8.9 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

DFG, “2024 Yılı Ocak Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu yayınladı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), ocak ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, yeni yılın ilk ayında da baskıların devam ettiği, mesleklerini icra etmeye çalışırken saldırı, tehdit ve baskılara maruz kalan gazetecilerin yanı sıra, gözaltı ve tutuklamaların da Ocak ayı boyunca devam ettiği belirtildi.

Raporda, “Mesleklerini icra etmeye çalışırken saldırı, tehdit ve baskılara maruz kalan gazetecilerin yanı sıra, gözaltı ve tutuklamalar da ocak ayı boyunca devam etti. Sadece bir ay içinde 2 gazetecinin gözaltına alınması, 2 gazetecinin de tutuklanması bu gerçekliği bir kez daha açığa çıkaran veriler olarak kayıtlara geçti” denildi.

DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu’nun 18 Ocak’ta görülen ikinci duruşmasında da tahliye edilmediğinin hatırlatıldığı raporda, “Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanan ve içi boş iddialarla tutsaklığı sürdürülen Müftüoğlu’nun mahkeme tarafından hapiste tutulma çabası, cezalandırmayı da aşıp tam bir zulme dönüşmüştür” vurgusu yapıldı.

Raporda, ocak ayında 7 gazetecinin tahliye olmasına rağmen halen tutuklu 53 gazeteci bulunduğu belirtilerek “Bununla birlikte gazetecilere yönelik soruşturmalar, açılan davalar ve verilen cezalar hızından bir şey kaybetmezken, meslektaşlarımıza yönelik alınan gözaltı ve tutuklama kararlarının yanı sıra, hak ihlalleri, baskı ve yasaklar da yılın ilk ayı boyunca gündemden düşmedi.” denildi.

Raporda öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

Hak ihlalleri

“Özellikle de sahada haber takibi yapmaya çalışan gazetecilere yönelik gerçekleşen engelleme ve saldırılar devam ederken, yaşanan tehditler ise dikkat çekti. Gazeteci Medine Mamedoğlu’na dijital medya hesabı üzerinden tehdit ve hakaret içeren mesajlar gönderildi. Ayrıca Altan Sancar’a sosyal medya platformu X’te ‘Jitemci’ kullanıcı adını kullanan bir kişi mermi fotoğrafı yollaması, yine BirGün muhabiri İsmail Arı, Menzil Tarikatı’nın hedefi olması yaşanan baskı ve tehditlerin örneklerinden sadece bir kaçı oldu.”

“Beş gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 6 gazeteciye 7 yıl 9 ay ceza verildi. Tutuklu gazeteci sayısı 53’e indi. 11 yayın yasağı kararı alınırken, 2 internet sitesi kapatıldı, 141 habere erişim engeli getirildi. 238 sosyal medya içeriği engellendi.”

“Dezenformasyon yasası”

Bu detayların yanı sıra, Ekim 2022 yılında yürürlüğe giren ‘Dezenformasyon Yasası’ kapsamında Ocak ayı boyunca gazeteciler ve yaptıkları haberler, sansür ve yasaklara maruz kaldı. Son bir ayda Türkiye çapında mahkemeler tarafından çeşitli haberler hakkında 11 kez yayın yasağı getirilmesi ise “Dezenformasyon Yasasının” hala nasıl işlediğinin göstergelerinden biri oldu. Benzer şekilde, birçok habere ve sosyal medya içeriğine erişim engeli getirilmesi, öne çıkan veriler olarak tespitlerimiz arsında yer aldı.

 

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol