Notice: Array to string conversion in /home/runcloud/webapps/app-direnisteyiz29/wp-content/plugins/td-cloud-library/includes/tdb_functions.php on line 459
20.7 C
İstanbul
19 Eylül Perşembe, 2024
spot_img

Sudan’da ordu göstericilere saldırdı: 35 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce yaralı var

Sudan’da, başkent Hartum’da Genelkurmay Başkanlığı binasının önünde uzun süredir devam eden oturma eylemine son vermek isteyen askerlerin açtığı ateş sonucu en az 35 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.

Sudan Doktorlar Komitesi tarafından yapılan açıklamada, Hartum’daki genel karargah önünde Askeri Konsey tarafından öldürülenlerin sayısının en az 35 kişi olduğu belirtildi.

Açıklamada, saldırıda yüzlerce kişinin yaralandığı, çoğunun sağlık durumunun kritik olduğu kaydedildi.

Ölü sayının kesin olmamasının nedeninin silahlı milislerin ve güvenlik güçlerinin hastaneleri kuşatma altında tuttuğu, doktorlara saldırdıkları ve tutukladıklarına dikkati çeken açıklamada, doktorların ve göstericilerin ifadelerine göre gösterilerin yapıldığı meydandaki cesetlerin birçoğunun Cancavid milisleri tarafından alındığı ve Nil Nehri’ne atıldığı kaydedildi.

Hartum’da Genelkurmay Başkanlığı önünde oturma eylemi yapan grup, güvenlik güçlerinin saldırısını ‘haince bir girişim’ olarak nitelendirdi ve halka “yardıma gelin” çağrısı yaptı. Eylemlere önderlik eden Sudan Odalar Birliği’nden yapılan kısa açıklamada, “Oturma eylemini dağıtmak için bir girişim başlatıldı” denildi.

Bunun üzerine pek çok kentte halk sokağa çıkarken, ülkenin ikinci büyük şehri olan Omdurman’da da binlerce protestocunun lastik yakarak yolları kapattığı belirtildi.

Özgürlük ve Değişim Güçleri adlı muhalefet bloku, Askeri Geçiş Konseyi ile tüm iletişimi ve müzakereleri kestiklerini duyurdu.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi Sözcüsü Şemseddin Kabbaşi ise Sky News Arabia Televizyonu’na yaptığı açıklamada oturma eylemine ‘güç kullanarak son verdikleri’ iddialarını reddetti.

ABD, İngiltere, Almanya tepki gösterdi

Gelişmenin ardından tepkiler de gecikmedi.

ABD’nin Hartum Büyükelçiliği, “Sudan güvenlik güçlerinin protestoculara ve sivillere yönelik saldırıları yanlış ve durmalı” ifadelerini kullandı.

Şiddetten Sudan ordusunun sorumlu tutulduğu ve ordunun Sudan halkını “sorumlu bir şekilde yönetememekle” suçlandığı kısım ise daha sonra açıklamadan silindi.

İngiltere’nin Hartum Büyükelçisi Irfan Siddiq ise, Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Konutumdan son bir saattir duyduğum yoğun silah ateşinden ve Sudan güvenlik güçlerinin oturma eylemi yapılan alana saldırdığı ve kayıpların olduğu yönündeki haberlerden aşırı kaygılıyım” diye yazdı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, Sudan’daki son gelişmelerden derin endişe duyduklarını söyledi.

Burger, Almanya’nın Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler’in (BM) çabalarını desteklediğini belirterek, taraflara gerilimi azaltma ve müzakere masasına dönme çağrısında bulundu.

Afrika Birliği’nden Sudan açıklaması

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Sudan’ın başkenti Hartum’da güvenlik güçlerinin ordu karargahı önündeki protestoculara ateş açmasını kınadı.

Muhammed, yaptığı yazılı açıklamada, Sudan’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “Yaşanan olayları şiddetle kınıyoruz. Olayların araştırılması ve faillerin tespit edilmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Askeri Geçiş Konseyi’nin halkı koruması gerektiğini vurgulayan Muhammed, ülkede acilen müzakerelere dönülmesi gerektiğini kaydetti.

Sudan ordusunun, başkent Hartum’daki karargah önünde haftalardır demokrasi nöbeti tutan halka sabah saatlerindeki müdahalesinde 13 kişi hayatını kaybetmişti.

Sudan’daki bazı muhalif parti ve kurumlar, Askeri Geçiş Konseyi’ne görevi bırakma çağrısı yapmıştı.

Halk, sivil bir yönetim istiyor

Sudan’da 19 Aralık 2018’de ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinden sonra ordunun 11 Nisan’da yönetime el koyduğunu açıklamasıyla, 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Ordunun ülke yönetimine el koymasının ardından sivil yönetime geçiş için eylem yapan protestocular, geçiş hükümetinin nasıl oluşması gerektiğine dair askeri yetkililerle müzakere yürütüyordu.

KaynakSputnik

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol