Amed’te 20 Eylül 1992’de katledilen Kürt bilge Apê Musa (Musa Anter) ve katledilen Özgür Basın emekçileri anısına her yıl gerçekleştirilen Musa Anter Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin bu yıl 30’uncusu düzenleniyor. Yeni Yaşam gazetesi öncülüğünde düzenlenen yarışmaya , “Türkçe Haber”, “Kürtçe Haber”, “Fotoğraf (Haber Fotoğrafı)”, “Karikatür” ve Gurbetelli Ersöz anısına “Kadın Haberciliği” olmak üzere beş ayrı dalda ödüller hak sahiplerini bulacak. Son başvuru tarihi 10 Eylül olan yarışmada ödüle layık görülen eserler, 18 Eylül’de açıklanacak. Ödüller, 22 Eylül’de Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.
Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve yarışmanın Türkçe Haber Jürisi Mehmet Ali Çelebi, yarışmanın amacının Apê Musa’nın verdiği Özgür Basın mücadelesinin hafızasını diri tutmak ve bu mücadeleyi diğer kuşaklara aktarmak olduğunun altını çizdi.
“Gelecek kuşaklar için”
Yarışmanın Musa Anter adına düzenlenmesinin tarihi bir görev olduğunu belirten Çelebi, Ortadoğu’da özgür Kürt’ün ortaya çıkması için Musa Anter’in büyük mücadele ve emek verdiğini söyledi. Musa Anter’in Kürt halkı için birçok alanda çalışma yürüttüğüne dikkat çeken Çelebi, büyük bir miras bıraktığını ifade etti. Apê Musa’nın verdiği mücadeleyle hem özgürlüğünden hem de yaşamından vazgeçtiğini dile getiren Çelebi, “Apê Musa’nın bu ülkede 11 yıl boyunca özgürlüğü gasp edildi. Bunun sebebi Kürt kimliğini ve özgürlük mücadelesini sürekli yaşatmasından kaynaklıydı. Apê Musa, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Halkın Emek Partisi (HEP) ve Özgür Gündem kuruluş süreçlerinde rol aldı. Bu yüzden Ortadoğu’nun yetiştirdiği en önemli değerlerdendir. 1992’de Özgür Gündem gazetesi yayınlandıktan birkaç ay sonra 20 Eylül 1992’de Amed’e katledildi. 30 yıldır bu ödül Apê Musa adına düzenleniyor. Ödülün çerçevesi Kürt basın tarihinin, Kürdistani hafızanın yaşatılması, Kürt basının mücadelesini gelecek kuşaklara taşınmasıdır. Bu anlamda 30 yıldır bu kıymetli ödül töreni düzenleniyor” dedi.
“Büyük bedeller verildi”
Çelebi, Apê Musa adına düzenlenen 30’uncu yıl ödül töreninin Özgür Basına yönelik saldırılara karşı bir meşale görevi olduğunu vurgulayarak, her gün yeni bir Özgür Basın emekçisinin bu meşaleyi devraldığını söyledi. Özgür Basının tarih boyunca büyük bedeller vererek bugünlere geldiğini dile getiren Çelebi, “Kurdistan basın tarihine baktığımızda, 22 Nisan 1898 Mısır’ın başkenti Kahire’de Miktad Midhat Bedirhan tarafından ilk gazete çıkarıldı. 15 Mayıs 1932 Suriye’nin başkenti Şam’da Hawar gazetesi çıkarıldı. O dönemin koşulları içinde bu gazeteler Kürt basın için bir milattı. 1992 sürecine geldiğimizde, Özgür Gündemin yayın hayatına başlamasıyla devlet sistematik Özgür Basına yöneldi. Gazeteyi sansürleyerek, baskı altına almaya başladılar. Ancak Özgür Basın çalışanları yılmadan, hakikati topluma ulaştırmaya devam etti. Bu baskılara karşı Özgür Basın hiçbir zaman geri adım atmadı” diye konuştu.
Dünyadan ve mapushanelerden başvuru
Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Mehmet Şahin ise, gazetecilerin yarışmaya yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, dünyadan ve Türkiye’den birçok gazetecinin başvuruda bulunduğunu aktardı. Çok renkli bir başvuru tablosunun ortaya çıktığını ifade eden Şahin, mahpushanelerde tutuklu bulunan gazetecilerin de yarışmaya başvuruda bulunmasının ayrıca kendilerini sevindirdiklerini söyledi.