3 Haziran’da askerin halka ateş açması sonucu en az 118 kişi hayatını kaybetmişti.
Sudan’da darbe yönetimi ile muhalifler, ülkeyi yönetecek bir geçiş konseyi kurulmasına ilişkin müzakereleri sürdürme konusunda anlaşmaya vardı.
Karara ilişkin açıklama, arabuluculuk yapan Etiyopya’nın Sudan Özel Temsilcisi Mahmud Dirir’den geldi.
Bu kapsamda ilk adım olarak muhalefet, 9 Haziran’da başlattığı sivil itaatsizlik eylemlerini ve grevleri askıya alırken Askeri Geçiş Konseyi de mahkûmları serbest bırakacağını bildirdi.
Büyükelçi Mahmud Dirir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Daha önceki müzakereler sırasında alınan kararlardan geri dönüş olmayacak. Bağımsız bir konsey için de çalışmalar iyi niyet çerçevesinde yürütülecek. Askeri Geçiş Konseyi, taraflar arasında güven inşa edilmesine razı oldu. Siyasi mahkumları serbest bırakacak. Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri de kendi cephesinden müzakerelere istekli olduğunu gösterdi ve eylemlerini askıya aldı” ifadelerini kullandı.
Söz konusu karar, ordunun 3 Haziran’da demokrasi yanlılarının bulunduğu alana baskın düzenleyerek en az 118 eylemciyi öldürülmesinin ardından çöken müzakerelere yeniden dönmek için tarafların yumuşama ve geri adımı olarak değerlendirildi.
Görüşmelere nerede ve hangi şartlarda başlanacağı konusunda detay verilmedi.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in geçen hafta Hartum’a yaptığı ziyaretten sonuç çıkmamıştı.
Ahmed’in görüşmelerde 15 kişilik bir geçici konsey kurulmasını, sivillere 8, askerlere de 7 sandalye verilmesini önerdiği ancak askerin bu teklife karşı çıktığı ifade edildi.
Askerin başkent Hartum’da demokrasi nöbeti tutanlara saldırarak en az 118 kişiyi öldürmesi uluslararası kamuoyunda sert tepkilere neden olmuştu.
Bu olayların ardından taraflar arasındaki müzakereler durmuş, muhalefet kapsamlı sivil itaatsizlik ve siyasi grev kararı almış, askeri yönetim de 9 ay içinde genel seçime gidileceğini açıklamıştı.
BM kınadı
Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ülkede yaşanan şiddet olayları sert bir dille kınadı.
BMGK’den yapılan açıklamada, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri Sudan’da son dönemde yaşanan şiddet olaylarını sert bir dille kınayarak sivillerin hayatını kaybetmesi ve yaralanması konusundaki üzüntüsünü ifade etmiştir” denildi.
BMGK’ye üye ülkelerin Sudan’da sivillere yönelik şiddetin bir an önce durdurulması çağrısı yaptığının altı çizilen açıklamada, Konsey üyelerinin insan haklarına saygı duyulmasının, sivillerin korunmasının, sorumlulardan hesap sorulmasının ve adaletin sağlanmasının önemini vurguladığı aktardı.
Sudan’da muhaliflere liderlik eden çatı oluşum Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), sivil itaatsizlik ve grevi askıya aldıklarına dair açıklama…
ÖDBG’den yapılan yazılı açıklamada, 3 günlük grevin oldukça başarılı olduğu savunularak, bu geceden itibaren ikinci bir duyuruya kadar sivil itaatsizlik ve grev uygulamasının askıya alındığı belirtildi.
Elde ettikleri başarının yönetimin sivillere devredileceğinin ‘açık bir işareti’ olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Sivil itaatsizlik tecrübesi, barışçıl direniş tarihinde ön sıralarda yer alacak. 3 günlük tarihi kararlılık boyunca sivil itaatsizlik ve grev, Sudan’ın tüm kentlerinde çok yüksek katılımla yerine getirildi. Bu benzeri görülmemiş sivil ittifak, askeri konseye, Sudan halkının gücü ve kudreti hakkında açık bir mesaj olmuştur. Birliğimiz ve barışçıllığımız kurtuluşa götüren yollarımız. 30 yıllık rejimin üzerimizden kaldırılması zorlu engelleri aşmayı gerektiriyor. Kırılmayacak bir irade ile bunun da üstesinden geleceğiz.”
Askeri Geçiş Konseyi’nden yapılan açıklamada ise halkın sivil itaatsizlik çağrılarını reddettiği belirtilerek, günlük yaşam ve vatandaşın çıkarlarına zarar verecek çağrılara uymadığı için Sudanlılara teşekkür edilmişti.