13.8 C
İstanbul
10 Aralık Salı, 2024
spot_img

Birleşik Metal-İş 19 Ocak’ta greve çıkıyor

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, genel yönetim kurulu üyeleri ve metal işçilerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında grev kararını açıkladı.

150 bin metal işçisini ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesinde yapılan görüşmelerde sona gelindi. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, genel yönetim kurulu üyeleri ve metal işçilerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında grev kararını açıkladı. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda ilk grev tarihi 19 Ocak.

Elite World Otel’de gerçekleştirilen basın açıklamasında Birleşik Metal-İş, ilk olarak örgütlü olduğu MESS kapsamındaki 37 fabrikadan 7 bin işçiyle greve çıkacağını duyurdu. 19, 23 ve 24 Ocak’ta başlayacak grevlerin ilerleyen günlerde kademeli olarak büyüyeceğini söyleyen Birleşik Metal-İş, grevlerin 12 bin metal işçisini ilgilendirdiğini söyledi.

Birleşik Metal-İş’in basın açıklamasına Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Gıda-İş Genel Başkanı Olcay Ozak, Nakliyat-İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, DGD-SEN Başkanı Neslihan Acar ve DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı.

“37 fabrikada grev kararı”

Açıklamayı okuyan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, binlerce metal işçisinin ve ailelerinin gözünün bu sözleşmede olduğunu metal işçilerinin açlık sınırında ücretlere çalıştığını ve geçinmekte zorluk çektiğini söyledi. İşçiler yoksullaşırken patronların büyümeye devam ettiğinden söz eden Atar, “Metal işçileri daha yoğun, daha verimli çalışmış ve patronlar alabildiğine kazanmıştır. Bunun karşılığında işçiler alabildiğine yoksullaşmıştır. Bütün gelişmeleri değerlendiren başkanlar kurulumuz, MESS’in metal işçilerinin haklı taleplerinin karşılamaması nedeniyle mücadelenin yükseltilmesi kararını almıştır. Başkanlar kurulumuz grev aşamasına geçme kararı almıştır. Kademe kademe grev uygulamaları yapacağız. Bu çerçevede, 34 işletmeye bağlı 63 fabrika/iş yeri içerisinde ilk olarak; 15 işletmeden 37 fabrikada greve çıkıyoruz” dedi.

Birleşik Metal-İş,

-19 Ocak’ta 9 işletmeye bağlı 26 fabrikada

-23 Ocak’ta 3 işletmeye bağlı 6 fabrikada

-24 Ocak’ta 3 işletmeye bağlı 5 fabrikada

greve çıkılacağını duyurdu.

“Grev yasaklarından medet ummayın”

İlk grev dalgasının kademeli olarak büyüyeceğini söyleyen Atar, “Bu grevlere 7.000 metal işçisi katılacak. Yurdun dört bir yanı grev ateşlerine tanık olacak. İşçilerin anayasal ve yasal haklarını kullanmalarına engel çıkarmayın. Grevlerimizi yasaklamayın. İşçilerin en temel haklarına saygı gösterin. İktidar yanında; MESS yetkililerini de uyarıyorum. Sakın ola grev yasaklarından medet ummayın. Olası grev yasaklarından sizlere bir sonuç çıkmaz. Metal işçileri, her şart ve koşul altında grev hakkına sahip çıkacak ve bunu uygulamadan bir an olsun geri durmayacaktır” diye konuştu.

“Mücadelenizi selamlıyorum”

Basın açıklamasında konuşan EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ise metal işçileriyle dayanışma içerisinde olduklarını söyleyerek, “2024 bütçesi Meclisten geçeli birkaç gün oluyor bu sözleşme de metal işçilerinin 2024 bütçesidir. Metal işçileri bütçesini belirlemek için büyük bir greve çıkıyor, mücadeleniz ve bütçenizi selamlıyorum yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bu mücadeleye Türkiye işçi sınıfının ihtiyacı var” dedi.

19 Ocak’ta greve çıkılacak fabrikalar

-Çelsantaş Çelik Mamülleri A.Ş./Karabük

-Lındsay Sulama ve Altyapı San. A.Ş./Tekirdağ

-Sanel Sanayi Elektroniği İmalat ve Tic. A.Ş./Tuzla

-Sarkuysan Elektrolitik Bakır A.Ş/Kocaeli

-Sıo Automotıve Taşıt Yedek Parça A.Ş./Tekirdağ

-Totomak Makina Ve Yedek Parça A.Ş./İzmir

-Yücel Boru Ve Profil Endüstrisi A.Ş./Kocaeli

-Zf Lemförder AKS Modülleri A.Ş./İzmir

-Zf Sachs Süspansiyon Sistemleri A.Ş./Kocaeli

23 Ocak’ta greve çıkılacak fabrikalar

-Dostel Makina A.Ş./Kocaeli

-Cengiz Makina A.Ş./Kocaeli

-Çayırova Boru A.Ş./Kocaeli

24 Ocak’ta greve çıkılacak fabrikalar

-Fontana Pıetro Kalıp/Tuzla

-Kroman Çelik Sanayii A.Ş./Kocaeli

– Weidmann Transformatör İzolasyon/Kocaeli

Sendikalar ne istiyor?

MESS üyesi patronların son teklifi yüzde 60 olurken, sendikaların taslakta istedikleri ise şu şekilde:

– Türk Metal’in MESS’e sunduğu taslağa göre 65 TL’nin altında olan saat ücretleri 65 TL’ye çekilecek. Ardından tüm ücretlere ilk 6 ay için yüzde 80 zam, 20 yılla sınırlı olmak üzere, her kıdem yılı için saat ücretine 3 TL artış yapılacak. Diğer aylarda ise enflasyona dayalı zam yapılacak. Sosyal haklara ise yüzde 150 artış yapılacak. Toplam zam oranını yüzde 119,05 olarak duyuran Türk Metal eylül ayından itibaren ise 5 bin lira avans talep etti.

– Türk Metal’le aynı taslağı açıklayan Özçelik-İş’in taslağında ek olarak vergi dilimlerinin yüzde 15’inin MESS tarafından karşılanması ve tamamlayıcı sağlık sigortasının aile bireylerini de kapsaması maddeleri yer aldı.

– Birleşik Metal-İş ise taslağında en düşük ücret alan metal işçisinin saat ücretinin 65 TL’ye çekilmesi, 2,5 lira kıdem zammı. Yüzde 30’u önden (mahsuplaşma) olmak üzere toplamda yüzde 140,5 zam talepleri yer aldı.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol