Altı milyondan fazla kamu emekçisi ve emeklisini kapsayan 7. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasının bugün 5. ve son toplantısını yapan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 2024 yılı için memur ve memur emeklileri maaşına yüzde 15+10 2025 için yüzde 6+5 zam yapılması kararına vardı.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısının sona ermesinin ardından memur ve memur emeklileri için geçerli olacak zam oranları belli oldu. Kamu çalışanları adına Memur-Sen’in katılım sağladığı, yedisini Erdoğan’ın dördünü ise sendikaların seçtiği 11 üyeden oluşan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında yapılan toplantıda zam teklifi 4’e karşı 6 kabul oyu ile geçti.
KESK oy kullanmadı
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) oylamada oy kullanmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın teklifini koruduğu toplantıda kabul edilen zam oranına göre, memur emekçileri ve emeklileri maaşına 2024 yılının ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayda yüzde 5 zam yapılacak.
Kamu patronlarının ve Saray Rejimi’nin teklifi
Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos’ta sunduğu ilk teklifte, 2024’ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklif etmişti. 17 Ağustos’ta yapılan toplantıda, teklifini 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 olacak şekilde güncelledi.
Memur-Sen ise 2024 için 3’er aylık dönemler itibariyle refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise 6’şar aylık dönemler itibariyle refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.
Yandaş sendika Memur-Sen hem kabul etmedi hem de şerh düştü
Memur-Sen tarafından karara dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “İşveren/Hakem Heyeti’nin kamu görevlilerini kayba uğratacak, gerçeği görme ve doğru teklifi getirme iradesinden uzak kararını kabul etmiyor ve şerh düşüyoruz” denildi.
Memur-Sen “kararı kabul etmiyor ve şerh düşüyoruz” cümlesi aslında kararı “kabul” ediyoruz demektir. Çünkü hem reddedip hem de şerh düşemezsiniz. Kabul edip “şerh” düşebilirsiniz.
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun ve Hakem Kurulu’nun yapısının değişmesi gerektiğini belirtilen açıklamada “Hakem Kurulu, somut ekonomik veriler ve piyasa gerçekleri karşısında adil olanı verme noktasında hakkaniyetli davranması gerekirken, ismi ve kanundaki tarafsızlığı ile uyuşmayan bir şekilde kamu işveren heyeti tavrından çıkamamıştır. Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, maşeri vicdanın sesine değil, kamu işvereninin teklifine göre karar vermiştir. Toplu Sözleşme Kanunu’nun ve Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’nin, 6 milyonu aşan kitlenin yükünü taşıyacak bir yapıda olmadığı bir kez daha görülmüştür. Söz konusu kanunun mevcut halinin, kamu görevlilerinin sorunlarını çözecek süreye, sürece ve geleceğe dair beklentilerine cevaz vermeyecek şekilde olduğu ve yetkili konfederasyonla çalışılarak revize edilmesi toplu sözleşme hükmümüzle ortaya konulmuştur.” ifadelerine yer verildi.
KESK: Kabul etmiyoruz
Samsun KESK Şubeler Platformu üyeleri, Çiftlik Akbank önünde yaptığı basın açıklamasıyla düşük zammı protesto etti. KESK Dönem Sözcüsü Bayram Çelik yaptığı açıklamada “Toplamda Memur-Sen‘in 2024 yılı için talep ettiği yüzde 70’lik zam yüzde 25’te kalmış, 2025 yılı için ise yüzde 40’lık talebi yüzde 11’de kalmıştır. 2,5 milyon memur emeklisi için ise hiçbir kazanım sağlanamamıştır. Öte yandan ana görevi Türk lirasını korumak ve enflasyon ile mücadele etmek için kurulmuş olan Merkez Bankası, 2023 yılı sonu için tahmin ettiği enflasyon oranı yüzde 58, 2024 yılı sonu için tahmin ettiği enflasyon oranı yüzde 33, 2025 yılı sonu için tahmin ettiği enflasyon oranını yüzde 15 olarak açıkladığı halde, Hükümetin emekçiye verdiği maaş artışı 2024’de yüzde 25, yani Merkez Bankası tahmininden 8 puan daha düşük, 2025’de ise yüzde 11 yani Merkez Bankasını tahmininden 4 puan daha düşük olarak gerçekleşecektir. Övünerek Türkiye’nin en büyük sendikası olduğunu söyleyen yandaş sendika Memur-Sen, yine AKP Hükümeti’nin bu sefalet ücretlerine karşı hiçbir şey yapmamıştır. KESK olarak, laf salatası ile 25 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan bu toplu sözleşmeyi kabul etmiyoruz” dedi.
Siyasi iktidarın ve Hakem Kurulunun iki dudağı arasından çıkacak kararlara mahkûm eden mevcut sisteme karşı grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu sözleşme sistemi istediklerini belirten Çelik, “Yoksulluk sınırı üzerinde insanca yaşamaya yetecek ücret, Demokratik-Adil Bir Çalışma Yaşamı için mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm süreçlerde 6 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin sesi olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kimlerden oluşuyor?
Sayıştay Başkanı Metin Yener’in Başkanlığında toplanan kurulda şu isimler yer alıyor:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı İsa Atçeken
Akademisyenler Prof. Dr. Fatih Uçan ve Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu Erdoğan tarafından atandı.
Sendikaları temsilen ise Memur-Sen Genel Başkan yardımcıları Hüseyin Öztürk ve Soner Can Tufanoğlu
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney ve KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal
Üyeleri kim seçer?
Kamu görevlileri hakem kurulu üyeleri 11 üyeden oluşur ve her sözleşme dönemi için yeniden seçilirler. 7 sini Erdoğan 4 ünü ise sendikalar seçmektedir.