Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, bozulan mali disiplin, yüksek enflasyon, cari açık, bütçe açığı, kısa vadeli borç ağırlığı gibi gerekçeleri sıralayarak Türkiye’nin kredi notunu BB-‘ye düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poors (S&P), Türkiye’nin yabancı para cinsi kredi notunu, “bozulan mali disiplin ve yüksek seyirdeki enflasyon” gerekçesiyle bir basamak daha düşürdü, BB seviyesinden BB- seviyesine çekti.
S&P’nin açıklamasında “Notun düşürülmesi, krediye bağımlı biçimde büyüyen ve aşırı ısınan Türkiye ekonomisinde sert iniş riskine işaret ediyor” denildi.
TÜİK verileriyle 2017’de yüzde 7,4 büyüyen Türkiye ekonomisi için özel sektörden sıkıntı sinyallerinin geldiğini belirten S&P, ülkeden sermaye çıkışı ve TL’nin değer kaybetmesinin bu trendi hızlandırabileceğinin altını çizdi.
Enflasyon, cari açık, bütçe açığı, kısa vadeli borç ağırlığı
2012’den bu yana tahminleri tutturulamayan yüksek enflasyon, büyümesi durdurulamayan cari açık ve bütçe açığı gibi daha önce sıkça dillendirdiği risk unsurlarının arasına toplam borç yükünde kısa vadeli borçların ağırlığının artmasını da katan S&P, Merkez Bankası’nın siyasi basınç ve müdahalelere maruz kalmasının da ekonomiye duyulan güveni etkilediğini kaydetti.