15.7 C
İstanbul
27 Ekim Pazar, 2024
spot_img

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi: “Sokak hayvanlarını kısırlaştırmak ve aşılatmak tek bilimsel ve etkili çözümdür”

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi tarafından, sokak hayvanlarının uyutulmasını öngören kanun teklifi taslağına karşı başlattığı direnişinin 43. gününde Beşiktaş'ta basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi tarafından, sokak hayvanlarının uyutulmasını öngören kanun teklifi taslağına karşı başlattığı direnişinin 43. gününde (dün) Beşiktaş’ta basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklaması öncesinde yerlere çözüm önerilini içeren dövizleri yerleştirdiler. Açıklamada “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” pankartı açıldı.

Açıklamanın sonunda “İstediğiniz nedir? Sokaklarda hiçbir hayvan bırakmamak ve bizim de buna sessiz kalmamız mı? Şunu unutmayın, dün olduğu gibi, bugün olduğu gibi, yarın da yine sesimizi sonuna kadar çıkaracağız. Onların tek tüyünü sizlerin insafına bırakmayacağız.
Biz, sokak hayvanlarına karşı yapılmak istenen katliamın, onların barınaklarda aç,susuz kaderlerine terk edilmesinin önüne geçebilmenin tek yolunun birlikte hareket etmek ve sokak hayvanlarına sahip çıkmak olduğunu biliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada öne çıkanlar şu şekilde:

Kısırlaştırma ve aşılatmanın önemi

“Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü bilinenin aksine kuduz kontrolü açısından sahipsiz köpeklerin öldürülmesine geniş ölçüde karşı çıkmaktadır.

“Köpek kaynaklı kuduzu kontrol altına almakla kitlesel olarak yapılan aşılamaların etkili olduğu defalarca gösterilirken, köpeklerin yok edilmesinin ise uzun vadede köpek yoğunluğunu azaltmadığı veya kuduzu kontrol altına almada başarılı olmadığı açıkça belirtilmiştir. Bu strateji etkili olmamakla birlikte aşılama programına zarar vermektedir. Bu tarz ölümlerle en çok kısırlaştırılmış ve aşılanmış hayvanlar yok edilmektedir. Bu ölümler sürü bağışıklığını doğrudan azaltmakta ve yerel toplulukları kuduz bulaşma riski açısından daha büyük riske sokmaktadır.” denilmektedir.

Sokak hayvanlarını kısırlaştırmak ve aşılatmak tek bilimsel ve etkili çözümdür

Bizler, bilimle, etik ve ahlaki değerlerle hareket edenler olarak, sokak hayvanlarını öldürerek hiçbir yere varamayacağımızı biliyoruz. Kısırlaştırmazsak, aşılatmazsak ve bunları denetlemezsek yüz yıl sonra yine aynı katliamları/vahşeti utançla izleyeceğimizi biliyoruz. Gelecek nesillerimize nasıl bir dünya bırakmak istiyoruz? O yüzden bu meydanlarda üstüne basa basa “KISIRLAŞTIR, AŞILAT, YERİNDE YAŞAT” diyoruz.

Hayvan katliamları nasıl gelir biliyor musunuz?

Size tarihimizden birkaç örnek vererek anlatmak istiyoruz.

1984 yılında Anavatan Partisinden İstanbul belediye başkanı seçilen Bedrettin Dalan “Kore’den adam getirtip sokak köpeklerinin hepsini yedireceğim” demiştir. Kore’den adam getiremese de o yaz belediye ekipleri kedi, köpek avına başlamışlardır.

Yine aynı yıl İzmir belediye başkanı Burhan Özfatura ile vali Vecdi Gönül, kedi ve köpek itlaf kampanyası başlatıp halktan destek istemiş, ardından dönemin Bursa belediye başkanı Ekrem Barışık’ın 1747 kedi ve köpeği fırında diri diri yaktırdığı ortaya çıkmıştır.

1989 yılında Tokat belediye başkanı İsmet Saraçoğlu hayvanat bahçesini kapatıp 400 e yakın hayvanı öldürttü.

DYP’li Saraçoğlu, basın açıklamasında katliam değil tasfiye yaptıklarını söyledi. Oysa develeri, ceylanları ve bedeni yenilmeye “müsait” kanatlı hayvanları kestirip kasaplara satmasını öldürmek saymıyordu. Sadece iki domuz, bir sansar kurtulmuştu. Domuz eti mundar olduğu için kesmediklerini açıklamıştı. Sansar’a ne olduğuna dair açıklama yapılmamıştı.

Bu ülkede uzun yıllarca devam eden AYI OYNATMA rezilliği 1929 yılında yasaklanmasına rağmen kesin yasağın geldiği 1993 yılına kadar bu sömürü devam etmiştir.

Maalesef ülkemizin hayvan hakları konusunda ki karnesi çok kötüdür

Geçmişte nefret söylemleriyle hayvan katliamlarının önünü açanlarla, bugün bizleri uyutma palavraları ile kandırmaya çalışan, hayvanları kuduz ve saldırdı bahaneleriyle hedef gösterenler aynı zihniyetin ürünüdür.

Peki, Bursa’da üç ay boyunca gizlice sürdürülen hayvanların fırında yakılması 40 yıl önce nasıl durduruldu biliyor musunuz?

Havvan koruma gönüllüleri tepki gösterince. Bugün atlı faytonların kullanılmasının önüne nasıl geçildi biliyor musunuz? Hayvan koruma gönüllüleri tepki gösterince.”

Yaşam hakkı savunucularını, hayvan hakları savunucularını ve hayvan severleri mücadeleye güç katmak için her gün saat 18:30’da alanlara çağırıyor.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EKİM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol