22.9 C
İstanbul
27 Temmuz Cumartesi, 2024
spot_img

Denizli’de halk JES patlamasına tepkili: “Acil müdahale talep ediyoruz!”

Denizli Sarayköy'deki jeotermal enerji santrali patlamasının ardından, Büyük Menderes İnisiyatifi ve yerel halk, yetkililere seslenerek çevresel zararların giderilmesi için eylem yaptı.

Denizli‘nin Sarayköy ilçesinde, 29 Nisan’da jeotermal enerji santralinde (JES) yaşanan patlama sonrası, çevreye yayılan zararlı kimyasallara karşı Büyük Menderes İnisiyatifi, eylem düzenleyerek yetkililere acil müdahale çağrısında bulundu.

Büyük Menderes İnisiyatifi’nin aktardığına göre, patlama sonucu serbest kalan hidrojen sülfür, karbondioksit gazı ve ağır metaller içeren akışkanlar, bölgedeki hava, su ve toprağı ciddi şekilde kirletiyor. Sarayköy – Babadağ yolunun Gerali ve Sakarya Mahalleleri yakınlarında gerçekleşen patlamanın etkisiyle çevre sakinleri, sağlık ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerden dolayı kaygı duyuyor. İnisiyatif, patlama sonucu çıkan kimyasalların yerel tarım alanlarına ve su kaynaklarına zarar verdiğini ve bu durumun insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Denizli’deki eylemde konuşan DEM Parti Sarayköy İlçe Yöneticisi Mehmet Taşçı, “burada bir ekokırım suçu işleniyor” dedi.

Büyük Menderes İnisiyatifi, patlamanın olduğu günden bu yana çevresel zararların sürekli olarak arttığını ve gerekli önlemlerin alınmadığını vurgulayarak, hükümet ve yerel yetkililerden somut adımlar atılmasını talep ediyor. Platformun avukatı Yağmur Yalçın’ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ülkemizde enerji tüketimindeki payı yüzde 3,4, üretimindeki payı yüzde 5 olan JES’ler mutlaka sorgulanmalıdır. Patlama öncesi mevcut halleri dahi bereketli Ege topraklarını yok etmekte olan, bölgede üretimi yapılan ve halkın büyük bir oranda geçim kaynağı olan incir, zeytin vb. birçok ürünün rekoltesinin düşmesine neden olan, ayrıca yapılan araştırmalara göre artan kanser vakalarıyla da ciddi halk sağlığı sorunlarına neden olan bu kurulu ve hali hazırda kurulması planlanan JES’lerin Ege Bölgesi başta olmak üzere tüm ülke coğrafyasından sökülmesi doğa, canlı yaşamı ve kamu yararı için elzemdir.”

Platform, TBMM‘ye çevre kirliliğini ve ekolojik yıkımları önleyecek bir “yurttaş ekokırım yasası”nın hazırlanması için de çağrıda bulundu. İnisiyatif aynı zamanda, yaşananlarla ilgili olarak kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini istiyor ve bu sürecin yakın takipçisi olacaklarını belirtiyor.

Denizli Sarayköy’de ne olmuştu?

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde, 29 Nisan 2024 Pazartesi günü, bir jeotermal enerji santrali (JES) için yapılan sondaj çalışması sırasında büyük bir patlama meydana geldi. Yerin 850 metre altında gerçekleşen bu patlama, hidrojen sülfür gazı başta olmak üzere çeşitli gazların serbest kalmasına neden oldu. Bu gazlar, yeraltı suyunu da beraberinde sürükleyerek yüzeyde metrelerce yükseklikte fışkırmalar yarattı. Olay sonucunda çevreye yayılan sülfürlü su ve gazlar, bölge halkında büyük endişe yarattı.

Sondaj sırasında açığa çıkan hidrojen sülfür gazının yoğun koku yapması ve çevreyi beyaz bir örtüyle kaplaması, yerel halkın yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiledi. AFAD ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edilerek, çıkan gazların yanma riski taşımadığını belirledi. Ancak, yüksek gaz basıncı nedeniyle kuyuya müdahale edilemedi ve basıncın düşmesi beklenirken, aralıklarla kuyuya beton dökülerek durdurma çalışmaları yapıldı.

Patlamanın ardından Sarayköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından ‘Çevrenin Taksirle Kirletilmesi’ suçundan soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında, çevreye yayılan gazların etkileri hakkında bilirkişi raporları istendi. Bölge halkı ise sürekli artan koku ve çevresel etkilenme nedeniyle kuyunun bir an önce kapatılmasını talep ediyor. Vatandaşlar, yetkililerden net açıklamalar ve kesin çözümler bekliyor.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN TEMMUZ SAYISI ÇIKTIspot_img
İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,700AboneAbone Ol