Rize’de düzenlenen ortak eylemde ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçileri kadro, üreticileri ise taban fiyat talebini haykırdı. Eylemde Öz Gıda-İş’in provokatif açıklamalarına da tepki gösterildi.
ÇAYKUR işçileri ve çay üreticileri, yaşadıkları sorunları dile getirmek için Rize’de bir araya geldi. DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan’ın da katıldığı eylemde üreticiler adına Murat Yılmaz, açıklama yaptı. Yılmaz, “Çay üreticileri olarak çok zor durumdayız. Mazot ateş pahası, gübre fiyatları uçtu. Bu mazot ve gübre fiyatlarıyla 2022’de çay üreticileri olarak çok zor günler bizi bekliyor. Hangi üretici bu fiyata gübre alabilir, hangi üretici mazota para yetiştirebilir” dedi.
“Belirlenen fiyat ile çay üreticisi olmak mümkün değil”
Çaylıkların bakımı, temizlenmesi, ilacı ve toplama ücretleri eklendiğinde korkunç bir maliyet çıktığını belirten Yılmaz, “Belirlenen fiyat ile çay üreticisi olmak mümkün değil. Çayda tavan fiyat değil, gerçek değerinde taban fiyat belirlensin. Gerçek anlamda bir taban fiyat belirlenmiyor, üreticiler tüccarın kucağına itiliyor” diye konuştu. ÇAYKUR’un belirlediği tavan fiyatla çay üreticisinin mağdur edildiğini vurgulayan Yılmaz şunları söyledi:
“Bunun için diyoruz ki kota ve kontenjan kalksın, tüm yaş çay ÇAYKUR tarafından alınsın. Gübre fiyatlarının düşürülmesini istiyoruz. Gübrede KDV’nin sıfırlanmasını, üreticiye gübre desteği verilmesi istiyoruz. Sadece gübrede KDV sıfırlanması yetmez. Çay üreticilerine 1 Nisan itibarıyla hektar başına üretim desteği verilmesini talep ediyoruz. Çay üreticilerinin bankalardaki promosyonları yirmi yıldır ödenmiyor. Bu promosyonlar kimlerin cebine giriyor, kimler bunlardan nemalanıyor? Çay üreticilerinin bankalardaki promosyon paralarının üreticilere ödenmesi istiyoruz. Bizim olan, biz çay üreticilerine verilmelidir. Çay üreticisi olarak mevsimlik işçilerle sorunlarımız ortak. Çay üreticisiyle çay işçisi aynı emeği veriyor. Çayın gerçek değerinin verilmesini, mevsimlik işçilerin kadroya alınmasını istiyoruz. Hepimizin evinde çocuğumuz, eşimiz, komşumuz, bir yakınımız mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Bu duruma son verilmesini istiyoruz.”
“Aldığımız ücretler açlık sınırının altında”
ÇAYKUR işçileri adın konuşan mevsimlik ÇAYKUR işçisi Sevim Lokumcu da “Çalışma hayatımız sezonluk ama yaşamın ağır koşulları yıllardır sırtımızda… Mevsimi geldiğinde ÇAYKUR işçileri olarak üretime hazır olduk. Yoğun mesailer içerisinde ülke tarımına ve ekonomisine katma değer sunduk. Yılda en fazla 5,5 ay çalıştırıldık, geri kalan süre boyunca işsiz kaldık, ücret alamadık. Ekonomik krizin vurduğu şu günlerde, yoksullukla boğuşmaktayız. Aldığımız ücretler açlık sınırının altında, hak ettiğimiz refahı yaşayamıyoruz” dedi. Mevsimlik işçilerin kadro talebini dile getiren Lokumcu, “ÇAYKUR işçisine mezarda emeklilik reva görülüyor. Emekliliği hak edecek prim gün sayısına ömrümüz yetmiyor. Kadro istiyoruz” dedi.
DİSK: Bu mücadelede onların yanında olacağız
Eyleme katılan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Öz Gıda-İş’in provokatif açıklamalarına ve karalama kampanyasına tepki gösterdi. Öz Gıda-İş’in işçilerin ve üreticilerin buluşmasını “Devlet düşmanı” diyerek hedef gösterdiğini hatırlatan Aslan, “İşçilerin ve üreticilerin bu mitinge katılmalarını engellemek için ellerinden geleni yaptılar. Ama nafile. İşte bu meydan sizin o ibretlik açıklamanıza cevaptır” dedi. Yaklaşık 6 yıldır mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin ve üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdiklerini vurgulayan Aslan, “Ta ki mevsimlik işçiler analarının ak sütü kadar helal olan kadro haklarını alana kadar, 12 ay çalışana kadar bu mücadelede onların yanında olacağız” diye konuştu.