Mısır’ın işçi kenti Mahalla’da tekstil grevine 10 bin işçi daha katıldı.
Mısır’ın Mahalla kentinde kurulu Misr Dokuma ve İplik fabrikasında 16 bin işçi düşük ücretlere ve sosyal yardımların ödenmemesine tepki göstererek greve çıktı.
Middle East Eye’ın haberine göre ilk olarak 5 bin işçinin başlattığı greve dün itibariyle 10 bini aşkın işçi daha katıldı.
Misr Dokuma ve İplik fabrikası, Mısır’ın en büyük kamu şirketi ve 25 binden fazla işçiyi istihdam ediyor.
Grev, Mısır’da enflasyonun yüzde 29.8’den yüzde 33’e yükseldiği, halkın alım gücünün iyice düştüğü bir dönemde patlak verdi.
İŞÇİLER NE İSTİYOR?
Salı günü şirket yetkililerinin işçi temsilcileriyle buluştuğu ve grevi sonlandırmaları karşılığında yüzde 10 zam önerdiği ancak işçilerin bunu reddettiği belirtildi. İşçiler, ücretlerine yüzde 10 zammın yanı sıra, sosyal yardımlarda yüzde 10’luk artış ve yemek parasında iyileştirme talep ediyor.
‘FABRİKA İŞÇİSİ’ AYRIMCILIĞI
Devlet Başkanı Abdül Fettah el Sisi, Haziran ayında kamuda çalışan tüm işçilere yüzde 10 zam sözü vermişti. Ancak Temmuz ayında hükümet bu zammın fabrika işçilerini kapsamadığını açıkladı. İşçiler bunun üzerine grev kararı aldı.
ÖNCÜ İŞÇİ GREVE GİDEN YOLU ANLATTI
Öncü işçilerden Faysal Lohsa, Ahram’a yaptığı açıklamada “Geride bıraktığımız haftalarda mesai sonrası fabrika içerisinde kısa yürüyüşler düzenledik ve zam talebimizi dile getirdik. Taleplerimizin karşılanmaması üzerine greve çıktık” dedi.
Greve, şirkete ait toplam 26 fabrikadan işçilerin katıldığı bildirildi.
Misr Şebin el Kom adlı başka bir tekstil şirketinde çalışan işçilerin de verilen sözler tutulmadığı için iş yavaşlatmaya başladığı öğrenildi.
MAHALLA’NIN ÖNEMİ
Mısır’ın işçi kenti Mahalla, son dönem ülkenin en hareketli bölgesi. İşçiler, 2006’da ve 2008’de çıktıkları büyük grevlerle seslerini duyurmuştu. Mahalla işçileri, 2011’de Hüsnü Mübarek’i deviren halk ayaklanmasında da rol oynadı.