10.5 C
İstanbul
12 Mayıs Pazartesi, 2025
spot_img

Yakınlarını kaybedenler: Yıkamaya su, gömmeye kefen bulamadık

Depremin 4. gününde annesini kaybeden Nuray ne yıkamaya su, ne de gömmeye kefen bulabildiğini anlatıyor; “Ölüler yığıldı, tanıdığı çıkan aldı. Diğerleri öylece topluca gömüldü. Kefensiz, yıkanmadan.”

Nuray, Ankara Yenimahalle’de oturuyor, evlere temizliğe giderek geçimini sağlıyor. Annesi çok hasta olduğu için depremden önce ona bakmaya, Maraş’a gidiyor. Ardından da depreme yakalanıyor. Depremin 4. gününde annesini kaybeden Nuray ne yıkamaya su, ne de gömmeye kefen bulabildiğini anlatıyor. Etimesgut Belediyesinden tabut bulduklarını söyleyen Nuray, “Ölüler yığıldı, tanıdığı çıkan aldı. Diğerleri öylece toplu gömüldü. Kefensiz, yıkanmadan” dedi.

DENETİMSİZ EVLERE, DEPREM SONRASI KOORDİNASYON EKSİKLİĞİNE KARŞI BİRİKEN ÖFKE

Depremin etkisinden hâlâ çıkamadığını söyleyen Nuray, “Hâlâ deprem oluyor gibi hissediyorum. Sallanıyor gibi hissediyorum sürekli. Evi sağlam yapsalar deprem bu kadar yıkıcı olmaz, sağlam yapılan evlere hiçbir şey olmadı. Bizim sığınabileceğimiz bir alan vardı belki ama bir sürü insan açta, açıkta kaldı. Ne AFAD vardı ne de devlet. İnsanların hepsi sadece devlete kızıyordu. Hem denetimsiz evlere alan açtığı için hem de depremden sonrasını koordine edemediği için” dedi.

“HERKES KENDİ ÇABASIYLA KURTULDU”

Yardımların 3 gün, kurtarma ekibinin ise 5 gün sonra geldiğini anlatan Nuray, “Herkes bağır bağır öldü. Duramadık. Hatırladıkça kötü oluyorum. İnsanın elinde değil ki. Maraş’ta kalan tanıdıklarımız ne yardım yapabiliriz diye kalıyor. Onlar da gidecek. 3 gün boyunca 1 yabancı gelmez mi? Cemevine sığındık ama ya yaralılar, açlar, enkaz altındakiler? Sivil yardım 3. gün geldi. Arabasını doldurup giden de var bir poşeti zar zor alan da. Kurtarma işlemini de herkes kendi çabasıyla yaptı. İnsanlar son parasıyla kepçe tuttular o zaman anladık ki ölenlerin bir kısmı yanarak ölmüş. Doğal gaz ikinci depremden sonra kesildi” dedi.

“ÖLÜLER YIĞILDI TANIDIĞI ÇIKAN ALDI, KALANLAR TOPLU GÖMÜLDÜ”

Yardımlar ve arama-kurtarma zamanında yapılsaydı insanların yaşayacağını ifade eden Nuray, “Ben annem hasta diye oraya gitmiştim. Annem depremde değil ama depremin 4. günü öldü. Onu yıkamaya su, gömmeye kefeni zar zor bulduk. Etimesgut Belediyesinden bulduk tabutu da. Ölüler yığıldı tanıdığı çıkan aldı diğerleri öylece toplu gömüldü. Kefensiz, yıkanmadan. Rezillik diz boyuydu. Bilmiyorsun kim gömülmüş kim sağ. Yıllarca bekleme derdi var bunun. Komşumuz temizliğe giderek biriktirdiği parayla yeni ev almış içine de yeni girmişti. Yıkıldı. Canı sağ diye şükür ediyor ama çok kötüydü. Akrabamızın evinde soba vardı, yıkılmamış bir ekmeklikte. 3 gün orada ısındık. Üşüyenler çoktu”

“KİMİN PARASINI KİME BAĞIŞLIYORLAR”

Bağış programını izlemediğini söyleyen Nuray, “Körler sağırlar birbirini ağırlar. Bizim vergilerimiz bize döndü. Kimin parasını kime bağışlıyorlar. Bağışlar toplandı da acaba yerini bulacak mı? Hiç sanmıyorum. Korkmuyorum yazın bunları. Bir şey yapamazlar, yaparlarsa da daha ne yapacaklar” dedi.

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ŞUBAT SAYISI ÇIKTIspot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 222. SAYISI ÇIKTI!spot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol