26.2 C
İstanbul
8 Eylül Pazar, 2024
spot_img

İzmir’de 1 Mayıs mitingi: “İşçi cinayetlere son, vergide adalet ve insanca geçinebilecek bir ücret”

İzmir'de sabah saatlerinde binlerce kişi 1 Mayıs'ı kutlamak için Gündoğdu Meydanı'nda buluştu. Mitingde iş cinayetlerinin son bulması, vergide adalet ve insanca geçinebilecek bir ücret talep edildi.

İzmir’de binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs’ı kutlamak için dört koldan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.

DİSK Basmane’de, TÜRK-İŞ Alsancak Liman’ında, KESK Cumhuriyet Meydanı tarafında, TMMOB, TTB ve İzmir Barosu Kıbrıs Şehitlerinde toplanırken, 11.00 gibi Gündoğdu meydanına yürüyüşler başladı. Kortejlerde sık sık Taksim yasağına ve saldırılara yönelik olarak, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı atıldı.

Sendikaların büyük oranda Gündoğdu Meydanına girmesinin ardından, 1 Mayıs marşı hep bir ağızdan söylendi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Burcugül Çubuk ve İbrahim Akın da DEM Parti kortejiyle mitinge katıldı.

TÜRK-İŞ ana pankartı ardında yer alan sendikalardan TES-İŞ, “Vergi diliminde adalet istiyoruz. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınsın”; TGS, “Habere özgürlük, haberciye insanca yaşam”; Birleşik Kamu İş, “sözleşmeli köleliğe, güvencesizleşme ve taşeronlaşmaya son”; TÜMTİS, “Savaşa değil halka bütçe”, “Katil ABD İsrail Filistin’den Defol”, “Asgari Ücret Güncellensin”; TEKSİF, “Baskılara ve işten çıkarmalara son”; Türk Sağlık İş ise, “Vergide Adalet, Taşeronlaşmaya Son” talep ve sloganlarıyla öne çıktılar. Diğer yandan, işten çıkarılan TEKGIDA-İŞ üyesi IFFCO Turkey işçileri, Basın-İş üyesi Pilenpak işçileri ve TİS’te anlaşma sağlanamayan AMCOR işçileri de sendikaları ile beraber mitinge katıldı.

DİSK, “Emek, adalet ve hürriyet” pankartı ile katıldı

DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin “Yaşasın 1 Mayıs emek adalet hürriyet” pankartı arkasında Genel İş Şubeleri, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş ve Emekli-Sen Şubeleri yer aldı. Genel-İş üyesi işçiler, insanca yaşam talebini dile getirdi. Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri iş cinayetlerinin son bulmasını istersen belediye işçileri ise gerçek kadro taleplerini dile getirdi. En önemli taleplerinin vergide adalet olduğunu dile getiren işçiler, kadın cinayetlerinin son bulması, eşit işe eşit ücret, şirketler arası ayrımların kaldırılmasını istedi. “Sadaka değil toplu sözleşme” , “çalışma saatleri düşürülsün” , “kadro hakkımız söke söke alırız” , “kadın cinayetleri politiktir, son bulsun” , “kıdem tazminatıma dokunma” , “örgütlenme ifade hak arama özgürlüğü için 1 mayıs alanındayız” DİSK kortejinde taşınan dövizler oldu. DİSK’in ardından alana giren Mülteciler Platformu mülteci işçilerin yaşadığı sorunların çözülmesine ve Filistin’de devam eden savaşa dikkat çekti. Emeklilerin de katıldığı yürüyüşte emekli aylıklarının aylığına dikkat çekilirken hükümete kırmızı kart gösterildi.

“İnsanca bir yaşam istiyoruz”

İstanbul’da 1 Mayıs yürüyüşü sırasında yaşanan gözaltıları duyan kitle sloganlarla tepki gösterdi. Eğitim Sen İzmir Şubeleri’nde “Savaşa değil eğitime bütçe” sloganı öne çıkarken, enflasyonist politikalara yönelik olarak “İnsanca bir yaşam istiyoruz” ve “Vergide adalet istiyoruz” taleplerini yükselttiler.

Bir süredir özel sektörde örgütlenme çalışmasını hızlandıran “Taban maaş süresiz sözleşme eğitim işkolu hakkımız olanı alacağız” pankartıyla Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası alandaki yerini aldı. Sağlık emekçileri, “Taşeron çalışma yasaklansın”, “Uzun çalışma saatleri yasaklansın” ve “Gece çalışması çift mesai sayılsın” taleplerini dile getirdi.

“İtirazımızı 1 Mayıs meydanlarından başlatıyoruz”

Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamının yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulan mitingde, tertip komitesi tarafından hazırlanan metni Türk İş Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak okudu. Çakmak, “Ekmeğimizin her gün ama her gün küçüldüğü; gelirde, vergide ve ülkede adaletsizliklerin arttığı; hak ve özgürlüklerimizin alabildiğine kısıtlandığı bu süreçte, haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe karşı itirazlarımızı cumhuriyetin ikinci yüzyılında buradan, yani 1 Mayıs meydanlarından başlatıyoruz” dedi.

“Eşitlik, demokrasi ve adalet için mücadeleye”

Ücretli çalışanların geçim ve yaşama şartları her geçen gün zorlaşırken, daha yılın ilk aylarında vergi oranlarının yükseldiğini, asgari ücret artışlarının enflasyon karşısında kısa bir sürede etkisini kaybettiğini söyleyen Çakmak, kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbingin her geçen gün arttığını dile getirdi.

Çakmak, emekçilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Emeğin sömürülmediği,
  • Sendikal hak ve özgürlüklerin engellenmediği,
  • Grev hakkının yasaklanmadığı,
  • Herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu,
  • KHK ve fiili OHAL rejimine son verildiği,
  • Ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının halkımıza ve emekçilere kesilmediği,
  • Emperyalist güçlerin yarattığı savaşların hiç olmadığı,
  • Kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği, barış ve kardeşliğin hakim olduğu
  • Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı,
  • Çocuk istismarının ve çocuk işçiliğinin olmadığı
  • Düşünce ve ifade özgürlüğünün suç olarak sayılmadığı,
  • Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan,
  • Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz.”

Miting, Moğollar’ın sahne almasıyla son buldu.

Miting boyunca, “Söz, yetki, karar çalışanlara”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve Türkçe ve Kürtçe “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları atıldı.

KaynakETHA

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN TEMMUZ SAYISI ÇIKTIspot_img
İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol