Şahintepe Halk Dayanışması, Şahintepe Mahallesi’nde “kentsel dönüşüm”e karşı açıklama yaparak TOKİ İstanbul Hizmet Binasına itiraz dilekçelerini sundu.
Şahintepe Mahallesi’nde Başakkent AŞ’nin Başakşehir Belediye Başkanlığı yapan Mevlüt Uysal döneminde başladığı arsa toplama faaliyetleri bugün Yasin Kartoğlu’nun başkanlığı döneminde de devam ediyor. Şahintepe halkı bu hukuksuz “kentsel dönüşüm” planlamalarına karşı bugün Halkalı’da İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne 2020 İmar Uygulaması itirazda bulunmak için dilekçe verdi.
Dilekçeler verilmeden önce Şahintepe Halk Dayanışması bina önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Şahintepe Halk Dayanışması adına basın açıklamasını Azad Çiçek okudu.
Çiçek, Şahintepe Mahallesi’ni halkın inşa ettiğini kaydederek “Bizler, bu mahalleye geldiğimizde, yolları yoktu, alt yapısı yoktu; suyu yoktu, elektriği yoktu, doğalgazı yoktu. Yıllarca tankerden, traktörden, oradan buradan evlerimize su taşıdık. Canımıza tak etti, su altyapısını kendi imkanlarımızla döşedik. İşimize gidebilmemiz için ne bir otobüs ne de bir minibüs verildi bu mahalleye. Çünkü yollarından ne otobüs ne de minibüs çıkabiliyordu! Ve bizler bu mahallenin yollarını yaptık. Özetle, yaşamak için bir eve ihtiyacımız vardı ev yaptık; işe gitmek için yola ihtiyacımız vardı yol yaptık; suya ihtiyacımız vardı evimize su çektik. Bu mahalleyi biz inşa ettik!” dedi.
“Rantçıların hedefi haline geldik”
“Bütün bunları yaşarken, görmezden gelinen bizler şu anda ise rantçıların, ranta tapanların hedefi haline geldik.” diyen Çiçek, Sonevler tarafının yol yapılacağı söylenerek kamulaştırıldığını, Aşık Veysel tarafındaki evlerin Kanal güzergahında kaldığı için Arnavutköy’e sürgün edilmek istendiğini, Başakşehir Belediyesi başkanının Başakkent AŞ ile kendilerini yerlerinden etmek istediğini söyledi.
Başakkent AŞ’nin Mevlüt Uysal döneminden Yasin Kartoğlu dönemine kadar arsa topladığını belirten Çiçek, “Başakşehir Belediyesi, yönetim kurulunda kendi olduğu şirketle topladığı arsaları şimdi paraya çevirmenin peşindedir. 2020 Aralık ayı imar uygulaması ile birlikte birçok komşumuzun yerleri 2’ye ve 3’e bölündü. Düzenleme Ortaklık Payı denilerek bölünen arsalarımız, kuş uçmaz kervan geçmez yerlere atıldı. Hazine ve Başakşehir belediyesi arsalarımıza ortak edildi. Yıllardır oturduğumuz evleri buralardan satın almamız istendi.” dedi.
“Haklı mücadelemizi sürdüreceğiz”
Mahalleyi rant sahası olarak gören anlayışı ve imar uygulamasını kabul etmediklerini söyleyen Çiçek, “Bugün burada, 2020 Aralık ayı imar uygulamasına yani rantsal dönüşümün önünü açan uygulamaya itiraz etmek için toplandık. Yerlerimizde gözü olanlar, ranta taparlar öncelikle yerlerimizden vazgeçmeyeceğimizi, haklı mücadelemizi sürdüreceğimizi bilsinler.” dedi.