İHD Çanakkale Şubesi, hazırladıkları raporla sorunlarına dikkat çektikleri kentteki mevsimlik tarım işçilerinin ihtiyaçlarının karşılanması için çağrıda bulundu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şubesi, Urfa’nın Siverek ilçesinden Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Pekmezli köyüne çalışmaya gelen mevsimlik işçilerin yaşadıkları sorunları raporlaştırdı. Rapor, dernek yetkililerinden oluşan bir heyetin 22 Temmuz günü gittikleri Pekmezli köyünde yaptıkları gözlemler ve işçilerin tanıkların anlatımların ile oluşturuldu.
Valiliğin ikamet etme zorunluluğu
Raporda, 200 kadar aile olmak üzere toplamda Bin’e yakın kişinin kaldığı çadırlara valiliğin kararıyla bulundukları yerde ikamet etme zorunluluğu getirildiği yönündeki anlatımlara yer verildi. İşçilerin tuvalet ve duş ihtiyaçlarını gidereceği konteynerların ise yaşadıkları yere uzak kurulduğu ve kapalı ya da kilitli olduğu kaydedildi.
Raporda, görüşülen mevsimlik işçilerden bazıları içerisinde bulundukları koşullara dair şunları ifade etti:
“Yaşar İsye: Geçen yıl getirtilen tuvalet ve duş ihtiyaçlarını gidermeye yönelik konteynerlar bu güne kadar hiç açılmadı, kilitli, anahtarları ise muhtarda. Buraya benzer durumda olan Selvi ve Karacaali köylerindeki muhtarlar konteynırları kullandırıyorlar, tankerlerin getirdiği suların sağlıklı olduğundan şüphe ediyoruz, küçük olan ikiz çocuklarım, Kudret İsye ve Mehmet Salih İsye rahatsızlandı. 3 gün hastanede yattılar, doktorlar sudan dolayı hastalandığını söyledi.
Şehmus Çabaz: Şu anda hastanede yatan 1 yaşındaki oğlum, doktorların söylediğine göre sudan dolayı rahatsızlanmış.
Hatip Dicleli: Kürt olmamız nedeni ile bize ayrımcılık yapılıyor. Çocuğum hastalandı, hastaneye götürdük ve doktorlar hastalığın sudan olduğunu söyledi.”
Sağlık taramalarından geçirilmeli
Raporun devamında pandemiden dolayı belli bir bölgede mevsimlik işçilerini ikamete zorlayan valiliğin hem fiziki koşulları hem de en temel ihtiyaç olan su gereksinimini karşılamakla mükellef olduğu üzerinde duruldu.
Yine işçilerin başta su olmak üzere tuvalet ve duş ihtiyaçları karşılanması, düzenli ilaçlama yapılması ve sağlık ekibi görevlendirilip çadırlarda çocuklar başta olmak üzere herkesin sağlık taramasından geçirilmesi istenildi.