8.3 C
İstanbul
18 Ocak Cumartesi, 2025
spot_img

Öğretmenler şiddete karşı kitlesel eylemlerle sokağa çıktı, iş bıraktı

Eğitimciler, İstanbul'da bir öğretmenin öğrencisi tarafından öldürülmesine karşı iş bırakarak, şiddetin durdurulmasını istedi.

İstanbul Eyüpsultan’daki Özel Eyüpsultan Final Akademi Anadolu Lisesi’nde Y. K.’nin öğretmeni ve okul müdürü olan İbrahim Oktugan’u silahla öldürmesi üzerine öğretmen sendikaları eylem kararı aldı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim Sen), Hürriyetçi Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (Hürriyetçi Eğitim Sen) ile Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen) üyeleri, derse girmeyerek iş bırakma eylemi kararı aldı. Sendikalar, aldığı karar doğrultusunda da birçok kentte açıklama ve yürüyüş gerçekleştirdi.

Mardin

Mardin’de eğitimciler, sabah saatlerinde derse girmeyerek Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendikaların bulunduğu bina önünde bir araya geldi. Şiddeti protesto eden döviz ve sendika önlükleriyle yürüyen eğitimciler, Karayolları Parkı’nda öldürülen eğitim emekçileri için saygı duruşunda bulundu.

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Mardin Şubesi Eşbaşkanı Sümeyra Oğur, “Söz bitti. Şiddetin, cinayetin tek bir faili olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz” dedi. Cinayetin arkasındaki zihniyetin eğitim emekçileri ve kamu emekçilerini ötekileştiren, her fırsatta tehdit ederek hedef haline getiren, mesleklerinin itibarını ayaklar altına alanlar olduğunu belirten Oğur, “Bir toplumun uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür. Öğretmenler, toplumun temel taşlarını döşeyen, gelecek nesilleri yetiştiren ve aydınlık bir geleceğe rehberlik eden mimarlardır. Öğretmene yapılan her saldırı, tüm topluma ve ülkenin geleceğine yapılmış bir saldırıdır. Unutmayalım ki; eğitimsiz bir toplum, karanlığa mahkumdur” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Eylem daha sonra alkış ve sloganlarla sona erdi.

Qoser ilçesinde de Eğitim Sen’e bağlı eğitim emekçileri, Özgürlük Meydanı’nda bir araya gelerek, Oktugan’ın öldürülmesini protesto etti.

Urfa

Urfa’da iş bırakan eğitimciler, okullardaki şiddeti yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto etti. Merkez Haliliye ilçesinde bulunan Abdülkadir Karahan Kütüphanesi önünde bir araya gelen eğitimciler, siyah giyinirken, göğüslerine de siyah kurdele işareti olan “Öğretmene yönelik şiddete dur de” yazılı kokartlar taktı. Bazı eğitimciler ise üzeri kırmızıya boyanmış beyaz öğretmen önlükleri giyerek, şiddeti protesto etti.

“Öğretmene şiddete hayır, öğretmenime dokunma” pankartı eşliğinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasına yürüyen eğitimciler, sık sık “Şiddete hayır”, “Öfkeliyiz, yastayız susmayacağız”, “Şiddetsiz güvenli okullar istiyoruz” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları attı. Güzergahtaki yurttaşlarında destek verdiği eğitimcilerin korteji, Hasan Hüseyin Çalışkan İlk Öğretim Okulu’nun önünden geçtiği sırada öğrencilerin “Şiddete hayır” sloganı atması eğitimcilerden uzun süre alkış aldı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan Eğitim Sen Riha Şubesi Eşbaşkanı Murat Oruç, eğitimcilere yönelik şiddetin son bulması için hükümeti gerekli önlemleri almaya çağırdı.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Urfa İl Örgütü yöneticileri ile eğitimcilerin ailelerinin de destek verdiği açıklama, “Şiddet sürüyor, Bakan bakıyor” sloganıyla son buldu

Van

Eğitim Sen Van Şubesi, sendika binası önünden Kent Meydanı’na yürüyerek, şiddeti protesto etti. Eyleme katılan yüzlerce emekçi, iktidarın politikalarına tepki gösterdi. Burada açıklama yapan Şube Eşbaşkanı Funda Demir Bozkurt, “Kendimizin ve öğrencilerimizin canından endişe ederek okula gitmek istemiyor, can güvenliğimizin olmadığı bir eğitim sistemini kabul etmiyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi.

