4.7 C
İstanbul
24 Kasım Pazar, 2024
spot_img

Son 10 yılda en az 1803 tarım işçisi iş cinayetinde hayatını kaybetti

İSİG Meclisi'nin raporuna göre son on yılda en az 1803 tarım işçisi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Ölümlerin en büyük sebebi trafik kazaları oldu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Agrobay Seracılık’ta Tarım-Sen’e üye oldukları için işten atılan işçileri selamladı. İSİG Meclisi “Bu noktada bir kıvılcım olabilecek Tarım-Sen üyesi Agrobay işçilerinin direnişiyle dayanışmamızı güçlendirmek ve işkolundaki mücadeleye katkı sağlamak için hazırladığımız son on yılı kapsayan “Tarım İşkolu İş Cinayetleri Raporu”nu paylaşıyoruz…” dedi.

İSİG Meclisi’nin 12 yıldır tuttuğu raporlarda tarım sektörü inşaat sektörüyle beraber en çok iş cinayeti yaşanan işkolu. Tarım işçileri temel işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarının bile uygulanmadığı bir alanda çalışıyor.

En az 1803 tarım işçisi iş cinayetinde hayatını kaybetti

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Ulusal ve yerel basından , işçilerin mesai arkadaşları, aileleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak tespit edilen, 2013 yılında 122 işçi, 2014 yılında 140 işçi, 2015 yılında 202 işçi, 2016 yılında 177 işçi, 2017 yılında 154 işçi, 2018 yılında 184 işçi, 2019 yılında 190 işçi, 2020 yılında 215 işçi, 2021 yılında 149 işçi, 2022 yılında 180 işçi ve 2023 yılının ilk sekiz ayında 90 işçi olmak üzere; 2013 yılından bugüne en az 1803 tarım işçisi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti…”

“Yıllara göre iş cinayetlerini gösteren tabloyu tamamlamak için ikinci bir tablo hazırlamak zorundaydık. Zira tarım işkolunda istihdam ve iş cinayetlerine direkt etki eden bir unsur da “mevsimlik çalışma”. Yıllara göre ortalama aldığımızda Ocak aylarında 6’şar işçi, Şubat aylarında 7’şer işçi, Mart aylarında 8’er işçi, Nisan aylarında 10’ar işçi, Mayıs aylarında 17’şer işçi, Haziran aylarında 20’şer işçi, Temmuz aylarında 22’şer işçi, Ağustos aylarında 24’er işçi, Eylül aylarında 19’ar işçi, Ekim aylarında 16’şar işçi, Kasım aylarında 10’ar işçi ve Aralık aylarında 9’ar işçi hayatını kaybetti…”

Tarım işçilerinin ölümlerine dair bazı hususun altını çizelim:

 Hazırladığımız raporlarda tarım işkolunu geniş anlamda (işçi ve çifçi ölümleri) temel almamıza rağmen bu raporda, işkolunun en kötü koşullarda çalışanları olan “ücretlileri/işçileri” esas aldık. Diğer yandan tarım işçilerinin çok büyük bir çoğunluğunun da “sigortasız” çalıştığının altını çizelim ve SGK İş Kazası İstatistikleri’nde yer almadığını belirtelim.

• Tarım işçiliğinin mevsimlik etkiyle özellikle Nisan ayının sonu ile ivme kazandığını ve bu ivmenin Kasım ayı başında sona erdiğini belirtelim. Yine okulların tatil olması da bu ivme sürecinin içindeki ayrı bir sıçrama noktasını oluşturuyor. İstihdamın genişlemesi ve güvencesiz çalışmanın/yaşamın temel olması iş cinayetlerinin de bu dönemde artmasının nedenini oluşturuyor.

En çok trafik kazası sebebiyle ölüm

Trafik, servis kazası nedeniyle 596 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 344 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 245 işçi; şiddet nedeniyle 128 işçi; yıldırım düşmesi nedeniyle 107 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 101 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 78 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 54 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 24 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 23 işçi; intihar nedeniyle 20 işçi; patlama, yanma nedeniyle 18 işçi; diğer nedenlerden dolayı 65 işçi hayatını kaybetti.

Cinsiyete göre dağılım

Tarım işkolunda yaşanan iş cinayetlerinde 346 kadın ve 1457 erkek işçi hayatını kaybetti. Sektörde kadın işçilerin ölüm oranı tüm iş cinayetleri ortalamasının yaklaşık üç katıdır. Özellikle kız çocukları, genç kadınların ölümü bu oranı artırmaktadır.

Mevsimlik tarımda çalışan kadın işçiler toplam istihdamın neredeyse yarıdan çoğunu oluşturmaktadır. Kadın, tarlada çalışmanın yanı sıra ev içindeki işleri de üstlenmiştir. Ayrıca ev içindeki emeğinin karşılığını almadığı gibi, işyerinde emeğinin karşılığı olarak aldığı ücretinin denetimi kendisinde değil, aile otoritesi olan babaları ya da eşlerindedir. Ücretlerde toplumsal cinsiyet eşitsizliği belirgindir. Çalışma süreleri erkeklerle aynı, hatta kimi durumlarda fazla olmasına rağmen ücretler erkek işçilerden düşüktür. Göçmen kadın tarım işçileri işgücü piyasasında daha da dezavantajlı konumdadır.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol