Ek randevu sistemine karşı açıklama yapan TTB bu uygulamanın kavga ve şiddeti arttıracağını, muayene sürelerinin iyice kısalacağını, sağlık hizmeti vermenin mümkün olmayacağını ifade etti.
Sağlık Bakanlığı tarafından kamu hastanelerine gönderilen talimatla ek randevu uygulaması başlatıldı. Polikliniklerde günde 80-100 hasta bakılmasıyla muayene süresinin 5 dakikanın altına düştüğünü belirten TTB ek randevu uygulamasıyla bu sürenin 2-3 dakikaya düşeceğini ifade etti.
Sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, şiddetin önlenmesi, ekonomik ve özlük hakları, Covid-19’un meslek hastalığı sayılması için 11 Ekim 2021’de başlattığı “Emek Bizim Söz Bizim” eylem süreci hatırlatılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın bu eylemleri ve talepleri görmezden geldiği dile getirildi. Sağlık emekçilerinin ısrarı karşısında bakanlığın geri adım attığı ifade edilen açıklamada, atılan bu geri adımın da fırsata dönüştürülmeye çalışıldığı kaydedildi.
Yapılan açıklamada “‘Performans sisteminin fişini çektik’ dediler; ancak yerine neredeyse aynı sistem olan teşvik sistemini getirdiler. Emekliliğe yansıyacak, insanca ve hekimce yaşayacak tek ücret yerine, ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok kazanırsınız diyen güvencesiz bir sistemi getirdiler. Söz verdikleri etkin ve etkili sağlıkta şiddet yasasını çıkarmadılar. Çıkarılan malpraktis yasası bizlerin mağduriyetini ve beklentilerini karşılamaktan çok uzaktı. Sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışmak ve yaşamak için yurtdışına giderek çözüm arayan hekimlerin sorununa sadece para olarak bakarak, “Giderlerse gitsinler” dediler. İktidarların görevinin tüm vatandaşlarına siyasal, ekonomik, sosyal açıdan iyi koşullar sağlamak; güvenli ve sağlıklı çalışma ortamları oluşturmak olduğunu unutarak, meslektaşlarımıza hakaret ettiler.” denilerek hekimlerin çalışma koşulları anlatıldı.
Çöken sağlık sisteminin tamamen değiştirilmediği ve koruyucu sağlığın ön plana çıkarılmadığı durumda sağlık alanındaki kaos ve çöküşün artarak devam edeceği vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı: “Bu sistemin tamamını ortadan kaldırmak yerine, sistemden vazgeçilmeyerek hekimler daha fazla baskı altına alınmakta, “Daha hızlı ve daha fazla hasta bakın, daha çok kazanın” denilmektedir. Bazı idareciler tarafından hekimlere gönderilen yazılar ve sözlü ifadelerde; “Bakanlık iyileştirmeler yaptı, siz de daha fazla çalışarak hizmet edin” denildiği; MHRS dışında hasta bakmayanlara soruşturma açılacağı; ceza verilerek taban ek ödemeden mahrum edilecekleri tarafımıza bildirilmiştir. Sağlıkta hız ve çok hasta bakmak, sonucu telafi edilmeyecek sonuçlara neden olabilecektir. Bu durumlarda yaşanacak her türlü adli, tıbbi, idari sonuçların sorumlusu idarecilerin olacaktır.”
TTB, “Bilimsellikten uzak, sadece ticarethane için “müşteri memnuniyeti” zihniyeti ile davranan, nitelikli bir sağlık hizmeti sunmayan, dinlenme hakkımıza saldıran, mesleki etik ve hekimlik onuru ile bağdaşmayan bu duruma itiraz ediyoruz. Dinlenme hakkımızı gasp eden ek randevu sistemine, mesai içinde ve dışında kısa aralıklarla muayene ve tıbbi işlem dayatmasına son verilmesini istiyoruz.” diyerek bu dayatmaya karşı olduklarını ifade etti.