‘Yeni Türkiye’nin Utanç tablosu: Son 6 yılda 142.298 kız çocuğu doğum yaptı
CHP Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Av.Suzan Şahin, “Çocuklara yönelik cinsel istismarın ve erken yaşta evliliğin nedenleri ve sonuçlarının araştırılması” için TBMM’de önerge verdi.
Önergedeki veriler Türkiye’de çocuklara yönelik cinsel istismarı gözler önüne serdi.
Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 31 yıl önce imzalandığını ancak sözleşme prensiplerinin uygulanmadığını belirten Şahin, “Çocukların yüksek yararı için olması gereken koşullar ülkemizde hala tam oturtulamamıştır. Hatta çocuklara yönelik istismar ve şiddeti meşrulaştıran yayınların rahatlıkla varlığını sürdürebildiği ve bu konuda herhangi bir denetim olmadığı da görülmektedir. Pedofili, ensest, çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları ve kurum içi cinsel istismar hala ülkemizde çocuklar için en büyük tehdit unsurunu oluşturmaktadır” dedi.
HER GÜN 40’TAN FAZLA ÇOCUK ANNE OLMAYA ZORLANIYOR
CHP’li Şahin araştırma önergesinde çocuklara yönelik her türlü istismar ve şiddet eylemleri ile ilgili bazı verilere de yer verdi. Bu verilere göre; Son 6 yılda 142 bin 298 kız çocuğu doğum yapmak zorunda kaldı. Her gün en az 40’dan fazla çocuk anne olmaya zorlandı. 2018 yılında İstanbul Küçükçekmece’de Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 115 çocuğun hamile olduğu saptandı ve bu durumun polise bildirilmedi. 2017 yılında TCK 103/1 Cinsel istismar maddesi kapsamında muayeneye getirilen çocuk sayısı 416 oldu. 2017 yılında adliyeye intikal eden 4 tecavüz davasından birisi çocuklarla ilgili oldu. 2011-2018 yılları arasında çocuğa yönelik cinsel istismar suçundan mahkumiyet sayısı da artarak bu suç nedeniyle hakim karşısına çıkan 98 bin 697 sanığa mahkumiyet kararı verildi. Çözülemeyip AİHM’e giden 15 çocuk ihmal ve istismar davası sonuçlanmadı.
EN ÇOK DUYGUSAL ŞİDDETTE MARUZ KALDILAR
7-18 yaş grubundan çocukların yüzde 51’inin son bir yıl içinde duygusal, yüzde 43’ünün fiziksel şiddete, yüzde 23’ünün ihmale ve yüzde 3’ünün de bir biçimde cinsel istismara maruz kaldı. İstismarcı profili yüzde 44 okul çalışanları, yüzde 23 eski sevgili, yüzde 11 baba, kardeş, yüzde 8 komşu, yüzde 8 akraba, yüzde 3 üvey baba, yüzde 2 sosyal medya, yüzde 1 doktor olarak kayıtlara geçti.
Şahin, çocuk istismarına ilişkin istatiksel verilerin düzgün tutulmadığı için konuyla ilgili takibin zor olduğunu ve bu durumun da önleme ve iyileştirme çalışmaları yapılmasını engellediğini vurguladı. İstismarın önlenmesine ilişkin hükümetin herhangi bir politikası olmadığının altını çizen Şahin, çocukların ruh ve beden sağlıklarının korunması, çocuğun yüksek yararının gözetilmesi amacıyla çocuklara yönelik cinsel istismarın nedenleri ve sonuçlarının araştırılması ve bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
ÖNERGE GEREKÇESİ
CHP Hatay Milletvekili Şahin, 12 Haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde şu ifadeleri kullandı; ‘‘Çocuklara yönelik erken yaşta evlilik, cinsel şiddet ve istismar vakaları hızla artmakta, ülkemizin dört bir yanından kaçırılma, istismar vakalarına dair haberler basına ve kamuoyuna yansımaktadır. Hatta çocuklara yönelik istismar ve şiddeti meşrulaştıran yayınların rahatlıkla varlığını sürdürebildiği ve bu konuda herhangi bir denetim olmadığı görülmektedir. Bu anlamda mevcut politikadaki eksiklikler çocuklarımızı koruyamamaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında çocuklarımızın ruh ve beden sağlıklarının korunması, çocuğun yüksek yararının gözetilmesi amacıyla çocuklara yönelik cinsel istismarın ve erken yaşta evliliğin nedenleri ve sonuçlarının araştırılması, bu konuda gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.’’