Siyonist İsrail’in, Gazze’ye dönük 7 Ekim 2023 tarihinde başlattığı saldırılar devam ederken, yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısının 24 bini geçti. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, son 24 saatteki saldırılarda 132 Filistinli daha hayatını kaybetti, toplam sayı 24 bin 100’e yükseldi. Saldırılarda 252 kişinin daha yaralanmasıyla yaralı sayısının ise 60 bin 834’e çıktığı aktarıldı.
Son 24 saatte 12 katliamın gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, yaralıların bir kısmının hala enkaz altında ya da yol kenarlarında olduğu, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin ise yaralılara ulaşamadığı belirtildi.
Siyonist İsrail’e yönelik soykırım suçları Uluslararası Adalet Divanına taşındı
Tel Aviv yönetiminin 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarında işlediği savaş suçları devam ederken Güney Afrika, 29 Aralık 2023’te, 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle Siyonist İsrail aleyhinde dava açtı.
Türkiye, Pakistan, İran, Suudi Arabistan, Malezya, Brezilya gibi ülkeler davayı desteklerken ABD yönetimi, İsrail’e karşı açılan davayı “haksız ve tamamen dayanaktan yoksun” olarak niteledi.
BM’nin en yüksek yargı organı Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açılan davanın ilk duruşması 11 Ocak’ta görüldü.
Halka açık yapılan ve canlı yayınlanan duruşmanın ilk gününde UAD yargıçları, Güney Afrika’nın ihtiyati tedbir taleplerini dinledi ve Güney Afrika tarafı, İsrail’e yönelik suçlamalarını gerekçe ve delilleriyle Divan’a sundu.
Güney Afrika tarafını temsil eden avukatların yaptığı etkili sunumlar duruşmaya damgasını vurdu ve dünyanın dikkatini dava sürecine çekti.
Namibya Cumhuriyeti, Holokost’tan gelen tarihsel sorumluluk gerekçesiyle Lahey Adalet Divanı’ndaki davaya İsrail lehine müdahil olacağını açıklayan Almanya’ya seslendi: “Siz 20. yüzyılın ilk soykırımını Namibya’da işlediniz ve tazmin etmediniz, şimdi de Gazze’de soykırımı destekliyorsunuz.”
Duruşmanın ikinci gününde Tel Aviv’in hukuk ekibi yaptığı savunmada, soykırım suçlamalarını yanıtlamakta yetersiz kaldı. İsrail tarafı, bunun yerine Güney Afrika yönetimini itham etmeye çalıştı.
Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle UAD’den tedbir kararına hükmetmesini talep ederken duruşmaların tamamlanmasının ardından mahkeme, karar için müzakere sürecine girdi.
İTO: Güney Afrika’nın İsrail’e açtığı soykırım davasını destekliyoruz
Soykırım davasına destek için başlatılan imza kampanyasına da yüzbinlerce kişi ve kurum destek verirken, İstanbul Tabip Odası da desteğini şu açıklama ile duyurdu:
“İsrail, Gazze’de bulunan pek çok hastaneyi bombalamış içlerinde doktorların, sağlık çalışanlarının, pek çoğu çocuk olan sivillerin bulunduğu yüzlerce Filistinli’nin ölümüne sebep olmuştu.
Biz de İstanbul Tabip Odası olarak, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’in Filistinlilere karşı soykırım girişiminin uluslararası alanda tanınması için Uluslararası Adalet Divanı’na yaptığı başvuruyu takdirle karşılıyor ve metni imzalıyoruz.
Türkiye başta olmak üzere tüm devletleri bu girişimi desteklemeye çağırıyoruz.”
BM: Gazze halkı için son 100 gün, 100 yıl gibi geçti
UNRWA’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Gazze halkı için son 100 gün, 100 yıl gibi geçti” ifadeleriyle bölgedeki Filistinlilerin, İsrail saldırıları sebebiyle çok zor günler yaşadığı belirtildi.
Açıklamada, “Gazze halkının öldürülmemesi, gıda, ilaç, su ve barınma ihtiyacının güvenli şekilde sağlanması için defalarca yapılan çağrılara rağmen, insani ateşkes halen yürürlükte değil.” ifadelerine yer verildi.
Gazze’de UNRWA’nın okul ve eğitim merkezleri dahil 154 tesisine yaklaşık 1 milyon 400 bin Filistinlinin sığındığı, 250 binden fazla Filistinli aileye un temin edildiği ve 10 milyondan fazla öğün dağıtıldığı aktarıldı.
Kassam Tugayları: Gazze’deki çok sayıda İsrailli esirin akıbeti meçhul
İzzeddin el-Kassam Tugaylarının sözcüsü Ebu Ubeyde, “Aksa Tufanı” operasyonun 100’üncü günü dolayısıyla video görüntülü açıklama yaptı.
Ebu Ubeyde, son haftalarda Gazze Şeridi’ndeki çok sayıda İsrail esirinin akıbetinin belirsiz hale geldiğini ifade etti.
“Büyük olasılıkla çoğunun yakın zamanda öldürülmüş olacağını, kalanların da her an yaklaşan bir tehlikede olduğunu” aktaran Ebu Ubeyde, esir dosyasının tüm sorumluluğunun, Tel Aviv yönetimine ve İsrail ordusuna ait olduğunu vurguladı.
100 günde İsrail’e ait bin askeri araç hizmet dışı kaldı
Gazze Şeridi’nde 100 gün boyunca bin İsrail askeri aracını hedef alarak hizmet dışı bıraktıklarını kaydeden Ebu Ubeyde, İsrail ordusuna karşı kullanılan mühimmatın ve silahların çoğunun Kassam’ın üretimi olduğunun altını çizdi.
Ebu Ubeyde, Gazze’ye yönelik saldırıların devam etmesi halinde direniş cephelerinden İsrail’e karşı saldırıları genişleteceklerine ilişkin bilgi aldıklarını aktardı.
Kassam Tugayları Sözcüsü, ayrıca İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki camilerin çoğunu yok ettiğini 2 milyar Müslümana duyurmanın görevleri olduğunu vurguladı.