TTB basın toplantısı gerçekleştirerek, Adıyaman’da kurulduğu iddia edilen sahra hastanelerine dair açıklama yaptı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Bölgede Sağlık Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk söz alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, şunları söyledi:
“Burada bir iletişimsizlik ve organizasyonsuzluk söz konusu. Elektriğin olmadığı koşularda hızla jeneratörlerin kurulması, sağlık birimlerinin oluşturulması ve hızla TTB ile işbirliği içinde bu tür ortamların hazırlanması mümkün olabilecekken ne yazık ki bu olamadı.”
Yayına Antep’ten katılan TTB MK üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları ise “Antep’teki bir hastanede su olmadığı için laboratuvarları çalışmıyor. Birçok hastane depremden zarar gördü ve meslektaşlarımız hastanelerde deprem riskiyle çalışmaya devam ediyorlar” sözleriyle durumu aktardı.
TTB Merkez Konseyi önceki dönem 2. Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu “İlk iki gün burada bir enkaz çalışması yapılmadı. Bugün yani depremin 3. günü buraya bir akın var. Fakat yaşamsal süre dolmak üzere. Hatay kaderine terk edilmiş durumda ve ciddi bir insanlık krizi yaşanıyor” dedi.
Çerkezoğlu’nun ardından yerinde ziyaret ettiği Antakya’dan basın toplantısına bağlanan TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten, “Hatay’da AFAD binası çökmüş. Koordinasyon sağlanamamış. Kendi binası çöken AFAD’ın depremi nasıl yöneteceği şüphelidir.” dedi.
Toplantıda hekimlerin altını çizdiği diğer konular şunlardı:
“-Kamu erki sorumluluklarını yerine getirmemiştir.
-Kamu erki ile emek-meslek örgütleri arasında bir iletişimsizlik mevcuttur. Kamu erki emek-meslek örgütleriyle işbirliğine yanaşmamaktadır.
-Bu iletişimsizlik durumu, organizasyonda da ciddi aksaklıklara neden olmaktadır.
-Yurttaşlar en temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır.
-Bölgenin önemli bir kısmında birinci, ikinci, üçüncü basamak sağlık hizmetleri sunulmamaktadır.
-Deprem bölgesine giden sağlık emekçilerine uygun çalışma koşulları ve ortamı hazırlanmamıştır.
-Deprem bölgesinde gıda ve su güvenliğinden bahsedilememektedir. Bölgeye lojistik sağlanamamakta, yurttaşlar ilaçlara ulaşamamaktadır.
-Soğuk iklim koşulları nedeniyle yurttaşlar hipotermi nedeniyle hayatlarını kaybetmektedir.
-AFAD ve kamu kurumları yetersiz kalmıştır.
-Önlemlerin alınmaması nedeniyle ortaya çıkacak bulaşıcı hastalıklar, ilerleyen günlerde ciddi bir halk sağlığı sorunları yaratabilir.”