12.9 C
İstanbul
13 Kasım Çarşamba, 2024
spot_img

Rekor kıran Ağustos ayı #elektrikfaturası sosyal medyanın gündeminde

Son günlerde çarşıda pazarda her yerde insanların ortak şikayetlerinden biri de Ağustos ayında gelen elektrik faturaları. Pek çok kişi tatilde olmasına, günün yalnızca bir bölümünde evde elektrik kullanmamasına rağmen neredeyse iki katına çıkan faturalardan ve bu faturalara yansıyan yüksek vergilerden şikayetçi.

2010 ila 2017 arasındaki 7 yıllık dönemde elektriğe yüzde 54 zam yapılmasına rağmen sadece son 3.5 yıllık periyotta bu oranyüzde 123’ü buldu. Klima kullanımının artması nedeniyle faturaların yükselmiş olabileceği ihtimali bulunsa da pek çok kullanıcı, klima kullanmadığını, evde bile bulunmadığını belirtmesine rağmen yüksek faturalarla karşılaştı.

Aboneler şikayet için müşteri hizmetlerini aradıklarında ise bir hata olmadığını, “güncelleme” nedeniyle yüksek gelmiş olabileceği cevabıyla karşılaşıyorlar. Adrese gelen ekipler de bir sorun bulamadıklarını söyleyip üstüne bir de hizmet bedeli olarak 27 TL daha faturaya yansıtıyorlar.

Peki elektrik faturalarında hangi bedellere, vergilere ne kadar ücret ödeniyor?

  • Elektrik Tüketim Tutarı (Aktif Enerji Bedeli): Elektrik birim fiyatının %52’sini oluşturur. Elektriğin santrallerde üretiminin maliyetlerini yansıtmaktadır.
  • Dağıtım Bedeli: Şehir şebekelerine ulaşan elektriği, o bölgede görevli olan dağıtım şirketi, dağıtım hatlarında taşıyarak tüketicilerin kapısına kadar ulaştırır. Elektrik faturasında ödediğiniz tutarın %29’u dağıtım şirketlerinin hizmetine ayrılan paydır.
  • Enerji Fonu: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdindeki Enerji Fonu’na aktarılmak üzere tüketim tutarı (enerji bedeli + kayıp/kaçak bedeli) üzerinden %1 oranında alınır.
  • TRT Payı: Türkiye Radyo Televiyon Kurumu Gelirleri Kanunları’na ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı gereğince tüketim tutarı (enerji bedeli + kayıp/kaçak bedeli) üzerinden %2 oranında alınır.
  • Elektrik (Belediye) Tüketim Vergisi – ETV: Müşterinin, abonelik bölgesi içerisinde hizmet aldığı belediyeye ödediği vergidir. Vergi oranı, mesken ve ticarethane aboneleri için, tüketim tutarı üzerinden %5’tir. Sanayi grubu aboneleri için bu oran tüketim tutarı üzerinden %1’dir.
  • KDV: Fatura tutarını en fazla etkileyen vergi kalemidir. KDV, faturadaki tüm bedeller, vergiler, fonlar ve diğer muhtelif para ilaveleri üzerinden %18 oranında alınır.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol