İSİG Meclisinin iş cinayetleri raporuna göre mayıs ayında 232 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Yılın ilk 5 ayındaki iş cinayetleri 972’ye ulaştı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 2021’in mayıs ayında meydana gelen iş cinayetleri ile ilgili raporunu yayımladı. Buna göre mayıs ayında 232 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yılın ilk 5 ayında iş cinayetlerinde ölen işçilerin sayısı ise 972 oldu.
İSİG’in yüzde yüzde 60’ını ulusal basından; yüzde 40’ını ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan derlediği verilere göre mayıs ayında en az 232 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Ocak ayında en az 203, şubatta en az 141, mart ayında en az 144, nisanda en az 252 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmişti. Mayıs ayı verileri ile birlikte, yılın ilk 5 ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 972’ye ulaştı.
İSİG verilerine göre mayısta yaşamını yitiren işçilere dair ayrıntılar şöyle:
- 232 emekçinin 193’ü ücretli (işçi ve memur), 39’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor
- İş cinayetlerinde ölenlerin 20’si kadın işçi, 212’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, eğitim, büro, metal, sağlık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti
- Üç göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 2’si Afganistanlı ve 1’i Türkmenistanlı
- 3’ü çocuk 84’ü 51 yaş ve üzerinde
Üç çocuk işçi can verdi
7 yaşındaki Urfalı Fadime mevsimlik tarım işçisi ailesine yardım etmek için gittiği Antalya’da traktör çarpması sonucu, 15 yaşındaki Fevzi Balıkesir’de tarlalarına çalışmaya giderken traktör devrilmesi sonucu; 17 yaşındaki Ağrılı Muhammet Marmaris’te sigortasız olarak çalıştığı villa inşaatında yüksekten düşme sonucu hayatını kaybetti.
Yaş dağılımına göre iş cinayetleri
- 14 yaş ve altı yaş grubunda 1 işçi,
- 15-17 yaş grubunda 2 işçi,
- 18-27 yaş grubunda 17 işçi,
- 28-50 yaş grubunda 122 işçi,
- 51-64 yaş grubunda 71 işçi,
- 65 yaş ve üstü yaş grubunda 13 işçi,
- Ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz 6 işçi hayatını kaybetti.
İş koluna göre iş cinayetleri
Ölümler en çok ticaret/büro/eğitim, tarım/orman, inşaat/yol, belediye/genel işler, sağlık, taşımacılık, güvenlik, konaklama, enerji, kimya, basın ve metal işkollarında gerçekleşti:
- Tarım işkolunda 21 çiftçi ve 16 işçi hayatını kaybetti.
- İnşaatlardaki 20 iş cinayetinin 12’si Mayıs ayının son haftasında meydana geldi.
- Tespit edebildiğimiz en az 5 moto kurye arkadaşımızı kaybettik.
Mayıs ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 29’u (yüzde 12,5) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler tarım, kimya, eğitim, büro, ticaret, metal, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu. Genel olarak baktığımızda da salgından evvel yüzde 1-2 olan sendikalı işçi ölüm oranı salgın sürecinde yüzde 10’un üzerinde.
Kovid-19, ezilme, yüksekten düşme, intihar, kalp krizi…
En fazla ölüm nedenleri arasında Kovid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, intihar, kalp krizi, elektrik çarpması ve boğulma yer aldı. Mayıs ayında Kovid-19 nedenli ölümler yüzde 52 ile ilk sırada ve en çok meydana gelen işkolları ise şöyle: Ticaret/büro/eğitim, sağlık, belediye, güvenlik ve basın.
- 43 eğitim, 15 sağlık ve 14 belediye emekçisi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
- İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 11’i yüksekten düşme nedenli.
- Mayıs ayında en az 13 emekçi ‘borç ve işsizlik’ nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdi.
İş cinayetlerin İstanbul yine başı çekti. 36 ölüm İstanbul’da, 14 ölüm İzmir’de, 10 ölüm Muğla’da meydana geldi.