Muğla’nın Datça ve Ortaca ilçesinde halk elektrik, akaryakıt ve gıdaya yapılan zamları protesto etti.
Muğla’nın Milas, Köyceğiz, Fethiye ve Marmaris ilçelerinde yapılan eylemlerin ardından Datça ve Ortaca ilçelerinde de halk elektrik, akaryakıt ve gıdaya yapılan zamları protesto etti.
Muğla’nın Ortaca İlçesinde bir araya gelen halk Pirinç iş Hanı AYDEM önünde basın açıklaması yaparak, elektrik faturalarını yaktı.
Ortaca Yeter Artık Platformu adına açıklamayı okuyan Ülkü Aydoğan, “2021 Aralık ayında son 20 yılın zirvesine çıkan enflasyon ve 2022 yılının başında elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar, ücretlere yapılan zamları alıp götürdü. Her ay onlarca konutun elektriğinin kesiliyor. Artan enflasyon karşısında gün geçtikçe yoksullaşan biz işçiler, emekçiler, seracılar ve küçük esnaf bu gidişatı kabul etmiyoruz” dedi.
“Emekçiler bu gidişatı kabul etmiyor”
Türkiye’nin farklı illerinde başlayan işçi eylemleriyle dayanışma içerisinde olduklarını dile getiren Aydoğan, “Artan enflasyona karşılık gün geçtikçe yoksullaşan işçi ve emekçiler bu gidişatı kabul etmemekte ısrarcı. Tüm bu karanlık tabloya karşı yurdun dört bir yanından hakları için direnen, ücretlerinde iyileştirme talep eden ve sendika hakkı için mücadele eden işçilerin haberleri geliyor. İşçiler, emekçiler günlerdir haklarını almak; insanca bir yaşam için direnmektedir” diye konuştu.
Ülkü Aydoğan taleplerini şöyle sıraladı:
- İnsanca yaşayacak bir ücret için tüm ücretlere ek zam yapılmalıdır.
- Zamlar durdurulmalıdır. Elektrik, su, doğal gaz, telefon, internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalıdır.
- Başta KDV olmak üzere, konutlarda faturaları kabartan vergi ve kesinti kalemleri kaldırılmalıdır.
- Geliri olmayan ya da az gelirli hanelerin elektrik, gaz ve suyunun kesilmesi durdurulmalıdır.
- İşsiz, yoksul ailelerin karanlıkta, soğukta ve susuz kalmamaları için bu ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır.
- Enerji üzerindeki uluslararası ve ulusal sermaye egemenliği son bulmalı, üretiminden dağıtımına kamusal bir hizmet olarak kâr gözetilmeden sunulmalıdır.
“Bu bir soygun değil de nedir?”
Muğla’nın Datça ilçesinde yapılan açıklamada konuşan Hürriyet Karadeniz, “Giderek artan enflasyon karşısında ne asgari ücrete ne de emekli
maaşlarına yapılan zamların bir anlamı kaldı. Artık saklanamaz hale gelen bu kriz ortamında elimizde avucumuzda olan ise elektrik zammı adı altında bir avuç sermayedara transfer ediliyor. Datça gibi doğalgazın olmadığı yerleşim yerlerinde elektriğin aynı zamanda ısınma için de kullanılıyor olması nedeniyle faturalar dehşet verici boyutlara ulaştı. Elimizde avucumuzda olanlar bir avuç kapitalistin cebine konuluyor. Bu bir soygun değil de nedir?” dedi.
Ekonomik krizi yaratanlar krize rağmen zenginleşirken, ortada sorun yokmuşçasına yapılan konuşmalara artık karnımız tok diyen Karadeniz, “Artık ne bekleyecek vaktimiz, ne de bu vahşi düzenden kurtulmak için mücadele etmekten başka şansımız var. O yüzden bugün birçok yerde olduğu gibi Datça’da da yine sokaklardayız. Bundan sonra da barınamayan, geçinemeyen, ısınamayan milyonlarla birlikte sokaklarda meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Her yerde bu krizin faturasını ödemeyeceğiz diye haykıracağız, yaşadığımız mahallelerde komşularımızla, çalıştığımız iş yerlerinde iş arkadaşlarımızla birleşeceğiz, dayanışacağız, birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
Hürriyet Karadeniz Datça Demokrasi Platformu’nun taleplerini şöyle sıraladı:
- Zamların geri alınsın.
- Faturalardaki vergiler kaldırılsın.
- Her haneye 250 KWH elektrik parasız olarak verilsin.