Suriye’de 8 Aralık’ta Beşar Esad yönetiminin devrilmesi ve ABD destekli Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki çetelerin iktidarı ele geçirmesinden 11 gün sonra başkent Şam’da yüzlerce kişi demokrasi, laiklik ve kadın hakları için eylem düzenlendi.
Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre, başkent Şam’ın merkezindeki Emevi Meydanı’nda bir araya gelen kadın, erkek yüzlerce Suriyeli, “Din devleti değil demokrasi istiyoruz”, “Özgür, uygar Suriye”, “Suriye halkı birdir” sloganları attı. Eylemde “Özgür kadınlar olmadan özgür ulus olmaz” pankartı açıldı.
AFP’ye konuşan protestoculardan emekli memur Macide Müderris (50), “Kadınların siyasi hayatta büyük bir rolü var… Kadınlara karşı herhangi bir pozisyonun takipçisi olacağız ve kabul etmeyeceğiz. Sessiz kaldığımız zamanlar sona erdi” dedi.
Eyleme hem Müslümanların hem de Hristiyanların katıldığı ve alanda üç yıldızlı Suriye bayraklarının taşındığı aktarıldı.
Perşembe günü öğleden sonra düzenlenen eylemin, herhangi bir siyasi ya da parti grubunun çağrısı olmaksızın, “bireysel girişimlerle” gerçekleştiği söylendi.
Yazar Hediye Levent, Şam’dan izlenimlerini aktardığı yazısında, Emevi Meydanı’nda Seküler Suriye Gençliği adlı bir grubun gösteri çağrılarının yapıldığını belirtmiş ve “Şam’da konuştuğum insanlar kendilerinden emin bir şekilde ‘Eski rejimi tekrar edeceklerse istemiyoruz. Laik yönetim istiyoruz, şeriat istemiyoruz’ diyorlar ancak El Kaide kökenli bir örgütten ‘laik’ yönetim beklemek ne kadar gerçekçi; zaman gösterecek!” demişti.
Alevi halkına saldırılar yaşanıyor
ABD’nin Washington Post (WP) gazetesi, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından çetelerin Lazkiye’de Alevi köyü basıp evleri kundakladığını, Şam, İdlib ve Hama’da da intikam saldırıları düzenlediğini aktarmıştı. Alevi köyü El-Hakim’de yaşayanlar endişelerini, “Korkudan ödümüz patlıyor. Burada çok yanlış işler oluyor” sözleriyle dile getirmişti.
Suriye sahilinde Alevilerin yoğunlukta yaşadığı bazı kıyı köylerinin ileri gelenleri de bölgede yaşanan ihlallere dair bu hafta açıklama yapmış ve HTŞ’nin kurduğu yeni yönetime sorumluluk üstlenme ve ihlalleri durdurma çağrısında bulunmuştu. Açıklamada, “Artık, gerek şehirlerde gerek kırsalda, çocuklarımızın, mallarımızın ve namusumuzun aleyhine yapılacak büyük ya da küçük hiçbir ihlale müsamaha göstermeyeceğiz” denilmişti.
BBC’ye konuşan HTŞ lideri Ebu Muhammed el Colani ise Suriye’yi Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği “Afganistan’ın bir versiyonuna dönüştürmek istediğine” dair yorumları reddetmişti. “Kadınlar için eğitime inandığını” öne süren Colani, içki tüketimine izin verilip verilmeyeceği sorusunu ise “Hukuki konular olduğu için konuşmaya hakkım olmayan birçok şey var” diye geçiştirmişti.