21 C
İstanbul
27 Temmuz Cumartesi, 2024
spot_img

İstanbul’un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 20’nin altına indi

İstanbul'un barajlarında su seviyesi kritik noktalara düştü. Yağmur yağmazsa 58 günlük su rezervi kalan kentte Asya yakasından Avrupa kısmına su transferi yapılıyor

İstanbul’da iklim krizinin etkisiyle kurak geçen yaz ve sonbahar aylarının ardından baraj doluluk oranlarındaki hızlı düşüş devam ediyor.

İSKİ tarafından yapılan ölçümlerde kentin barajlarındaki doluluk oranı dün yüzde 19.89 olarak ölçüldü. Bu rakam son 10 yılın düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. İstanbul’un simge barajlarından Terkos Barajı da kuraklıktan nasibini aldı. Baraj gölündeki doluluk oranı, tüm zamanların en düşük doluluk oranı olan yüzde 9.43 olarak ölçüldü.

Terkos baraj gölü geçen yıl ekim ayı sonunda yüzde 45.9 oranında doluydu. 2015 yılının ekim ayında ise doluluk oranı 73.53 olarak kayıtlara geçmişti. Havadan görüntülenen baraj gölünün bazı noktalarında su seviyesinin onlarca metre geri çekildiği görüldü. Görüntülerde, kıyıya bağlı sandalların balçık içinde kalmış durumda, eskiden suyla dolu alanların büyük bölümü ise bataklık halinde.

58 günlük su kaldı

İSKİ verilerine göre İstanbul’un barajlarında şu anda 174.75 milyon metre küp su bulunuyor. Kente günde ortalama 3 milyon metre küpün biraz üzerinde su verildiği düşünülürse, hiç yağmur yağmaması halinde yaklaşık 58 günlük suyu kalmış durumda.

“Geçmiş yıllara göre daha kurak bir yıl geçirdik’ diyen İSKİ Su ve Atık Su Teknolojileri Daire Başkanı İsmail Aydın, şunları söyledi:

“En kötü kabul ettiğimiz 2007 yılına göre geçtiğimiz 2022-2023 yılında barajlarımıza 90 milyon metreküp daha az su alabildik. İstanbul başta, Marmara havzası olarak son 20-30 yılın en olağan üstü kurak dönemini geçirdik. İstanbul’da biz suyumuzu yağış döngüsü ile yönetiyoruz. Bir yer altı kaynağımız veya nehrimiz yok. Normalde sonbahar ile birlikte ekim-kasım aylarında yağışların başlayıp kışın barajların istenilen seviyelere gelmesini, akabinde yaz aylarında sonbahara doğru bu baraj seviyelerinin düşmesini bekleriz. Yaşadığımız bu süreç de doğal dengesinde devam ediyor ama geçmiş yıllara göre oransal olarak çok düşük kaldık.

Asya’dan Avrupa’ya su transferi yapılıyor’

Geçtiğimiz yıldan bu durumları ön görerek kentin Asya yakasından, tüketimin yoğun olduğu Avrupa yakasına su transferi yapıldığını belirten Aydın, “Asya yakasından, Melen‘den, Yeşil Çay’dan, Ömerli‘den aldığımız suları Avrupa yakasına günlük olarak iletiyoruz. Önümüzde ki süreçte de inşallah beklenilen yağışlar gelirse İstanbul tekrar normal döngüsünde barajlarını doldurup vatandaşa herhangi bir susuzluk yaşatmayacak şekilde durumu yönetilecektir.”

Aydın önümüzdeki sürecin “bıçak sırtı” gideceğine işaret etti:

“Vatandaşlarımıza herhangi bir su kesintisi yaşatacağımızı öngörmüyoruz. Belki çok lokal alanlarda, kötü trend devam eder ve beklenen yağış gelmezse gündeme gelebilir ama kısa vadede öyle bir durum ön görmüyoruz. Barajda ki suyun kalitesine göre, değişik meteorolojik ve hidrolojik şartlara göre barajlardan su almaya devam edebilirsiniz. Avrupa yakasında ki barajlarımız hali hazırda yüzde 10’un altında seyir ediyor. Ama biz Terkos’tan ve Sazlıdere barajından su almaya devam ediyoruz. Büyükçekmece barajımızın seviyesi çok düştü, şimdi onu biraz bekletmeye aldık. Su kalitesini kontrol ederek barajlardan su almaya devam ediyoruz.”

‘Tasarruf yapılması gerekiyor’

Günlük su tüketiminin yüksek olduğunu ve tasarrufun yapılmasının gerektiğini belirten Aydın, “Bizim İstanbul’da ki kaynaklarımızın yüzde 100 oranında doluluk oranında ki rakamı 868 Milyon metreküp gibi bir değeri ifade ediyor. Bugün de yüzde 20’nin karşılık geldiği değer 170 Milyon metreküpün biraz üzerinde bir değer. Şu an da günlük 3 Milyon metreküp üzerinde bir tüketimimiz var” dedi.

İstanbul barajlarında son durum

Ömerli: Yüzde 42.61
Darlık: Yüzde 31.18
Elmalı: Yüzde 15.98
Terkos: Yüzde 9.43
Alibeyköy: Yüzde 21.73
Büyükçekmece: Yüzde 3.97
Sazlıdere: Yüzde 4.94
Istrancalar: Yüzde 22.52
Kazandere: Yüzde 6.32
Pabuçdere: Yüzde 3.25

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün verilerine göre, İstanbul’da ay sonuna kadar etkili bir yağış beklenmiyor.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN TEMMUZ SAYISI ÇIKTIspot_img
İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,700AboneAbone Ol