Amed

Amed’de Eğitim Sen tarafından Rojava Parkı’nda açıklama yapıldı. “Şiddet ve itibarsızlaştırma politikalarını kabul etmiyoruz”, “Özel eğitim kurumlarında yaşam hakkımızı ve güvenceli çalışma için sendikal haklar istiyoruz. Eğitim iş kolu oluşsun” pankartları açılan açıklamada, “Öfkeliyiz, yastayız”, “Barışçıl bir çalışma yaşamı istiyoruz”, “Önlük sorun çözmüyor”, “Emeğimizi değersizleştiren düzeni kabul etmiyoruz” ve “Eğitim emekçilerini yaşatan bir meslek kanunu istiyoruz” dövizleri taşındı.

Kentteki sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği eylemde açıklama yapan Eğitim Sen Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Duygu Özbay, anti demokratik hale getirilen bir meslek kanunu değil öğretmenin yaşam hakkını koruyan bir eğitim sistemi talep ettiklerini söyledi. Eğitim Sen Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Faruk Ercan ise, “Eğitim Bakanlığı ve siyasi iktidarın eğitim emekçilerine yönelik söylem ve yaklaşımları ile mesleğimizin itibarsızlaştırdığı koşullarda, savaşlarda bile hedef alınmayan eğitim emekçileri okullarda şiddetin hedefi olmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Sağlık Emekçiler Sendikası (SES) Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak da, şunları belirtti: “Hemen hemen her gün ülkenin bütün acil servislerinde şiddete uğrayan sağlık emekçisi arkadaşlarımız var. Buradan aslında vatandaşları da bilgilendirmek gerekiyor sağlık sistemindeki bozuklukların nedeni veya eğitim sistemindeki veya diğer kurumlardaki devletin çökmüş yapısının sorumlusu bizler değiliz. Sağlık sisteminde çalışanlar veya eğitimciler değildir.”

Batman

Eğitim Sen Batman Şubesi, Öğretmen Evi önünden Yılmaz Güney Parkı’na yürüyüş gerçekleştirdikten sonra açıklama yaptı. DEM Parti ve DBP il yöneticilerinin de destek verdiği açıklamada, “Şiddete Hayır, Öğretmenime Dokunma” yazılı pankartı açılarak, sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Şiddete ceza”, “Öğretmene güvence” ve “Susma, haykır, şiddete hayır” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından açıklamayı Eğitim Sen Batman İl Örgütlenme Sekreteri Adem Tufan yaptı.

Açıklama, daha sonra oturma eylemiyle sona erdi.

Şırnak

Şirnex’in Cizîr ilçesinde de, Sanat Konağı’nda gerçekleştirilen açıklamayla okullardaki şiddete tepki gösterildi. “Öfkeliyiz öğretmenin yaşam hakkını güvence altına almak için daha kaç canımızı kaybedeceğiz” pankartının açıldığı açıklama saygı duruşuyla başladı.

Daha sonra açıklamayı Eğitim Sen Sîlopi Temsilcisi Yaşar Taşdemir okudu. Sık sık “İbrahim öğretmen ölümsüzdür” sloganının atıldığı açıklama, 5 dakikalık saygı duruşuyla sona erdi.

İstanbul

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, Beyazıt Tramvay durağından İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, “Direne direne kazanacağız”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Susma haykır şiddete hayır”, “Parasız, bilimsel, demokratik eğitim”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” ve “Bakan istifa” sloganları atıldı.

“İtibarsızlaştırma politikalarına ve eğitimde şiddete hayır” pankartının taşındığı yürüyüşün ardından açıklamayı Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu okudu.

İzmir

İzmir’de 1 günlük iş bırakma eylemi yapan eğitimciler Konak Metro girişinde bir araya geldi. Eski Sümerbank önüne yürüyüş gerçekleştiren eğitimciler yürüyüşte, “Öğretmenime dokunma”, “Hedef gösterildik, öldürüldük. Yastayız, öfkeliyiz” pankartı açtı. Yürüyüşte, sık sık “Öğretmene şiddet politiktir”, “Susma haykır, şiddete hayır”, “Okullarda şiddet istemiyoruz, öğretmene değil katillere barikat” sloganları atıldı. Öğretmenlerin birçoğu siyah kıyafetleri ile eyleme katılırken, bazı eğitim emekçileri ise çocuklarıyla birlikte yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sonrası sendikaların ortak hazırladığı metni Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yöneticisi Rabia Aktaş okudu. Açıklama sonrası kitle Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i istifaya çağırdı.

Bursa

Bursa’da gerçekleştirilen eylemde “Yıllardır yaptığımız tüm uyarılara rağmen önlem alınmamış, aksine Milli Eğitim Bakanlığı ideolojik örgütlenme alanına evrilmiş, eğitim politikaları yap boz tahtasına dönüştürülmüştür.” denildi.

Eğitim emekçileri şu talepleri seslendi:

MEB acilen;

• Okullardaki şiddetin nedenlerini ortaya çıkarmalı, eğitim emekçilerinin
can güvenliği sağlamalıdır.

