Muğla Akyaka’da Muğla Vakfı tarafından kıyıların halkın kullanımını engelleyecek şekilde işletmesine karşı protesto gerçekleştiren yurttaşlar arasından üç kişiye karşı açılan davada, beraat kararı verildi.
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka mahallesinde ‘A Tipi Mesire Alanı’ olarak belirlenmiş olan Akyaka Orman Kampı’nda, Muğla Vakfı’nın işlettiği kıyı ve piknik alanı, yurttaşların kullanımına engel olacak şeklide şezlonglarla doldurulmuştu. Bunun üzerine bir protesto gerçekleştiren yurttaşlar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.
Akyaka halkı, protesto eyleminin yanı sıra kamuya ait alanların halkın ücretsiz kullanımına kapatılmasına karşı da, sorumlular hakkında şikayette bulundu.
Muğla Vakfı ise eylemler sırasında işletmeye ait şezlongların kırıldığını ve ‘çalışma hürriyetinin ihlal edildiğini’ ifade ederek, eyleme katılanlar arasından üç yurttaş hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Davanın 22 Mart’ta görülen karar duruşmasında Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi heyeti, sanıklar Alp Serdar Denktaş, Türkan Denktaş ve Emine Dayıoğlu’nun beraatine istinaf yolu açık olmak üzere karar verdi.
Kararda savcının mütalaası ile uyumlu olarak, yüklenen suç açısından sanıkların kasıtlı bir eyleminin bulunmadığı ve suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı söylendi.
‘Kıyı işgaline karşı mücadelemiz sürecek’
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi’nden Serdar Denktaş, karara ilişkin yaptığı açıklamada “Kıyı işgallerine karşı yurttaşların ülke genelinde yürüttüğü mücadelelerin bir örneği de Akyaka’da veriliyor” dedi.
Bu yargı kararı ile yurttaşların kıyılardan yararlanmalarının anayasal bir hak olduğunun kesinleşmiş olduğunu belirten Denktaş, “Bu karar, benzer mücadele yürüten ve benzer suçlamalarla karşı karşıya kalan tüm yurttaşlar için örnek oluşturan önemli bir kazanımdır. Gökova Meclisi olarak bu kazanımımızdan da güç alarak bölgemizdeki tüm kamusal alan işgallerine karşı yürüttüğümüz mücadelemizi daha da yükselteceğiz ve tüm işgaller kaldırılıncaya kadar kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.