İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Mayıs ayında 139, 2024’ün ilk beş ayında en az 738 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.
2024 yılı Mayıs ayı itibariyle aşırı sıcakların başladığına dikkat çekilen raporda, geçen sene sıcakta çalışırken beyin kanaması ve kalp krizi geçirerek çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Bu yıl da Adana’da bir tarım işçisinin aşırı sıcaklar nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğine dikkat çekilen raporda, sıcaklığın hızla arttığına ve 40-50 derece sıcakta açık alanda çalışmak zorunda kalan işçilerin varlığına işaret edildi.
“Aşırı sıcaklara karşı hiçbir önlem uygulanmıyor”
İş yerlerinde aşırı sıcaklara karşı çalışma saatlerinde düzenlemeye gidilmesi, uygun (hafif ve nefes alabilen) iş kıyafetlerinin sağlanması, serinletici ekipmanlar ve havalandırmanın oluşturulması, dinlenme molaları gibi önlemlerin hiçbirinin uygulanmadığı vurgulanan raporda, işçilerin çalıştırılmaya devam edilerek çok sayıda sağlık sorununa maruz kaldığı kaydedildi.
“İSİG mücadelesi, çalışılan ortamlarda asgari ve azami sıcaklık sınırının koyulmasını sınıfsal bir talep olarak gündemine almak ve bu taleplerin hayata geçirilmesi için mücadele etmek zorundadır” denilen rapor, şöyle devam etti: “Gerekli önlemler alınmadığı taktirde işçilerin hukuken ‘çalışmaktan kaçınma hakkı’ var. Ancak işçiye bu hakkını kullanma çağrısı yapmak büyük bir çoğunlukla kuru laf olarak kalıyor. Çünkü bu hakkı ancak ‘örgütlü işçiler’ hayata geçirebiliyor. Konumuz olan ‘sıcakta çalıştırma’da ise Türkiye’de bir yasal düzenleme söz konusu değil. Bu düzenlemenin yapılması için her düzeyde mücadele etmek de işçi sınıfının bir görevi olarak önünde duruyor.”
Yılın ilk beş ayında 24 çocuk işçi katledildi
İnşaat, tarım ve taşımacılık işkollarındaki iş cinayetlerin tüm ölümlerin neredeyse üçte ikisini oluşturduğuna işaret edilen raporda, “Bu işkollarındaki ortak özellik taşeron, mevsimlik, yevmiyeli gibi istihdam biçimlerinin egemen olması, günde ortalama 10-12 saat olan çalışma süreleri ve iş baskısıdır” denildi.
“MESEM, tarım, inşaat, sanayi, genel işler ve motokurye çocukların ölümleriyle beraber yılın ilk beş ayında 24 çocuk işçi hayatını kaybetti” denilen raporda, yaz aylarında özellikle mevsimlik tarım merkezli artışın sonucu olarak çocuk işçi ölümlerinin de artacağı kaydedildi.
Her gün en az 5 işçi katledildi
Mayıs ayında en az 7 göçmen işçi ölümünün meydana geldiği ifade edilen raporda, “Göçmen işçi ölümlerinin bir kısmında kimlik bilgilerine bile ulaşamıyoruz. Yine birçok göçmen işçinin kayıtsız oldukları için iş cinayetlerinin saklandığını da unutmamak gerekli” ifadeleri kullanıldı.
2024 yılının ilk beş ayında en az 738 işçinin iş cinayetlerinde katledildiği belirtilen raporda, her gün en az 5 işçinin iş cinayetleriyle yaşamını yitirdiği vurgulandı.
En fazla iş cinayeti inşaat, yol işkolunda gerçekleşti
Mayıs ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle: “İnşaat, yol işkolunda 39 işçi; tarım, orman işkolunda 25 emekçi (9 işçi ve 13 çiftçi, 3 besici, 1 balıkçı); taşımacılık işkolunda 22 işçi; metal işkolunda 8 işçi; konaklama, eğlence işkolunda 7 işçi; madencilik işkolunda 6 işçi; belediye, genel işler işkolunda 6 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 5 işçi; enerji işkolunda 4 işçi; petro-kimya lastik işkolunda 2 işçi; tekstil, deri işkolunda 2 işçi; ağaç, kağıt işkolunda 2 işçi; çimento, toprak, cam işkolunda 2 işçi; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 2 işçi; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 1 işçi; savunma, güvenlik işkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 5 işçi hayatını kaybetti.”
İş cinayetlerinin birinci sebebi trafik kazası
Mayıs ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle: “Trafik, servis kazası nedeniyle 35 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 29 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 24 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 16 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 9 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 5 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 4 işçi; patlama, yanma nedeniyle 3 işçi; intihar nedeniyle 3 işçi; şiddet nedeniyle 3 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerden dolayı 7 işçi hayatını kaybetti.”
65 yaş üstü 10 işçi yaşamını yitirdi
Mayıs ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle: “15-17 yaş arası 2 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 29 işçi, 30-49 yaş arası 62 işçi, 50-64 yaş arası 30 işçi, 65 yaş ve üstü 10 işçi, yaşını bilmediğimiz 6 işçi hayatını kaybetti.”