Büyük işçi direnişinin 47. ve Gezi direnişinin 4. yıldönümünde İstanbul’da “15-16 Haziran’dan Geziye Direniş Ruhuyla Geleceğimizi Kurmaya” etkinliği düzenlenecek.
Kadıköy, Göztepe Özgürlük Parkı Amfi tiyatrosunda 17 Haziran Cumartesi günü yapılacak etkinlik programında DİSK Korosu, İlkay AKKAYA ve Fuat SAKA sahne alacak. Etkinlik; direnişteki işçilerin, OHAL karanlığına ve KHK’larla ihraçlara karşı direnen akademisyen ve kamu emekçilerinin, insanca ve onurlu bir yaşam umudunu büyüten HAYIR Meclislerinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilecek.
“Tarih geleceğin anahtarıdır” yaklaşımıyla 2003 yılından bu yana her yıl 15-16 Haziran direnişini gündeme taşımak üzere yoğun bir faaliyet yürüten Kaldıraç, İşçi Gazetesi, AKA-DER ve Özgür Lise tarafından bu yıl 15.si düzenlenecek etkinlikler dizisinde bugüne kadar Ali Asker, Kazım Koyuncu, Ezginin Günlüğü, Birol Topaloğlu Erkan Oğur, Hasan Yükselir, Moğollar, Marsis, Agire Jiyan’ın da aralarında bulunduğu onlarca grup ve sanatçı sahne aldı. Bu yıl düzenlenecek etkinlik ile ilgili detaylı bilgiye 15-16haziran.org sitesinden ulaşabilirsiniz.
Etkinlik çağrısı Büyük işçi direnişini şu ifadelerle hatırlatıyor:
15-16 Haziran 1970’te ne olmuştu?
Sermaye, Türk-İş’in de desteğiyle yürürlükteki 274-275 sayılı Sendikalar Yasası ile Toplusözleşme, Grev ve Lokavt Yasalarını değiştirerek DİSK’i fiilen etkisiz kılmayı, sendika seçme özgürlüğünü ortadan kaldırarak sendikal tekel yaratmayı hedefledi. Bu saldırı karşısında DİSK, anayasanın tanıdığı direnme hakkını kullanacağını açıkladı.
İşçiler sendikalarına, örgütlerine, haklarına getirilen bu yasakları yırtıp atmakta kararlıydı ve 15-16 Haziran’da İstanbul’da fabrikalardan sokaklara taştılar. İstanbul ve çevre illerdeki tüm fabrikalarda üretim durdu, yüz binlerce işçi kent meydanlarına aktı. Devlet, Taksim’de işçilerin birleşmesini engellemek için Galata Köprüsünü açtı, vapur seferlerini iptal etti, ama bu, işçileri durdurmaya yetmedi. İşçiler motorlarla karşıya geçip bir araya geldiler ve Başbakan Demirel’in de bulunduğu İstanbul Valiliği’ne yürüdüler. Polis ve asker barikatlarını yıkarak aştılar.
Çatışmalarda üç işçi can verdi. Bu direniş, sıkıyönetim ilan edilmesiyle ancak sona erdirildi. İşçiler işe geri döndüğünde, 4 bin işçi önderi işten atıldı.
Ancak tepkinin büyüklüğü, yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesini sağladı.
15-16 Haziran Direnişi yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor
15-16 Haziran direnişi, Anadolu işçi sınıfı tarihinin en büyük işçi direnişi olarak kayıtlara geçti.
15-16 Haziran direnişi, işçi sınıfının örgütlü güç ile hareket ettiğinde neler kazanabileceğini, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır” gerçeğini gösterdi.
İşçi sınıfı, bugün şiddetli bir saldırı dalgasıyla karşı karşıyadır
Çalışmak için yaşıyoruz! Kayıtdışı, güvencesiz, kölece çalışma temel çalışma biçimi oldu. Günlük ortalama çalışma süresi 11,2 saate ulaştı. 2016 yılında en az 1970 işçi, 2017’nin ilk dört ayında 586 işçi iş cinayetlerinde can verdi. Açlık sınırı 1.518 TL iken, asgari ücret hala 1.404 TL. Gerçek işsizlik oranı %20’yi aşmış durumda.
İşçiye sendikalaşmak yasak, grev yasak. KHK’larla bir gecede işimizden, ekmeğimizden oluyor, OHAL karanlığıyla teslim alınmaya çalışılıyoruz. Nüfusun %75’ini oluşturan biz işçilerin, emekçilerin her tür sosyal, ekonomik hakkına göz dikilmiş durumda. İşsizlik fonunun yağmalanmasının kapıları ardına kadar açıldı, emekçilerin en önemli hakkı olan kıdem tazminatının gaspı gündemde.
Umut işçi sınıfındadır! Umut emekçilerin örgütlü gücündedir!
İşçi sınıfı, bu saldırılara tarihinden aldığı güçle cevap verecektir.
Şimdi direnişi ve örgütlü gücü büyütme, bir sınıf olarak mücadele etme zamanıdır.
Şimdi tarihimizdeki direnişlerden; 15-16 Haziran’dan, Gezi’den, Hayır direnişinden güç alma, öğrenme, birliğimizi ve örgütlü gücümüzü büyütme zamanıdır.
İnsanca ve onurlu bir yaşam için tarihimizden öğrenerek, en yaratıcı örneklerle örgütlenmek, kaderimizi kendi ellerimize almak dışında bir yol yoktur.
Yarınlar bugünden yaratılır ve bugün tarihten öğrendiklerimizle hızlanma zamanıdır!
www.15-16haziran.org
Geçtiğimiz yıl “15-16 Haziran’dan Gezi’ye Direniş Ruhuyla Geleceğimizi Kurmaya” etkinliği Göztepe Özgürlük Parkı’ndaki Anfi Tiyatro’da gerçekleştirilmiş, Hakan Vreskala, Metin Kemal Kahraman ve Fuat Saka’nın sahne aldığı etkinliğe etkinliğe direnişteki; Avcılar Belediyesi, Bakırköy Belediyesi İşçileri, Şişecam İşçileri, Avon İşçileri, Suruç Dayanışması, Gezi Şehitleri Aileleri, Barış Anneleri de katılmıştı. Haberi:
http://arsiv.direnisteyiz5.org/direnisteki-isciler-15-16-hazirandan-geziye-etkinligindeydi/