22 C
İstanbul
9 Mayıs Cuma, 2025
spot_img

Peru’da palm yağı için topraklarını vermeyi reddeden 6 çiftçi öldürüldü

Peru’da silahlı 40 kişi, palm yağı üretmek için ‘ele geçirmek’ istedikleri topraklardan ayrılmayı reddeden altı köylüyü vurarak öldürdü. Kendilerinin de ölüm tehditleri aldıklarını belirten yerliler, “Toprak ticareti sorunu karşısında sessiz kalmayı tercih eden devletin ve yerel yönetimlerin köylülerin ölümüne yol açtığını” aktardı.

Peru’da ‘kazançlı’ palm yağı ticareti için çiftlikleri ele geçirmek isteyen isteyen silahlı bir grup, altı çiftçiyi vurarak öldürdü.
2017 yılında hayatını kaybeden 120’den fazla yaşam savunucusunda olduğu gibi, bu seferki ölümlerin nedeni de ormansızlaştırma ve endüstrilerle ilişkilendiriliyor.
Guardian‘da yer alan habere göre Ucayali’nin Amazon bölgesinin merkezinde bulunan yerel liderler; yaşamını yitirenlerin, “Topraklarını vermeyi reddettiği için Cuma günü hedef alındığını” aktarıyor.
Yerel topluluklar federasyonu Feconau’nun başkanı Robert Guimaraes ise silahlı 40 kişinin saldırısı sırasında yaşananları şöyle anlatıyor:
Geceleyin pusuya düşürüldüler. Ellerinden ve ayaklarından bağlayıp öldürdüler; sonrasında da nehire attılar.
Kendilerinin de ölüm tehditlerini aldığını aktaran Gumaraes, “Devlet ve yerel yönetimlerin toprak ticareti sorunu karşısında harekete geçmemesinin köylülerin yaşamını kaybetmesine yol açtığını” belirtiyor.
Yasa dışı tomrukçuluğun yaygın olarak görüldüğü Amazon bölgesinde savcı olan Jose Luis Guzmán da “Bölgesel yönetim içerisinde yer alanların bu işin içerisinde yer aldığının açıkça görüldüğünü” aktarıyor.
Guzmán, yetkililerin sahte tapular dağıttıklarını; bunun da onları bu suçta doğrudan sorumlu hale getirdiğine dikkat çekiyor.
Daha önce açılan yerel soruşturmada, yetkililerin en yüksek alıcıya satılan sahte tapuların düzenlenmesinde rol oynadığı belirtiliyordu.
BÜYÜK ÇAPLI YATIRIMLAR KAYIRILIYOR, YOLSUZLUKLAR CEZASIZ KALIYOR
Çevresel Soruşturma Ajansı’nın (Environmental Investigation Agency, EIA) Peru’daki yöneticisi Julia Urrunaga ise EIA’nın, “Başkasının arazisini haksız bir şekilde almaya ve büyük ölçekli tarım ve tarım ticaretine yönelik yürüttüğü soruşturmada ortaya çıkarılan hak ve çevre ihlalleri” üzerinde duruyor.
Urrunaga, dört yıl süren soruşturmanın ardından yerel toplumların ve toplulukların haklarının yanında çevre ve orman yasalarının da ihlal edildiğini belirterek, “Büyük çaplı yatırımları kayıran bu yolsuzlukların cezasız kaldığını” söylüyor.
Gözlemcilere göre asıl tehlike ise palm yağının ortaya çıkışıyla beraber arazilerinin haksızca ele geçirilmesinin, şiddetin ve ormansızlaşmanın artacak olması.
Ancak buna rağmen Peru hükümeti, toprağın böyle kullanılmasının ormanları tehdit etmediğini öne sürerek yayılmayı teşvik ediyor.
Gazete Karınca

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ŞUBAT SAYISI ÇIKTIspot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 222. SAYISI ÇIKTI!spot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol