2001 yılında yayın hayatına başlayan Sendika.Org 23. yaşını kutladı. 20 Nisan’da Ankara’da Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan kokteylin ardından İstanbul buluşması 27 Nisan’da Aynalı Geçit salonunda yapıldı. Düzenlenen kokteyle yazarlar, çevirmenler, çeşitli dönemlerde yayın kurulunda bulunanlar, destekçiler, gazeteciler ve çeşitli sendikaların temsilcileri katıldı.
Kokteylin ardından salona geçildi ve yayın kurulundan ilk sözü alan Derya Saadet, uzun bir aradan sonra böyle bir buluşmaya gelen herkese teşekkür etti. Sendika.Org’a çeşitli dönemlerde çeşitli düzeylerde katkı sunan yazarlarla, gazetecilerle, çevirmenlerle bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Saadet, sözü yayın kurulundan Tankut Serttaş’a bıraktı.
Serttaş konuşmasında şunları söyledi:
“23 yıl önce “işçi sınıfı öldü” çığlıkları arasında “tarihin sonu” ilan edilirken “merhaba proletarya” diyerek başlamıştık bu yola. 23 yıldır emek hareketinin, direniş hareketlerinin, devrimci muhalefetin sesi olmaya çalıştık.
Sıfırdan başlamadık elbette. Anmadan geçmeyelim. Bu çalışmanın altında İşçilerin Sesi ve Sınıf Hareketinde Yön gibi, işçi sınıfının düzene karşı sesini yükseltmeye yönelik çabalardan edinilen kolektif bir birikim var.
Bu yolculuk sırasında Latin Amerika’daki sol dalgayı, Arap Baharı’nı, Gezi Direnişi’ni, referandum ve seçim süreçlerini, pandemi sonrası dünyanın ve sınıf mücadelesinin yeniden şekillenişini takip edebilmek için kardeş siteler, online TV’ler kurduk. Latin Bilgi, 5deniz, Çapul TV bu yolda yine kolektif emekle var ettiğimiz siteler.
Zorlukları, engelleri de oldu bu yolun. Defalarca erişim engeli aldıysak da direnişten aldığımız ilhamla aşmaya çalıştık bu engelleri. Davalar, para cezaları, hedef göstermeler devam etse de bunun bir engelli koşu olduğunu bilerek yola devam ediyoruz.
Bu onurlu görevi sürdürürken alternatif medya idealimizden bir an olsun geri adım atmadık. İçeriğimizin yanı sıra işleyişimizi de sistemin dayattığı ilişkilerden olabildiğince uzak tuttuk. Reklam almadık. İçeriklerimize müdahalenin önünü açabilecek hiçbir finansmanı kabul etmedik. Özgürlüğümüzden taviz vermedik.
Ancak bu, maddi anlamda ihtiyaçlarımız olmadığı anlamına da gelmiyor. Buradan bir kez daha söyleyelim. Sendika.Org’un okurlarından başka destekçisi yok. Bu ilkeler doğrultusunda bu tarihsel görevi sürdürebilmek için Sendika.Org ailesinin ve okurlarının maddi katkılarına da ihtiyacımız var. Patreon’dan yapılacak her bir katkı, bu yayının sürdürülebilirliğini sağlama noktasında çok önem taşıyor. O yüzden buradaki herkesi, olmamışsa Patreon abonesi olmaya ve etrafındakileri de abone yaptırmaya çağırıyoruz.
Önümüzdeki süreçte de devraldığımız mirasla bu onurlu görevi önümüzdeki yıllarda da yine sizlerin katkılarıyla birlikte sürdürmeye hazırız.
Nice yıllara!”
Serttaş’ın ardından ilk sözü Sendika.Org’un kurucu ekibinde de yer alan Önder Özdemir aldı. Özdemir, Sınıf Hareketinde Yön dergisinin o sırada çıkmaya devam ettiğini ve dergiyi elektronik ortama taşıma fikriyle yola çıktıklarını ifade etti. Dergi yazılarının yanı sıra emek hareketine dair tartışmaların da bir platformu olmayı hedefledikleri için alan adı tercihinin bu şekilde yapıldığını söyledi.
Özdemir’in yanı sıra Sendika.Org’un çeşitli dönemlerde yayın kurulunda yer alan emekçileri, yazarları, gönüllü muhabirleri de yaptıkları konuşmalarda 23 yıllık yayın hayatında özgün ve sınıf eksenli yayın politikasına, mücadelenin her cephesinden ve her görüşünden fikirlerin özgürce ifade imkanı bulmasına dikkat çekti. Konuşmalarda 23 yıllık yayın hayatına katkı sunan ve salonda bulunmayan pek çok kişinin de ismi anılırken Sendika.Org’un gelecek dönemde de yayın hayatına başarı dilekleri sunuldu.