3 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

Motokuryeler sendika haklarını istiyor

Yemeksepeti’ndeki örgütlenmenin aynı işkolundaki işçilere umut olduğunu belirten TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Kargo işçilerinin örgütlü yani birlikte hareket etmesi gerekiyor. Aksi takdirde içinde bulunduğu koşulları değiştirmesinin, insanca bir yaşam ve insanca bir çalışma düzeni sağlamasının olanağı yoktur” dedi.

Salgınla birlikte çalışma koşulları ağırlaşan motokuryeler, koşulların iyileştirilmesi için sendikalaşma mücadelesi veriyor.

Online yemek ve market siparişi uygulaması olan Yemeksepeti, salgınla birlikte e-ticaret ve online alışveriş sektörünün büyüdüğü yönünde açıklamalarda bulundu. Şirketin İnsan Kaynakları Genel Müdürü Yardımcısı İlke Şentürk Öksüz, yaptığı bir açıklamada, Yemeksepeti olarak aldıkları günlük sipariş sayısının 600 bini, kullanıcı sayısının ise 19 milyonu aştığını ifade etti.

Şirketin yüz binlere varan siparişlerinin bütün yükü ise işçilerin omuzlarına yüklendi. İşçiler, 10-12 saate kadar süren zor şartlarda çalışıyor. Çalışma şartları salgınla birlikte daha da kötüleşen işçiler, bu duruma karşı örgütlenme yoluna gitti. TÜMTİS’e üye olan işçiler, patronun bir dizi engeliyle karşı karşıya kaldı. Engellemelere rağmen TÜMTİS, Çalışma Bakanlığına yaptığı başvuruyla yetki belgesini alarak toplu sözleşme hakkını kazandı. Sonrasında ise şirkette işten atmalar başladı.

ÖRGÜTLENMEYİ ENGELLEME

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, sene başından bu yana firmada örgütlenme faaliyetlerinin sürdüğünü, patronun sendikal örgütlenmeyi engellemek için işyeri sınıflandırma kodunu değiştirmeye varana kadar birçok yöntemi denediğini söyledi.

Örgütlenme yaptıkları işkolunun dağınık iş yerlerinden oluştuğuna dikkat çeken Öztürk, patronların sendikalaşmanın önüne işçilerin bölünmüşlüğünden faydalanarak geçtiğini söyledi.

190 MOTOKURYE HAYATINI KAYBETTİ

Salgınla birlikte yurttaşların internet alışverişine yönelmesiyle iş yükleri artan kuryelerin 10-12 saat çalıştığını belirten Öztürk, sendikalı işçilerin 8 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ücretlerini aldıklarını söyledi. Puanlama ve hız baskısı nedeniyle motokuryelerin trafikteki risklerinin arttığına dikkat çeken Öztürk, pandemi sürecinde en az 190 motokuryenin trafik kazasında yaşamını yitirdiğini söyledi. Öztürk, alıcıların da siparişlerini verirken bu yaşananları göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti.

EHLİYETSİZ KURYE

Artan işsizlik sebebiyle ehliyeti olmayan kişilerin de motorlu kurye olarak çalıştıklarını aktaran Öztürk, “Bu durum işçi sağlığı ve iş güvenliği bağlamında riskler oluşturmaktadır. Kargo işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi, işyerinde söz hakkının olması için örgütlü yani birlikte hareket etmesi gerekiyor. Aksi takdirde içinde bulunduğu koşulları değiştirmesinin, insanca bir yaşam ve insanca bir çalışma düzeni sağlamasının olanağı yoktur” dedi.

Yemeksepeti’ndeki sendikal mücadelenin kazanımlarının iş kolundaki tüm kuryeleri kapsayacağını belirten Öztürk, “Bu sürecin daha fazla uzatılmadan işverenin itirazından vazgeçip sendikamızla müzakereleri başlatması çağrımızı yineliyoruz. Aksi halde yasal ve meşru haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Atılan işçilerin geri alınması için ve işyeri sınıflandırma kodu değişikliği konusunda hukuki mücadelemiz ise sürüyor” diye konuştu.

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol