Soma’da İmbat Madencilik’te, baskı ve yevmiye kesme cezalarına karşı ocak önünde eylem yapan işçilerden 19’una işbaşı yaptırılmadı.
Manisa’nın Soma ilçesinde İmbat Madencilik’te kendilerine baskı, mobbing ve yevmiye cezaları uygulandığı için eylem yapan 1500 madenciden 19’una işbaşı yaptırılmadı. İşçiler, arkadaşlarının işe dönmesini talep etti.
Soma’da faaliyet gösteren İmbat Madencilik’te görev yapan yaklaşık 1500 maden işçisi, baskı ve para kesme cezaları nedeniyle cuma günü 00.00-08.00 vardiyasının ardından evlerine dönmeyerek eyleme yaptı. Hakkını arayan madenciler, geçen temmuz ayı içerisinde haksız gerekçelerle yaklaşık 390 madencinin işten çıkartıldığını söyledi. Kendilerine son 2 yıldır baskı uygulandığını ifade eden madenciler ayrıca, son aylarda maden yöneticileri tarafından kendilerine yönelik mobbingin arttığını ve yevmiye cezalarıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
‘Madencilerin sabrı taştı’
Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre, Bağımsız Maden İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Gökay Çakır, son 2 yıldır maden işletmesi yöneticileri tarafından uygulanan yoğun baskının bir an önce durması gerektiğini söyledi. Çakır, “Son 2 yıldır baskıların olduğuna yönelik sendikamıza çeşitli şikayetler geliyordu. Biz bu iddiaları maden yöneticileri ile görüştük ve baskı yapmamaları konusunda uyardık. Ayrıca işçilere sabırlı olmalarını söyledik. Ancak son aylarda baskı ile birlikte mobbingler artınca ve yevmiyeleri kesilmeye başlayınca madencilerin sabrı taştı” dedi.
‘Haksız yevmiye kaldırılmalı’
Öte yandan madencilerle şirket yöneticileri arasındaki görüşmeler devam ediyor. Şirketin özellikle 19 işçiyi hedef göstererek bu işçilerin çalıştırılmasına izin vermiyor.
İmbat Maden’de çalışan işçilerin talepleri ise şu şekilde:
“İşyerindeki bütün işçilerin sorunu olan, işyerinde kültürel ve etnik farklılıkları, hassasiyetler üzerinden ayrımcılık yapan amirler görevden alınmalıdır. İşçiye yapılan baskı ve mobbing ortadan kaldırılmalıdır. İşçinin insanlık onurunu zedeleyici tehdit, hakaret ve benzeri bütün söylemleri üretenler tespit edilmeli ve son bulmalıdır. Haksız yevmiye cezaları kaldırılmalıdır.”