3.3 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

Serkiz Yaylası’ndaki sondaj makinesi geri çekildi

Tokat'ta 30 köyü kapsayan maden arama çalışmaları yargıya taşınırken Emsa Enerji, Serkiz Yaylası'ndaki sondaj makinesini geri çekti. Şehitler Köyü muhtarı Arif Balcı, "Yaylamızda siyanür ile altın çıkarılmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Tokat’ta Emsa Enerji tarafından Serkiz Yaylası’nda başlatılmak istenen maden arama çalışmalarına karşı direniş temmuz ayından bu yana sürüyor. İş makinelerini durduran yöre halkı eylemlerle seslerini duyurmaya çalışırken hukuk mücadelesi de de veriyor. Emsa Enerji tarafından Serkiz Yaylası’nda bırakılan sondaj makinesi dün gece (4 Eylül) geri çekildi.

Artı Gerçek’e konuşan Şehitler Köyü muhtarı Arif Balcı, “Şimdilik sondaj makinesi gitti. Biz zaten çalışmayı durdurmuş, tutanak ile araçlarına el koymuştuk. Bizim yaylamız orman bölgesi. Emsa Enerji ve Madencilik Şirketi ne Orman Bölge Müdürlüğünden ne de Mera Komisyonundan izin almış. Şikayetimizden iki hafta sonra sondaj makinesini gelip götürdüler. Makine gitti ama tekrar geleceklerini tahmin ediyorum. Bu nedenle tehlike geçmiş değil. Maden aranmak istenen 30 köyün muhtarı, halkı çok duyarlı. Köylerin girişine, orman alanlarına, yaylalara ‘Madene hayır’ diye afiş astık. Obamıza, yaylamıza, suyumuza, doğamıza girmelerine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“Maden tehdidi devam ediyor”

Artı Gerçek’e konuşan Şehitler Köyü (Serkiz) Yaylacık Doğa Platformu Sözcüsü Emrah Korkmaz da Emsa Enerji ve Madencilik Şirketinin 2028’e kadar maden arama ruhsatı olduğuna dikkat çekti. Korkmaz, “Sondaj makinesini yayladan göndermekle bölgemizde maden tehdidinin sona erdiğini düşünmüyorum. Bölgede maden arama ruhsatları iptal edilip, bölgemiz doğal sit alanı ilan edilinceye kadar hukuk mücadelemiz sürecek. Avukatlarımız bölgede maden ruhsatlarının iptal edilmesi için dava dosyalarını hazırlıyorlar. 9 Eylül’de mahkemeye başvuracağız. Makinenin gitmesiyle mücadele bitmedi, aslında yeni başlıyor” dedi.

“Maden şirketleri hukuk tanımıyor”

Türkiye’de doğanın, yaylaların, tarım alanlarının maden şirketlerinin tehdidi altında olduğunu dile getiren Korkmaz, “Bölge halkı bu bölgede siyanür ile altın çıkarıldığında başlarına ne geleceğini biliyor. Bütün köylerde, ormanlarda madene karşı afişler asıldı. Maden şirketi yasa, hukuk dinlemeden altın madeni arıyor. Bizler buna asla izin vermeyeceğiz, kararlı duruşumuzu göstereceğiz. Sorhun Obası 30 köyü kapsıyor, Amasya’nın Boğalı Yaylası’na kadar uzanıyor. Boğayı Yaylası da maden şirketlerinin tehdidi altında” diye konuştu.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol