22.9 C
İstanbul
20 Eylül Cuma, 2024
spot_img

Virüs dünyada yayılırken işçiler hangi koşullarda çalışıyor?

Küresel koronavirüs salgını yeni bir aşamaya girdi. Uluslararası sınırlar kapatıldı, sokaklar boşaldı. Fakat binlerce işçinin çalıştığı fabrikalar üretime devam ediyor. İtalya’da işçiler fiili olarak greve giderken, Alman hükümeti testleri pozitif çıkan işçileri eve göndermekle yetiniyor

Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına alırken salgının ekonomiye olan etkisi görülmeye başladı. Üstelik,  İşveç ve Norçe’te ‘istihdamı ve şirketleri korumak’ adına açıklanan önlem paketleri işten çıkarmaları kolaylaştırdı.
İşveç’te şirketlerin maliyetlerini karşılamak için kısa dönemli işten çıkarma düzenlemeleri getirildi, Norveç’te ise işten çıkarılanlara 20 gün maaş ödenmesi ve gelirini kaybeden serbest meslek sahiplerine ise 17 gün sonra devlet desteği alabilme imkanı getirildi.

Almanya: Hükümet sadece sonuçları pozitif çıkan işçileri karantina altına alıyor

Almanya genelinde koronavirüs enfeksiyonlarında hızlı bir artış yaşanmasının ardında daha sert önlemler devreye girdi. Başkent Berlin’de, kültürel durma noktasına geldi. Köln’de, yirmi gün boyunca 200’den fazla etkinlik iptal edildi.
Alman hükümetinin ‘50’den fazla kişi’nin bir araya gelmesini yasaklamasına rağmen, her gün binlerce işçinin bir araya geldiği büyük şirketlerde her zamanki gibi işlemeye devam ediyor. Sosyalist Eşitlik Partisi’nden Dietmar Gaisenkersting World Socialist Sitesi’ne gönderdiği mektupta, ‘İşçilerin yaşamlarını korumak ve koronavirüsün daha fazla yayılmasını önlemek için kendilerini bağımsız örgütlenmelerini gerçekleştirmeleri” çağrısında bulundu.
Gaisenkersting şöyle devam etti;
“İşçiler bağımsız olarak örgütlemeli ve büyük işletmelerin derhal kapatılması için mücadele etmelidir. Geçen hafta Pazartesi günü, otomobil üreticisi BMW Dingolfingen fabrikasında bir işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Kısa bir süre sonra başka bir işçi de koronavirüse yakalandı. Basın bürosu, bölümde çalışan işçilerin karantinada olduğunu söylerken üretimin devam edeceğini söyledi.”
Habere göre, Rüsselsheim, OPEL, Ford, Volkswagen gibi fabrikalar koronavirüs testi pozitif çıkan işçileri eve karantinaya göndermekle yetiniyor. Fabrikalarda ise üretim devam ediyor.

İtalya: Fabrikalarda fiili grev dalgası başladı

Avrupa ülkeleri arasında koronavirüsen en ağır etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya’da ise sağlık çalışanları 14 saatte varan mesai sistemiyle çalışmak zorunda kalıyor. Hastanelerin yetersiz kalmasında en büyük etkinin özelleştirme olduğunu söyleyen Milano’daki Luigi Sacco Hastanesi’nin baş fizikçisi Massimo Galli şöyle Der Spiegel’e durumu şöyle anlattı; “Yıllardır İtalyan sağlık sisteminde kesintiler yapıldı, yataklar azaltıldı, hemşirelere düşük maaş verildi. Koronavirüs olayının abartıldığını düşünenler lütfen bölümümüze gelsin”
Koronavirüs salgınından dolayı İtalya’daki ölü sayısı geçtiğimiz hafta hızla artarken, bu ölümcül hastalığın yayılmasını durdurmak için ülke genelinde fiili grevler patlak verdi. Başbakan Giuseppe Conte hükümeti beyaz yakalı işçilerin dışarı çıkmayıp evden çalışmasını isterken, fabrika işçileri, faaliyetleri virüsle mücadele açısından gerekli olmayan sanayi tesislerinin kapatılması yoluyla salgının sınırlanmasını talep ediyorlar.
İtalya’daki grev dalgası, Fiat-Chrysler’in (FCA) Napoli, Pomigliano’da bulunan ve 6.000 işçinin çalıştığı fabrikasında başladı. Grev dalgası, Çarşamba’dan Cuma’ya kadar tüm büyük sanayiyi vurarak İtalya geneline yayıldı. Corriere della Sera, “İşçiler; koronavirüse karşı, daha doğrusu koronavirüse rağmen fabrikaları açık tutan hükümete karşı greve gidiyor,” diye yazdı.
Secolo d’Italia, Perşembe günkü haberinde, hastalıktan en kötü etkilenen yerler arasındaki Lombardiya bölgesinde bulunan Brescia’da “bazı fabrikalardan işçiler birden fazla fiili grev başlattılar. [Güneydeki] Taranto iline bağlı Grottaglie’de de bir isyan meydana geliyor.” manşeti attı.

Avusturalya: Öğretmenlerin iş yükü arttı

Vaka sayısının arttığı Avusturalya’da ise ikinci bir ekonomiyi canlandırma paketi açıklanacak. Bu pakette işten atmaların kolaylaşacağı bekleniyor.
Öte yandan salgından en çok etkilenen yerlerin başında Avustralya’daki üniversiteler geliyor. Virüs nedeniyle eğitimde aksama yaşanan üniversitelerde yönetim dersleri ‘maliyetleri azaltma’ adı altında öğretmenlerin ders ücretini kesmek için kullanıyor. Üniverstelerde akademisyenlerin ücretleri şimdiden kesintiye uğramış durumda.
Derslerin çevrimiçi platformlara taşınması öğretmenlerin iş yükünü de arttırdı. Üstelik, 39 devlet üniversitesinde çevrimiçi olarak verilen derslerin ücretini personel ve öğrenciler ödemek zorunda.
200 milyon dolarlık bütçe kesintisinin yapıldığı Sydney Üniversitesi’nde, öğretmenlerin vardiyaları iptal edildi ve akademisyenlere ise derslerini çevrimiçi platformlara aktarmaları iş yükü verildi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol