4.4 C
İstanbul
20 Ocak Pazartesi, 2025
spot_img

Osman Kavala için tutukluluğa devam kararı: Barkey dosyası ile Gezi birleştirildi

Osman Kavala’nın tutuklu yargılandığı Barkey dosyasının Gezi davası ile birleştirilmesine karar verildi. Kavala duruşmada birleştirme konusunda, “Casusluk suçlamasının ömrünün uzamasına, buna dayandırılan tutukluluğumun kesintisiz devamına imkân sağlayacaktır” dedi. Gezi Davası 21 Mayıs’ta görülecek. Prof. Dr. Ayşe Buğra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri için “Esefle karşılıyorum” dedi.

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı iş adamı Osman Kavala’nın yargılandığı “casusluk” davası ile istinaf mahkemesinde bozulan Gezi davasını birleştiren mahkeme, tutukluluğun devamına karar verdi.

39 aydır tutuklu bulunan Osman Kavala’nın “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Casusluk” suçlamalarıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Çağlayan’daki 36. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Kavala duruşmaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden SEGBİS ile bağlandı. Milletvekilleri ve konsolos yetkililerinin bulunduğu çok sayıda kişinin izlediği duruşmada, mahkeme başkanı dosyanın İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Gezi davası ile birleştirilmesi yönünde muvafakat verdiğini açıkladı.

Leyla Alaton: Barkey ile Kavala’yı hiç bir arada görmedim

Duruşmada Leyla Alaton tanık olarak dinlendi. Kavala’nın avukatı Deniz Tolga Aytöre, Alaton’a “Henri Barkey ile Osman Kavala arasında bir ilişkiye şahit oldunuz mu?” diye sordu. Alaton, “Şahit olmadım. İkisini hiçbir zaman bir arada görmedim de duymadım da” dedi.

‘Bozkurt iftira atıyor, 15 temmuz’da Türkiye’deydik’

Alaton, bir önceki celsede tanık olarak dinlenen Cem Fadıl Bozkurt’un “Leyla ve İshak Alaton darbeyi Henri J. Barkey’den öğrendi” iddialarına yanıt verdi. Alaton, Bozkurt’un kendi şirketlerinde genel müdür olarak çalıştığını ve 2015 yılında Bozkurt tarafından dolandırıldıklarını öğrendiklerini ve devam eden bir dolandırıcılık davaları olduğunu anlattı. Alaton, “Kendisi bunun üzerine iftirada bulunuyor. Kendisi ile hiçbir ilişkimiz yok, darbeden 1,5 sene öncesine kadar ilişkimiz bitti. Görüşmedik, yani darbeden önce kendisi ile görüşme imkanımız yok, yalan, iftira. Böyle bir şey mümkün değil. Kendisi devam eden davamız nedeniyle iftira ediyor” diye konuştu.

Alaton, Bozkurt’un ifadesinde “Alatonlar 15 Temmuz’da Türkiye’de değildi” iddialarına da “Kardeşim de, ben de 15 Temmuz’da Türkiye’deydik” diye yanıt verdi.

Kavala: AİHM kararını boşa çıkarmak için kurgulandı

Kavala duruşmadaki beyanında, “Olayları ve olguları nesnel biçimde değerlendiren tarafsız bir gözlemcinin, hiçbir dayanağı olmayan ve yasadaki tanımına aykırı biçimde kullanılan casusluk suçlamasının AİHM’in derhal tahliye edilmem yönündeki kararını boşa çıkartmak için kurgulanmış olduğunu anlayamaması olası değildir. Suçlamalara dayanak olacak somut delil yokluğunda, iddia makamı birtakım komplo teorileriyle ve suçlamaları birbirlerinin kanıymış gibi iç içe geçirerek algı yaratmaya, bu şekilde yargıyı yönlendirmeye çalışmaktadır” dedi. Kavala şöyle devam etti:

‘Tutukluluğumun devamına imkan sağlayacak’

“İddia makamının öne sürdüğü iddialar olgusal temelden yoksundur, mantık kurallarına aykırı biçimde suçlamalar arasında irtibat kurulmaktadır. Böyle bir davranış ancak ideolojik yaklaşımla ya da iyi niyet eksikliği ile açıklanabilir. Amaçlanan, suçlu olduğum algısının canlı tutulması için ancak tutukluluk halinin kesintisiz olarak devam ettirilmesidir. Yani, kamu yetkisini ve yasa maddelerini amaçlarına aykırı biçimde kullanarak, özgürlüğümün keyfi biçimde kısıtlanmasına gerekçeler yaratmaktır; özgür yaşama hakkımın gasp edilmesine yönelik sürekliliği olan bir eylemdir. İstinaf Mahkemesi’nin bu duruşmadan kısa süre önce, iddia makamının talebine uygun olarak Gezi davasındaki beraat kararlarını bozması ve birbirleriyle ilişkisi olmayan insanların farklı  edimleriyle ilgili davaların birleştirilmesi yönünde aldığı karar, Gezi protestolarıyla ilgili siyasi nitelikli iddiaların gündemde tutulmasına hizmet edecek ve mahkemenizin yetkisizleştirilmesi yoluyla çökmekte olan casusluk suçlamasının ömrünün uzamasına, buna dayandırılan tutukluluğumun kesintisiz devamına imkân sağlayacaktır. Geçen zaman paralel bir cezalandırmaya dönüşen bu hukuksuz uygulamanın vahametini sıradanlaştırmamakta, daha da arttırmaktadır. Özgürlüğümden mahrum yaşadığım her geçen gün benim için daha da önemli bir kayıp haline gelmektedir.”

Gezi davası 21 Mayıs’ta

Avukat savunmalarının ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, dönüşte kararını açıkladı. Mahkeme heyeti İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinden gelen İstinaftan bozulan Gezi davası ile bu mahkemede görülen 15 Temmuz davasının birleşmesine karar verdi. Kavala’nın tutukluluğu devam edecek. Birleştirme kararı verilen Gezi Davası 21 Mayıs 2021’de saat 10.00’da 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Ne olmuştu?

Gezi davasında tahliye kararı verilmesinin ardından serbest kalması gereken Osman Kavala hakkında, Barkey adıyla anılan dosyadan tutuklama kararı verilmişti. Oysa Kavala, söz konusu dosyadan da, kanun gereği 2 yıldan fazla tutuklu kalamayacağı için daha önce tahliye edilmişti. Gezi davası kararı daha sonra istinaf mahkemesince bozuldu.

Ayşe Buğra’dan Erdoğan’a yanıt: Esefle karşılıyorum

Osman Kavala’nın eşi Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Buğna, duruşma sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yani aynı zihniyet şu Osman Kavala denilen bu ülkede Soros adeta ofisi olan temsilcisi olan kişinin karısı da yine aynı şekilde Boğaziçi Üniversitesi’nde bu provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır” açıklamasına yanıt verdi. Buğra, “Bu olan biteni bir hukuk süreci olarak yorumlamak imkânsız. 3,5 yıldır süren ve gittikçe ağırlaşan bir eziyet süreci. Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını esefle karşılıyorum, memleketim adına üzülüyorum” dedi.

 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol