Türkiye’nin Fırat Nehri’ndeki suyu azaltmasından kaynaklı Kuzey ve Doğu Suriye’de su sıkıntısı başladı. Belediyelerin önlemlerde yetersiz kaldığı bölgeden “insani felaket yaşanır” uyarısı yapılıyor.
Türkiye’nin Fırat Nehri’ndeki suyun debisini 500 metreküpten 150-200 metreküpe kadar düşürmesi üzerine Kuzey ve Doğu Suriye’de su sıkıntısı yaşanmaya başladı. Söz konusu durumdan kaynaklı çiftçiler ekinlerini sulayamazken, bölgedeki belediyeler tarafından alınan önlemler de yetersiz kalıyor. Belediyeler sık sık su kesintisi yapmak zorunda kalırken, bölge sakinleri sorunun çözülmemesi halinde insani bir felaketin yaşanacağı uyarısında bulunuyor.
Yükseklik 30 metreye düştü
Konuya ilişkin Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan Derazor’a bağlı Hecin Beldesi Çiftçiler Derneği Başkanı Loey El Hemûd, su debisinin son dönemlerde 30 metreye kadar düştüğüne paylaştı. Su miktarının düşmesinden dolayı nehirden su çekmenin zorlu hale geldiğine dikkati çeken Hemûd, bu durumun da beraberinde tarım arazilerini sulama ve hayvanların içme suyu ihtiyacını karşılama noktasında büyük sıkıntılar getirdiğini kaydetti.
Su miktarının azaltılmasını “açlıkla terbiye ve teslim alma yöntemi” şeklinde yorumlayan Hemûd, uluslararası güçlere ve insan hakları örgütlerine söz konusu durum karşısında sorumluluk alma çağrısında bulundu.
Su pompaları çalışmıyor
Derazor’un batısındaki Kesra Belde Belediye Başkanı Xeyas El Ferec de suyun azaltılmasının kendilerini olumsuz etkilediğine değinerek, suyun azaltılmasından kaynaklı su pompalarının da çalışamaz hale geldiğini kaydetti.
El Ferec, artan hava sıcaklıklarına dikkati çekerek, su yokluğunun ziraat açısından zorlu bir dönem yaşattığını ve suyu çekebilmek için yeni su kanalları yapmaya başladıklarını açıkladı. El Ferec, bu durumun da zorlu olduğunu ve ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.
‘Harekete geçme’ çağrısı
Çiftçi Muhammed El Mensur ise, yaşadıkları zorlukları şu sözlerle anlattı: “Nehirdeki su düştüğü için pompalar artık su çekmiyor. Sulayamadığımız ekinler büyük zarar gördü. Bu yüzden belediyeler tedbir almaya çalışıyor. Ancak bu tedbirler sadece kısa bir dönem bizi idare edebilir. Dolayısıyla bu sorunun kesinlikle çözülmesi gerekir.”