“100. yılında Ekim Devrimi’nin Yolunda, Özgür Bir Dünya İçin” şiarıyla Kaldıraç’ın başlattığı dersliklerin ilki 31 Ekim Salı günü Yüksel Akkaya’nın katılımıyla gerçekleşti.
“İşçi sınıfının güncel hali ve örgütlenme olanakları” konusuyla başlanılan dersliğe, Yüksel Akkaya, işçi sınıfı örgütlenmesinin tarihini anlatarak devam etti.
Köylülerin işçileştirilmesiyle başlayan süreç ile tarihteki ilk örgütlü mücadelelere ve sonrasında bu hareketlerin nasıl sendikalaşma sürecine girdiklerine değindi. Ardından Sovyetler’in yapısını ve Anadolu işçi sınıfının 1908 grevleri sonrası sendikalaşma sürecini anlattı. Örgütlenme üzerine ise işçi örgütlenmelerinin sadece sendikal mücadeleye indirgenmemesi gerektiğini, iş kolu sendikaları yerine gerilla sendikacılık denilebilecek ve iş yerlerinde yaşanan sorunlara anında tepki gösterebilecek iş yeri sendikacılığına da önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
Süreç için ise işçi sınıfı örgütlenmek istediği takdirde döneme uygun bir yapılanmaya gidilebileceğini söyleyerek buna örnek olarak 15-16 Haziran direnişinde kararların işçi mahallelerinde gerçekleşen sohbetlerde alındığı, bunun da bir nevi Sovyet olduğu üzerinden verdi. Ve Sovyetler’in ya da Türkiye’deki sendikacılığın art arda gelen grevler sonrası kurulduğunu unutmamak gerektiğini ve bu yüzden de işçi sınıfı için koşullar uygun hale gelene kadar mayalanmalara devam edilmesini, ve işçilerin karşılaştığı sorunlara, öğrenciler dahil toplumun her kesiminden insanın sahip çıkmasının önemini vurgulayarak konuşmasını bitirdi.
Ekim Devrimi’nin 100. yılı için gerçekleştirilen dersliklerin bir diğeri ise 7 Kasım Salı günü AKA-DER Kızılay Şube’de Gül Köksal’ın katılımıyla “Doğa Karşısında Kent” konusuyla devam edecek.