7.8 C
İstanbul
20 Ocak Pazartesi, 2025
spot_img

“Uludağ’da (T)alan Başkanlığı istemiyoruz”

Uludağ’ın milli park statüsünden çıkarılarak “Uludağ Alan Başkanlığı”na devredecek yasa tasarısına karşı yaşam savunucuları İstanbul ve Bursa’da sokağa çıktı.

Uludağ’ın milli park statüsünden çıkarılarak “Uludağ Alan Başkanlığı”na devredecek yasa tasarısına karşı yaşam savunucularının mücadelesi sürüyor. AKP’li Bursa Milletvekilleri tarafından verilen önergeye göre Uludağ Oteller Bölgesi’nde daha fazla yapılaşma yapılabilecek ve Uludağ’ı koruyan Milli Parklar Kanunu devre dışı bırakılacak. Uludağ’ın talanına karşı imza kampanyaları da yapan Bursa Su Kolektifi, bugün Fomara Meydanı’ndan basın açıklaması yaptı. Eş zamanlı olarak İstanbul’da da aynı açıklama yapıldı

Bursa Su Kolektifi adına basına açıklamalarda bulunan Şafak Erdem, Uludağ Alan Başkanlığı Yasa Tasarısının 120 Aralık’ta AKP ve MHP oylarıyla komisyonda kabul edildiğini ve Meclis Genel Kurulu’na getirileceğini hatırlattı. “Milli Parklar Kanununa göre; Milli parklar üzerinde tasarrufu olan bu iki bakanlıktan sadece birer üye komisyonda yer alıyor. Sınırların Cumhurbaşkanlığı kararı ile değiştirilebilir olması bugün 2 bin hektar olsa da devamında 5 bin hektar belki de milli parkın tamamının Alan Başkanlığı ile yönetilmesinin önünü açıyor” diyen Erdem, yaşanacak yıkımları kısa bir süredir alan başkanlığı sistemi ile yönetilen Kapadokya’dan tahmin ettiklerini ve bu kanunla Uludağ’da koruma altındaki alanların hızla ranta açılacağını söyledi.

“Uludağ’ı parsel parsel satmanıza göz yummayacağız”

Kanun teklifinin gerekçesi olarak öne sürülen yetki karmaşası bahanesinin asıl niyetlerini gizleyemediğini de hatırlatan Şafak Erdem, “Bursa’ya ihanet olan bu kanun teklifinin geri çekilmesini istiyoruz.  Uludağ’ı parsel parsel satmanıza göz yummayacağız” açıklamasında bulundu.

32 lokal endemik bitki türünün yaşam alanının sadece Uludağ olduğu, lokal endemik türlerin dışında sadece Türkiye’de yaşayan 148 endemik türün de Uludağ’da yayılış gösterdiği bilgisini de veren Erdem, “Uludağ’da bugüne kadar 1308 bitki türü tespit edilmiştir. Uludağ’ın milli park ilan edilmesini sağlayan endemik bitki türleri ve soyu tükenme tehlikesi içerisinde olan birçok hayvan hala Uludağ’da yaşamakta ve üremektedir. Bu yüzden Uludağ Milli Parktır ve öyle kalmalıdır! Botanikçi Mayr’n orman zonlarını muhtelif yüksekliklerde karakterize etmesi ve 45 dakikalık bir araç yolculuğu esnasında bu zonların görülebilmesi açısından dünya ormancılık literatüründe bilimsel yönden özel bir öneme sahiptir. Uludağ Bursa’nın suyu, temiz havasıdır”  dedi.

Açıklamanın ardından İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği adına da konuşmalar yapıldı.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol