Panama’da 6 Temmuz’dan bu yana benzin fiyatları ve hayat pahalılığına karşı kitlesel eylemler gerçekleştiriliyor.
Panama’da 6 Temmuz’dan bu yana benzin fiyatları ve hayat pahalılığına karşı kitlesel eylemler gerçekleştiriliyor. Öğretmen örgütlerinin süresiz grev ilan ederek başlattığı eylemlere öğrencilerin yanı sıra birçok kesim de katıldı.
Devlet Başkanı Laurentino Cortizo liderliğindeki Panama hükümeti, protestoları sona erdirmek için pazartesi günü akaryakıt fiyatlarının galon (3.7 litre) başına 3.95 dolarda dondurulması kararı aldı. Salı günü de temel gıda sepetindeki 10 ürüne tavan fiyat uygulanmasını onayladı.
Öte yandan Bakanlar Kurulu ayrıca, devlet yetkililerinin maaşlarında yüzde 10’luk kesinti, kamu sektöründe maaş artışlarının askıya alınması ve hükümet içinde cep telefonu kullanımına kısıtlamalar getirilmesi gibi bir dizi karar da açıkladı. Devlet memurlarının kongrelere veya stajlara katılmak için seyahat etmeleri de yasaklandı ve yalnızca resmi görevlerin bir parçası olan seyahatlere izin verileceği duyuruldu. Bu durumda da yetkililere protokol personeli veya basın ekipleri eşlik etmeyecek.
Eylemler sürüyor, işçiler grev yapacak
Hükümetin yeni kararları sokak protestolarını durdurmayı başaramadı. Salı günü de ülkenin farklı bölgelerinde yol kapatma eylemleri devam etti.
Öğretmenler tarafından başlatılan protestolara diğerlerinin yanı sıra batı Panama’nın yerli halkı, nakliye işçileri, üreticiler, balıkçılar ve doktorlar da katıldı.
Pazartesi günü tencere tavalarla “Halk aç” sloganları eşliğinde binlerce kişi Panama Ulusal Meclisine yürümüştü.
Bugün Panamalı inşaat sendikası “Suntracs”ın 24 saatlik bir “uyarı grevi” yapacağını duyurdu. Sendika Temsilcisi Saúl Méndez Rodríguez, salı gecesi sosyal ağlarda yayınlanan bir videoda, baskılar karşısında halkın pes etmeyeceğini söyledi. Méndez, “Yarın grev var ve bunu gerçekleştireceğiz ve ülke çapında sokaklarda seferber olacağız” dedi. Ayrıca Panama halkını “safları sıklaştırmaya, sindirilmemeye ve onurlu bir yaşam için haklarını savunmaya” çağırdı.
“Buna katlanamayız”
Panama Üniversitesinde siyaset bilimi profesörü olan Miguel Antonio Bernal, AP’ye verdiği demeçte, “Panama halkının hoşgörü ve sabır bardağı, diğer şeylerin yanı sıra akaryakıt fiyatları yüzünden taştı” dedi.
Süresiz öğretmen grevinin liderleri de Devlet Başkanı Cortizo’yu, protestolardan bir çıkış yolu bulmak için müzakerelerin devam ettiği bir dönemde önlem açıkladığı için eleştiriyor.
Yürüyüşlere katılan ve Veraguas eyaletinin merkezindeki bir devlet okulunda öğretmenlik yapan Ilbis Rujano AP’ye telefonla yaptığı açıklamada, “Benzin fiyatı, okullarımızda ders vermek için seyahat etmek zorunda olan bizleri zorluyor” dedi: “Gıda fiyatları arttı, bu da çocuklarını okula göndermek zorunda olan en yoksul aileler için bir darbe oldu. Buna katlanamayız!”