8.3 C
İstanbul
3 Aralık Salı, 2024
spot_img

16 yıllık direniş ve mücadelede sonucu Kazdağları kazandı: Kısacık altın madeninin ruhsatı iptal edildi

'Kazdağı’nın giriş kapısı' olarak nitelendirilen Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Kısacık Köyü yakınlarında açılmak istenen altın madeninin ruhsatı iptal edildi. Çevre örgütleri madene karşı 2007 yılından beri mücadele yürütüyordu.

Pumice Madencilik Şirketi, 2015 yılında Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Kısacık Köyü yakınlarında orman ve tarım alanı olan 1551 dönüm alanda altın madeni açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Ancak bakanlık dosyadaki eksiklikler tamamlanmadığı için ÇED sürecini 2018’de sonlandırdı.

Şirket geçtiğimiz yıl yeniden harekete geçti ve bakanlığa ÇED başvurusunda bulundu.14 Kasım 2023’te Kısacık Köyünde yapılan toplantıya tepki gösteren köy halkı firma yetkilisinin sunumunu ıslıklar ve sloganlarla protesto etti.

Direniş sonucu Bakanlık ruhsatı iptal etti

Orman alanında, su kaynakları ve yerleşim yerlerinin yakınında açılmak istenen altın madeninin ruhsatı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin başvurusu üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerekli izinler alınmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

“2007’den beri mücadele ediyoruz”

Kararı Artı Gerçek’e değerlendiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “2007’den beri mücadele ettiğimiz bir projeydi. 2018 yılında İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) sürecindeyken Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini mücadelemizle iptal ettirdik. 2023 yılında yeni ÇED süreci başlatıldığında yeniden çalışmalarımıza başladık. Halkın katılımı toplantısında protestolar oldu. Ruhsat sürecinde sona doğru gelindiğini gördük ve ruhsatın iptal edilmesini istedik. Dilekçelerimizle birlikte itirazlarımızı gönderdik. Bakanlık da şirketin ruhsatının iptal edildiğini belirtti” diye konuştu.

“Hem ormanlar hem de su kaynakları kurtuldu”

Uzun bir mücadeleden sonra aldıkları sonucun kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Doğan, “Ruhsat alanı tamamen ormanlık alandan oluşuyordu. Ayrıca yakınlarında bir sulama göleti, dereler ve Ayvacık İçme Suyu Barajı vardı. Kararla birlikte hem orman ekoistemi hem de gölet, dereler ve baraj kirlenmekten kurtuldu” dedi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol