MHP’li Mehmet Taytak, Meclis’teki ‘Dersim tabelası’ tartışmasında, Dersim Belediye Başkanı Maçoğlu’nu 1938’de katledilen dedelerini hatırlatarak tehdit etti.
Dersim Belediyesi’nin tabela kararı Meclis’te tartışma yarattı.
TBMM Genel Kurulu, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak’ın gündem dışı konuşmasıyla başladı. Taytak, ‘Dersim tabelası’ kararı alanları tehdit etti, seçimlere çok sayıda partinin girmesini de “Çok partili seçimler yoluyla ortaya çıkan seçmen iradesinin istismarındayız” diyerek eleştirdi.
“Tunceli’nin TKP’li Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Tunceli Belediyesinin adını ‘Dersim’ olarak değiştirme kararı üzerine söz almış bulunmaktayım” diyen Taytak, Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’nu, Dersim Katliamını hatırlatarak tehdit etti.
‘Devletin tunç eli tanıtılacaktır’
Taytak, şu ifadeleri kullandı:
“Popülizme yenik düşerek bazı çevrelere şirin gözükmek için geçmişi karıştırmaya çalışanların sonu, geçmişte dedelerinin başına gelenlerden çok farklı olmayacaktır. Kendi hayal aleminde Türk devletine başkaldırdığını düşünenlere er ya da geç devletin tunç eli tanıtılacaktır.”
CHP’yi de hedef alan Taytak, “Bizim şaşırdığımız esas mesele de Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu konu kapsamında sessiz kalışıdır. CHP seçimlerde ittifak yaptığı HDP’yi küstürmekten mi korkuyor? ‘Ne Dersim’i kardeşim, burası Tunceli’dir’ diye niye söyleyemiyorsunuz” diye konuştu.
“Tunceli ifadesinin yerine Dersim yazılmasıyla ilgili karar yok hükmündedir; ayaklarımızın altındadır, gereği de mutlaka yapılmalıdır” diyen Taytak, Türkiye’de ‘Dersim’ ismiyle anılan bir vilayet olmadığını söyledi. Taytak, “Ne yapacağız? Seçildi diyerek komünist şarlatanlığa göz mü yumacağız” ifadesini kullandı.
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal’ın “Sayın Vekilim, size yazılan metni okuyamıyorsunuz” sözleri üzerine CHP ve MHP’li vekiller arasında sözlü tartışma yaşandı.
Çok partili seçim sistemini eleştirdi
Meclis Başkan Vekili Celal Adan’ın uyarısı üzerine konuşmasını sürdüren MHP’li Taytak, çok partili seçim sistemini de eleştirdi:
“Çok partili seçimler yoluyla ortaya çıkan seçmen iradesinin istismarındayız.”
Taytak, şöyle devam etti:
“Millete şirin gözükmek için bedava buğday, organik nohut diye yola çıkanlar devletin vilayetinin ismini değiştiremeyeceklerdir. Ana dilimiz olan Türkçenin yanında başka dillerde yazışmalar yapmaya kalkanlar, yukarıda belirttiğimiz gibi devletin tunç elini bir an evvel görmelidirler. Herkesin haddini bilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlarına uyması gerektiğini ifade ediyorum.”
Özel: Dersimle sorunumuz yok
Sataşma üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise 1938 Dersim katliamıyla ilgili CHP’nin verdiği araştırma önergelerinin reddedildiğini hatırlatarak, “Meclis araştırsın bunu, tarihten husumet çıkarmayalım, oturalım, hep birlikte yanlışlar yapıldıysa yanlışları, doğrular yapıldıysa doğruları araştıralım ama bu çatı bu işe el koysun, dedik bu kadar açık yüreklilikle. O dönemde bu araştırma önergelerimize iktidar partisi tek başına hayır oyu veriyordu, bugün kendi seçim beyannamesinde emeklilikte yaşa takılanlar olup ona hayır oyu verenleri, af olup da unutanları, dün hakaret ettiklerine bugün rahatlıkla iltifat ettiklerini, TC’de andımızda karşı kutuplarda olup da ittifakında sorun olmayanları gördükçe bizi tutarlı siyasete davet edenlerden ibret almaktan başka bir şey kalmıyor bize” diye konuştu.
Özel, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin Tunceli’mizle de Dersim’le de hiçbir sorunu yoktur” diye sözlerine ekledi.