6.8 C
İstanbul
24 Kasım Pazar, 2024
spot_img

Yüzümüzü asfalta yapıştırsak… – M. Ender Öndeş

Sloganların garip bir kaderi vardır. Ne kadar zamandır bu işlerin içindeyim bilmiyorum; yüzlerce yürüyüşe katılmışımdır, zaman zaman ‘slogan attırıcılık’ da yapmışlığım vardır. Rahmetli babam bir türlü anlamazdı; yürüyüşleri kenardan izledikten sonra akşam evde “Bu deyyuslar bağırtmasa kimse bağırmıcek” derdi ve ben bunun bir ‘vazife’ olduğunu bir türlü anlatamazdım ona.

Zaman zaman yürüyüş ya da mitinglerdeki topluluklara ‘dışsal’ bir yerden bakmayı de denerim ama ve ‘tutan-tutmayan’ sloganları ayırt etmeye çalışırım; katılım gücünden, seslerin temposundan anlaşılır o kadarı. Bazı sloganlar o kategoriden değildir tamam; geçmişte çok sık atılan, “Mahir Hüseyin Ulaş” sloganı örneğin, yürüyüşün konusundan tamamen bağımsız olarak, bir tür “Biz geldik” işaretidir ve bu anlaşılabilir bir şeydir. Kürtlerin kendi önderlikleriyle ilgili sloganları da bir anlamda öyledir; bir pozisyon belirtme ifadesidir. Ama iş daha somut anlamlara gelince, orada durum farklıdır. Örneğin son süreçlerde herhangi bir eyleme katılmış olan herkes, “Faşizme karşı omuz omuza” gibi çok klasik bir sloganın ‘yıldız’ olduğunu hemen fark eder ve bunun bir anlamı vardır. İnsanlar gerçekten ‘omuz omuza’ olmak istedikleri için böyledir bu. Misal, kadınlar “Dünya yerinden oynar…” diye başladıklarında da güzel ve anlamlı bir hava çıkar ortaya ama gözaltı aracına yaka paça bindirilirken atılan “Susmuyoruz! Korkmuyoruz! İtaat etmiyoruz” sloganı insanın tüylerini diken diken eder, çünkü tam o an, tam o anda olmakta olan şey resmedilmektedir.

Bu noktada, genel muhalif toplamın gökten inen bir vahiyle genel bir aydınlanma yaşamasını tabii ki beklemiyoruz; buna o kadar gerek de olmayabilir belki. Ama ‘tek başına’ yürünemeyeceğini hisseden kesimlerin, muhalefet meselesine daha bütünlüklü bakması da en azından imkânsız değil. Karanlık zamanlardayız ve karanlık zamanlar kendi süreçlerini, kendi imkânlarını yaratıyor.
Tam bu noktada, Demirtaş’ın önceki günkü röportajında söyledikleri çok önemli: “Bize Kürt milliyetçisi denildiğinde kendimi George Floyd gibi hissediyorum. ABD’deki siyahlar eşitlik istedikleri için ne kadar milliyetçiyse Türkiye’deki Kürtler de o kadar milliyetçidir işte. Ve lütfen kimse, Floyd’un boynuna diziyle basan polisin hizasından bakmasın konuya. Bir defacık olsun eğilip asfalta yatırılmış Floyd’un hizasından ve gözleriyle bakmaya çalışsın. O zaman bizi daha iyi anlayacaklardır.”
Artık herkes için böyle bir zaman geliyor. “Ama onlar da şöyle…” derken, bir an durup, yere uzanarak yanağımızı asfalta yapıştırdıktan sonra meseleye biraz da o açıdan bakma zamanı…
Bunun imkânları da var artık; çünkü adamlar zaten her tuttuğunu asfalta yapıştırıyor ve hakikaten -kendi tecrübemle biliyorum- öyle bir durumda ‘nefes alamıyor’ insan. Yine de, nefes alamazken bile, bunun sana yapılmasının yanlış, başkalarına yapılmasının doğru olduğunu düşünmeye devam ediyorsan, o zaman ‘hep beraber’ şıkkını değil, ‘hiçbirimiz’ şıkkını işaretliyorsun demektir ve asfaltın yakıcı sıcağından şikâyet etme hakkın da kalmaz.
Bence doğru şık o değil ama; Brecht’in dediği daha akla yatkın sanki.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol