists of America (Amerika Demokratik Sosyalistleri), Party for Socialism and Liberation (PSL—Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi), Critical Resistance (Kritik Direniş) ve Writers Against the War on Gaza (Gazze’deki Savaşa Karşı Yazarlar) tarafından kurulan bir koalisyonla örgütlendi.

Yapılan açıklamada, eylemin 5 ana talebinin olduğunu belirtti: kalıcı bir ateşkes, Gazze üzerindeki kuşatmaya son, bütün Filistinli tutsakların bırakılması, işgale son ve ABD’nin İsrail’e yardımlarına son.

Açıklamada eylemcilerden şu ifadelere yer verildi: “Sözüm ona ABD’nin her yerinde protestolar ve gösteriler işgali kesinen bitirmek için normal hayatın akışını durdurma ve sermaye akışını önleme istekliliğini yükseltmelidir.”

New York’un önemli bölgelerinde büyük derecede trafiğe neden olan eylemde toplam 320 kişi gözaltına alındı.

Washington DC 13 Kasım Küresel Eylem Günü eylemi

13 Kasım’daki küresel eylem günü ABD’de yeniden Washington DC’de devasa bir eyleme sahne oldu.

ANSWER (Act Now to Stop War and Racism) Coalition (Savaş ve Irkçılığı Durdurmak İçin Şimdi Eyleme Geç Koalisyonu) ve American Muslim Task Force on Palestine (Filistin İçin Amerikan Müslüman Görev Gücü) tarafından örgütlenen mitinge 400 bin kişinin katıldığı belirtildi. Böylece yukarıda bahsedilen, 4 Kasım’daki mitingden de daha büyük bir katılım sağlanarak, yeniden ABD tarihinin en büyük Filistin eylemi gerçekleşti. Mitinge birçok eyaletten otobüsler kaldırıldı.

Birçok konuşmacının sahne aldığı mitingde, başkan adayları Cornel West ve Jill Stein, ve Demokrat Parti temsilciler meclisi üyesi Iman Jodeh de konuştu. Konuşmacılar arasında ABD’nin Dışişleri Bakanlığından ABD’nin İsrail’e desteği nedeniyle istifa eden Josh Paul ve Malcolm X’in kızı Ilyasah Shabazz da yer aldı. Eylemciler ateşkes, işgalin bitmesi, İsrail’e yardıma son gibi taleplerde bulundular. Konuşmalardan sonra yürüyüşe geçen eylemciler, mitingi Beyaz Saray’ın önünde tamamladı.

Yemen’in bombalanmasının ardından eylemler

12 Ocak’ta ABD’nin Yemen’i bombalamasının ardından, New York’ta Times Meydanı’nda ve Washington DC’de Beyaz Saray’ın önünde acil eylemler yaşandı.

ANSWER (Act Now to Stop War and Racism) Coalition (Savaş ve Irkçılığı Durdurmak İçin Şimdi Eyleme Geç Koalisyonu) ve Party for Socialism and Liberation’ın (PSL—Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi) görüldüğü eylemlerde, “ABD’nin Elleri Yemen’den Çekilsin,” “ABD’nin Yemen’i Bombalamasına Son” gibi pankartların yanında, Filistin destekli ve işgal karşıtı pankartlar da yer aldı.

New York borsasının önünde eylem

8 Ocak’ta Palestine Action (Filistin Eylem) ve Party for Socialism and Liberation (PSL—Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi) önderliğinde eylemciler New York Borsa’sının önünde binanın girişini kapattılar. Eylemcilerin talepleri arasında apartheit rejimine ve işgale son verilmesi ön plana çıktı.

Biden’ın konuşmasına müdahale

8 Ocak’ta Biden 2015’de beyaz üstünlükçü terörist saldırıda 9 siyahi kişinin öldürüldüğü Güney Carolina’daki Charleston Kilise’sine konuşma yapmak üzere gitmişti. Konuşması, Filistin yanlısı eylemciler tarafından bölündü.

Biden’a Filistin halkının acılarına kulak vermesini söyleyen protestocular, “şimdi ateşkes” sloganları attı. Eylemciler kiliseden dışarı çıkarılırken, Biden taraftarı bir başka grup da “4 yıl daha” sloganları attı.

Lyloyd Austin ve Jake Sullivan’ın evlerinin önünde eylem

25 Aralık Noel sabahı, eylemciler ABD Savunma Bakanı Lyloyd Austin ve Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın evlerinin önünde buluştular. Eylemciler “Soykırımı Durdurun,” “İsrail’e Bütün ABD Yardımını Durdurun” gibi pankartlarla protestolarını gerçekleştirdiler.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN TEMMUZ SAYISI ÇIKTIspot_img
İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,700AboneAbone Ol