11 Ağustos’ta Sinop Ayancık’ta başlayan şiddetli yağmurlar sonrasında oluşan sel felaketi tüm ilçeyi etkisi altına aldı. Birçok köye ulaşım sağlanamazken, yüzlerce ev ve işyeri kullanılmaz hale geldi. Onlarca kişi selde hayatını kaybetti. Yüzlerce kişiye ulaşılamıyor.
Sel felaketiyle meydana gelen heyelan ve çökme sonrasında Ayancık ilçesi ve çevre köylere karadan ulaşım bir süre sağlanamamıştı. Yaşanan afet sonucu elektrik ve su kesintisi yaşanmış, haber alma noktasında zorluklar yaşanmıştı. Kara yolunun tekrar kullanıma açılmasıyla birlikte; ilçe merkezine ulaşım sağlanabiliyor fakat çevre köylere hala yalnızca havadan ulaşım sağlanabiliyor.
Yöre halkı her yıl yağışlardan kaynaklı küçük çaplı heyelan ve sel tehlikesi atlattıklarını aktarıyor. Ayancık ilçesini ikiye ayıran Ayancık Çayı yaklaşık 200 metre genişliğinde ve çay üzerindeki üç köprü ile iki yaka arasındaki ulaşım sağlanmaktaydı. 11 Ağustos günü sabah saatlerinde gerçekleşen yoğun yağmurla uyanan yöre halkı; çay üzerinde binlerce tomruğun yüzdüğünü, köprüleri yıktığı manzarayla karşılaştığını söylüyor.
Sel felaketinin sebebi: “Aşırı ağaç kesimi ve tomrukların dere kenarına depolanması”
Yöre halkından edindiğimiz bilgilere göre; sel baskınının bu denli mal ve can kaybının yaşanmasının sebebi Orman İşletme Müdürlüğü tarafından dere yatağına depolanan tomruklar olduğu ifade ediliyor.
Evi hasar gören bir mahalleli sel felaketinin bu kadar büyük hasarlara sebep olmasını ihmallere dayandırarak “Geceden çok kuvvetli yağış başlamıştı. Sabah 8 civarında bir ses duydum. Selin getirdiği tomruklar köprüde birikmişti. Diğer tarafta yaşayan akrabalarımı arayıp uyandırdım. Arabaların çayın üzerinde yüzdüğünü gördüm. O görüntüler aklımdan hiç çıkmıyor.”
“Selin asıl sebebi o tomrukları oraya depolayanlardır. Riskli bölge olduğu için burada her sene sel olur. Ama bu kadar büyük bir sel daha önce hiç yaşanmadı. 100 bin metreküp yerine 300 bin metreküp tomruğu dere yatağına istifledikleri için biz şu an bu haldeyiz. Tomruklar selle birlikte iki köprüyü yıktı şuradaki köprü sağlam olduğu için tomruklar set görevi görerek su mahallemizi yerle bir etti. Eğer o tomruklar olmasaydı, su akıp giderdi.” dedi.”
Eski kaymakam tomrukların depolanma yerine itiraz ettiği için Ayancık’tan sürülmüştü
2012 yılına kadar Sinop şehir merkezinde yer alan ve Orman işletme müdürlüğüne ait tomruk depoları, alınan bir kararla -Ayancık’ın üst tarafında yer alan ve yine selde büyük hasar gören- Babaçay mevkiine taşınmıştı. Dönemin kaymakamı dere yatağına kurulmak istenen tomruk deposunun risk teşkil etmesi sebebiyle yaptığı itirazlardan ötürü Ayancık’tan sürülmüştü. Bölgede geçirdiğimiz zaman süresince, bugün yaşanan felakette yöre halkının dilinde sürekli kaymakamın o dönemki haklı itirazları anlatılıyor.
Temel geçim kaynağı ormancılık, kerestecilik ve tarım olan Ayancıklıların atölyelerinin bulunduğu tek sanayi bölgesinde yer alan 200 işyerinin tamamı kullanılamaz hale geldi. Detayları sanayi bölgesinde yaptığımız röportajdan izleyebilirsiniz.
47 afet konutu afette tamamen yıkıldığı ortaya çıktı
Sinop Ayancık’a bağlı Babaçay Köyü’nde 32 yıl önce yapılan 47 afet konutu yaşanan sel felaketi ile tamamen yok oldu.
1989 yılında Ayancık merkez ilçesinin üzerinde yer alan Babaçay Köyü’nde meydana gelen sel felaketi sonrasında, bölgeden edindiğimiz bilgilere göre; evsiz kalanlar için dere yatağına inşa edilen 47 konut geçtiğimiz günlerde yaşanan sel sonucu oluşan heyelanla birlikte tamamen yıkıldı. Köyün yamaçlarında bulunan eski konutlarda ise ufak çaplı hasarlar meydana geldi. Babaçay Köyü’ndeki kayıpların sayısına dair net bir bilgi bulunmuyor.
47 afet konutu afette tamamen yok olduğu ortaya çıktı
Sinop Ayancık'a bağlı Babaçay Köyü'nde dere yatağına 32 yıl önce yapılan 47 afet konutu yaşanan sel felaketi ile tamamen yok oldu. Babaçay Köyü'ndeki kayıpların sayısına dair net bir bilgi bulunmuyor. #Ayancık #Babaçay https://t.co/IzwOSPZTF6 pic.twitter.com/nuh7NIxx5K
— Direnişteyiz.org (@direnisteyizorg) August 15, 2021
“Ölüm sayıları resmi rakamların çok daha üzerinde”
Kurtarma çalışmaları sürerken AFAD’ın yaptığı son açıklamaya göre Sinop Ayancık’ta şu ana kadar 6 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi verilirken yerel kaynaklardan aldığımız bilgilere göre merkez ilçede onlarca kişinin cansız bedeni çayda sürüklenirken görüldü, sahil kenarında tomruklar arasından çıkarıldı. En çok hasar gören yer olan sanayi bölgesinde ise birçok kişinin balçığın altında kaldığı tahmin ediliyor.
Hem ilçe merkezinde hem de çevre köylerde yüzlerce kişinin mahsur kaldığı biliniyor. Bir bölümü askeri helikopterlerle hastanelere taşınmaya devam ediliyor. Hala kayıp bildiriminde bulunan ve ulaşılamayan yüzlerce insan bulunuyor.