Kötü çalışma koşulları, düşük ücretler ve sendika seçme özgürlüklerinin engellenmesine karşı Urfa’da başlattıkları eylemi İstanbul’daki Özak Holding önüne taşıyan Özak Tekstil işçileri İstanbul’da Bakırköy Meydanı’nda gerçekleştirdikleri eylemle Türkiye işçi sınıfının da sorunu olan sorunlarının çözülmesini, işten atılan işçilerin işe geri alınmasını, eylemde geçen günlerin ücretlerinin ödenmesini, sendika seçme özgürlüklerine saygı gösterilmesini ve üyesi oldukları BİRTEK-SEN ile karşılıklı protokol imzalanmasını istedi.
Eylemlerinin 63. gününde Bakırköy Meydanı’ndan seslenen işçiler, Özak Tekstil’in üretim yaptığı uluslararası markalar olan Levi’s ve Zara’nın Özak Tekstil’e yaptırım uygulamadığı taktirde eylemlerini mağaza önlerine taşıyacaklarını söyledi.
Gerçekleşen eyleme Özak Tekstil işçileriyle dayanışma platformu ile birlikte KESK Şubeler Platformu, Basın-İş, BDSP, Dev Yapı-İş, Devrimci Duruş, DGD-SEN, Gıda-İş, Harb-İş, İDD, İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, Liman-İş, Limter-İş, TEHİS, Mağaza Market-Sen, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, EHP, EMEP, Sol Parti, TİP, TKH, TKP, Halkevleri ve TÖP katıldı.
“Biz bu düzene karşı çıktık”
Bakırköy Meydanı’ndaki basın açıklamasını Özak Tekstil işçisi Seher Gülel okudu. İşçilerin sesi olan bir sendikaya üye oldukları için işten atıldıklarını söyleyen Gülel, “Sadece Özak patronu değil bütün Urfa sanayicileri bizi tehdit olarak gördü. Biz ucuz iş gücü sömürüsü düzenlerine karşı çıktık. İnsanlık dışı çalışma koşullarına, örgütsüzlüğe karşı çıktık. Hiçbir patron karşısında bizim gibi kendi haklarına sahip çıkan, her türlü baskıya rağmen birliğini bozmayan işçi görmek istemiyor. Çünkü Urfa’yı sömürüde şanlı yapmak istiyorlar. Biz bunu kabul etmedik” dedi.
Gülel daha sonra Özak Tekstil işçilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı:
- İşten atılan arkadaşlarımız işe geri alınsın
- Eylemde geçen günlerimizin ücretleri ödensin
- Sendika seçme, sendikal örgütlenme ve temsil edilme hakkımıza saygı gösterilsin
- Bu taleplerin güvence altına alınması için üyesi olduğumuz BİRTEK-SEN ile karşılıklı protokol imzalansın
“Taleplerimiz için İstanbul’a geldik”
Gülel, “Biz Özak Tekstilde Levis ve Zara gibi uluslararası markalara kıyafet üretiyoruz. Ama aldığımız ücret, ürettiğimiz bir pantolon almaya yetmiyor! Bu markalar taraf oldukları sözleşmelerin gereğini yerine getirsinler diye Özak patronu bağlı olduğu anayasanın, yasaların gereğini yerine getirsin diye, kar kış demedik; taleplerimizi kazanabilmek için kalktık İstanbul’a geldik. Taleplerimiz karşılanmazsa her mağazanın önünde eylem yapacak; ‘giyilen en güzel hikaye’ değil. Giyilen bizim emeğimizin ucuz sömürüsüdür diye iki yüzlülüğünüzü herkese anlatacağız” diye konuştu.
Özak Tekstil İşçileriyle Dayanışma Platformu adına KESK yöneticisi Hüseyin Özev, Özak Tekstil işçilerinin mücadelesinin İstanbul emeğiyle geçinmeye çalışan tüm işçilerin mücadelesi olduğunu söyledi.
“Taleplerimiz kabul edilmezse eylemler mağaza önüne taşınacak”
BİRTEK-SEN Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi temsilcisi Çayan Dursun ise işçilerin taleplerinin makul olduğunu söyleyerek, “Bizler Levis ve Zara’nın fabrika sahiplerine yaptırım uygulamaları için zaman tanıdık. Eğer gerekli yaptırımlar uygulanmazsa çarşamba gününden sonra mağaza önlerinde eylemlere başlayacağız. Mağaza eylemleri ile de sonuç alamazsak Levis ve Zara’yı boykot edeceğiz. Bizler bu sürecin buraya kadar varmasını istemiyoruz. Diyalog yoluyla çözülmesini istedik istiyoruz. Fakat fabrika yönetimi yaşanan sorunu başından beri uzlaşma tutumundan uzak bir şekilde yaklaşıyor. Biz yine de fabrika yönetimini sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Sorunların diyalogla çözülmesi adına görüşmeye ve sorumluluk almaya hazır olduğumuzu bir kere daha ifade ediyoruz” dedi.
Urfa’dan seslendiler: Bu tutumdan vazgeçin
Özak Tekstil işçileri aynı gün Urfa’da da bir basın açıklaması yaptı. Urfa’da yapılan açıklamada konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, daha önce Özak Tekstil’in işten attığı işçilere tazminatlarının tamamını ödemediğini hatırlattı. Türkmen, “Tarihinde ilk kez işten çıkarılan işçilere, sendikamızın ve işçilerin kararlılıkları sonrası tazminatlar tam ödendi. Ama biz sadece tazminat için çıkmadık bu yola. Bütün işçilerin işe alınması, sendikal haklarının tanınması ve direnişte oldukları süredeki ücretlerinin ödenmesi talepleri karşılanana kadar bu mücadeleyi devam ettireceğiz” dedi.
Özak Tekstil’in üretim yaptığı Levi’s ve Zara’nın siparişleri kesme kararı aldığını duyuran Türkmen, “Bu firmalar da bu şekilde kurtulamaz. İşverenin bu haksızlıklara son vererek işçilerin işe geri dönmesi, bütün haklarını alarak çalışmaya başlaması için mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Özak Tekstil patronuna da seslenen Türkmen, “İşçilerin anayasal haklarını tanımayan bu sendika düşmanı tutumunuzdan vazgeçin, bu sorun çözülsün, işçiler işine geri dönsün” ifadelerini kullandı.