• Okullarda yaşanan şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı engellemek
için bir an önce eğitimde şiddet yasası çıkarılmasını sağlamalıdır.

• İçi bin bir tane gereksiz ve hatta zararlı içeriklerle doldurulan müfredat
yerine, şiddetin çağdışı ve yanlış olduğunu öğreten, toplumsal yaşam
derslerini içeren öğretim programları hazırlanmalıdır.

Artvin

Eğitim Sen, Eğitim İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen Hopa temsilcilikleri Hopa Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Eğitimde şiddete dur de. Öğretmene şiddete hayır” pankartı açılan açıklamada, “Şiddet yasası çıkartılsın”, “Bireysel silahlanma engellensin” ve “Eğitim emekçilerini değersizleştiren politikaları kabul etmiyoruz” dövizleri taşındı. Çok sayıda eğitim emekçisinin katıldığı açıklamada, emekçiler siyahlar giydi.
Açıklamada konuşan Eğitim Sen Hopa Temsilcisi Zeliha Yıldırım, “Eğitim Bakanlığını artık sözlü uyarı ve kınamaları bir kenara bırakıp acilen somut adımlar atmaya okul içi ve dışı güvenlik önlemlerini almaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Adana

Adana’da ise iş bırakan sendika üyeleri, sendikalarının şubelerinden Atatürk Parkı’na yürüdü, oradan da kortej halinde açıklama yapacakları Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yürüdü. Yürüyüşte, “Eğitimde şiddet yasası istiyoruz hemen” ortak pankartı taşınırken öğretmenlerden bazıları kanlı önlükler, bazıları ise siyah renkli kıyafetlerle katıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapan Eğitim Bir Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer, “Şiddete karşı yasal düzenleme istiyoruz. Eğitim çalışanları olarak, şiddete karşı caydırıcı nitelikte münhasıran bir cezai müeyyide getirilmesini, şiddete uğrayana, çalışana da hukuki koruma sağlayacak türden yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını istiyor ve bekliyoruz” dedi.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak da iktidarın eğitim emekçilerine yönelik söylem ve yaklaşımları mesleklerini itibarsızlaştırıldığı koşullarda eğitim emekçilerinin şiddetin hedefi olmaya devam edeceği uyarısı yaptı.

Mersin

Mersin’de, eğitimciler İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ile kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de destek verdiği açıklamayı yapan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Artık yeter! Can korkusuyla çalışmak istemiyoruz! Can güvenliğimiz sağlansın gerekli tedbirler alınsın” çağrısında bulundu.

Antalya

Antalya da eğitimci sendikaları İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ortak açıklama yaptı. Açıklamaya kentteki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi. Ortak açıklamayı yapan Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, eğitimde şiddet yasası talep etti.

Hatay

Hatay’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapan eğitimciler, şiddet yasasının bir an önce çıkarılmasını talep etti.

Ankara

Ankara’da eğitimciler yürüyüş düzenledi. Eğitim Sen, Öğretmen Sendikası, Eğitim-İş, TEÇ-SEN, Genç Eğitim Sendikası ve Hürriyetçi Eğitim Sen, Eğitim Bakanlığı’nın önünde bir araya gelerek Meclis’e yürüdü. Eğitim Bakanlığı önünde Meclis’in Çankaya kapısına kadar yürüyüş düzenleyen yüzlerce öğretmen, yürüyüş boyunca “Tarikatçı bakan istemiyoruz” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. “Can güvenliğimiz için yasa istiyoruz”, “Eğitimde şiddete dur de” yazılı dövizleri taşıyan öğretmenler geldikleri Meclis önünde eğitimde şiddete karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Bakanlığın söylemleri zemin hazırladı”

Burada sendikalar adına ortak basın metnini okuyan Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay şunları söyledi: “Eğitim Bakanlığı ve siyasi iktidarın eğitim emekçilerine yönelik söylem ve yaklaşımları ile Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinden emeğimizin değersizleştirildiği, mesleğimizin itibarsızlaştırdığı koşullarda, savaşlarda bile hedef alınmayan eğitim emekçileri okullarda şiddetin hedefi olmaya devam etmektedir. Önceki gün ömrünün büyük bölümünü eğitime ve öğrencilerine adamış olan bir meslektaşımızı hayattan ve öğrencilerinden koparan ne basit bir öfke krizi ne failin öğrenci oluşu ne de failin uyruğu ile ilgilidir. Bugüne kadar eğitimden sorumlu olanların yaptıkları açıklamalarda eğitimde yaşanan olumsuzlukların sorumlusu olarak öğretmenleri göstermesi, CİMER uygulamasının bizlere karşı bir sopaya dönüştürülmesi, MEB’in eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine öğretmenleri ve idarecileri, veli ve öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması, bugün yaşananlara zemin oluşturmuştur.”

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol