18.3 C
İstanbul
22 Eylül Pazar, 2024
spot_img

TÜMTİS: Salgın bahanesiyle 1 Mayıs’ın yasaklanması kabul edilemez

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası, 1 Mayıs’tan asla vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Bizler her koşulda 1 Mayıs’ı kutlamaya, tüm işyerlerinde taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz” çağrısı yaptı

Salgın döneminde sosyal mesafenin bir kenara bırakıldığı AK Parti kongreleri ve hükümet yetkililerinin katıldığı bazı cenaze törenlerindeki görüntüler tepkilere neden olurken, 1 Mayıs öncesi valilikler tarafından 1 ay süreyle her türlü eylem, miting ve gösteri yasaklanmış durumda. Sendikalar ise 1 Mayıs’ı yaptıkları açıklamalarla 1 Mayıs’ı kutlamakta kararlı olduklarını belirtiyorlar.

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Merkez Yönetim Kurulu da, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ı kutlayacağını duyurdu. Sendikadan yapılan 1 Mayıs açıklaması şöyle:

“Gün be gün artan işsizlik, açlık ve gelir adaletsizliği; Korona virüsü salgınının yarattığı ekonomik ortam, ücretsiz izin uygulamaları; durmak bilmeyen iş cinayetleri, sağlıksız-güvencesiz çalışma, örgütlenme ve grev hakkı önündeki engeller…

İşçi sınıfının sesi kısılmak isteniyor

İşçi sınıfı koronavirüs koşullarında yakıcı sorun ve taleplerle 1 Mayıs’ı karşılıyor. Ancak salgın gerekçesi ile il valilikleri ve kaymakamlıklarca alınan bir dizi karar doğrultusunda 1 Mayıs etkinlikleri yasaklanmıştır. Herhangi bir afiş asılması, broşür veya el ilanının dağıtılması dahi yasak kapsamına alınmış, işçi sınıfının sesi kısılmaya çalışılmıştır.

1 Mayıs’ın salgın bahanesi ile yasaklanması kabul edilemez. İşçi ve emekçiler salgın koşullarında da bedel ödemeye devam ediyor. Koronavirüs en çok emekçilerin yaşamını etkiledi. Salgın nedeniyle çok sayıda işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Aşılamada öncelik isteyen emekçilerin sesine kulak veren olmadı.

Emekçiler günlük 50 liraya mahkum edildi

Ücretsiz izin uygulamalarıyla bir milyondan fazla işçi işini kaybetti. Sermaye için 100 milyar liradan fazla destek paketleri açıklanırken, düzenli gelirini kaybeden emekçilere 2 lira zam yapılarak günlük 50 liralık bir paraya mahkûm edildi. Bu dönemde getirilen kısa çalışma ödeneği ise kaldırıldı.”

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol