Zonguldak’ta özelleştirmeye karşı maden işçileri maden ocağından çıkmıyor
Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçileri, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan torba yasa tasarısını protesto etmek için “Maden ocağından çıkmama” eylemi başlattı
Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçileri, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan torba yasa tasarısını protesto etmek için “Maden ocağından çıkmama” eylemi başlattı.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, TTK’nin özelleştirilmesinin önünü açan torba yasa tasarısı kabul edilmişti. “TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir” şeklindeki torba yasa tasarısı maddesi, Zonguldak’ta maden işçileri ve sendikalar tarafından protesto edilmişti.
Özelleştirmeye karşı ‘maden ocağından çıkmama’ eylemi
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Cuma günü yaklaşık 4 bin madenci ile birlikte, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan tasarıya basın açıklaması yaparak tepki göstermişti. Madenciler, bugün de tasarıya tepki için ‘maden ocağından çıkmama’ eylemi başlattı.
“İşçiler kendileri örgütlendi”
Kuruma bağlı müessese müdürlüklerine ait maden ocaklarında gece 24.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler, sabah mesaileri bitmesine rağmen yer üstüne çıkmadı.
Gündüz 08.00-16.00 vardiyası için iş yerlerine giden madenciler, arkadaşlarının yukarıya çıkmaması üzerine ocak önünde beklemeye başladı.
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, sendikanın eylem kararı almadığını, işçilerin kendilerinin örgütlenerek böyle bir eylem başlattığını söyledi.
Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan işçilerin özelleştirmeye karşı tepkisi büyüyor. 16.00 vardiyası işçileri de “Maden ocağından çıkmama” eylemine katılırken, maden işçilerinin aileleri dayanışma ziyareti gerçekleştirecek. Yer üstünde çalışan işçiler ise Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) binalarında nöbete başladı
Torba Yasa’nın 58’inci maddesiyle TKK’nin özelleştirilmesine karşı Zonguldak maden işçileri bugün (6 Kasım) “Maden ocağını terk etmeme” eylemine başladı. 24.00-08.00 vardiyasının madenden çıkmayarak başlattığı direnişe, 08.00-16.00 vardiyasının ardından 16.00-24.00 vardiyası da katıldı. Son vardiyanın da katılmasıyla beraber eylemdeki maden işçisi sayısı 3 bini buldu.
Yerüstünde çalışan işçiler ise GMİS binasında nöbete başladı.
Maden işçilerinin Kozlu, Kandilli, Üzülmez, Amasra ve Gelik’teki aileleri de eyleme destek vermek için maden ocaklarına gidiyor.
“Bu işin buraya gelmesinin nedeni maden işçileri değildir”
Yerin altında maden işçileriyle beraber olan GMİS Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak, Elmas 67’de telefonla katıldığı canlı yayında tüm madencilerin kendi iradesiyle yerin altında olduğunu, kimseyi zorla tutmadıklarını belirterek “Bu işin buraya gelmesinin nedeni maden işçileri değildir. Kimse maden işçisini suçlayamaz” dedi.
Madencilerin moralinin yüksek olduğunu belirten Kolçak, işçilerin siyasi bir görüş ayrılığında olmadıklarını belirterek “Hepimiz sadece ekmek görüşündeyiz” ifadelerini kullandı.
BARTIN VAILİLİĞİ İŞÇİLERİN MADENE İNMESİNİ ENGELLEDİ
TTK’da çalışan maden işçilerinin ocaktan çıkmama eylemi sürüyor. Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan TTK Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece 24.00-08.00, 08.0016.00 vardiyalarında çalışan toplam 237 işçi eyleme katıldı. Yerin 250 metre altında eylemlerini sürdüren madencilerden 2’si, akşam saatlerinde rahatsızlanmaları üzerine ocaktan çıkarıldı. İşçiler, işyeri hekimi tarafından tedavi edildi.
Bu arada Bartın Valiliği kararıyla, 16.00-24.00 vardiyası için ocağa gelen işçilerin yer altına inerek eyleme katılmalarına, ‘güvenlik’ gerekçesiyle izin verilmedi. Polis ekipleri maden ocağı önünde önlem aldı.
Ocağa inmelerine izin verilmemelerine tepki gösteren işçiler, ‘Madenci feneri sönmeyecek’, ‘Madenler halkındır satılamaz’ sloganları attı. GMİS Amasra Şube Sekreteri İbrahim Çakır, 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçilerin Valilik ve kaymakamlık kararıyla ocağa alınmadığını belirterek, “Sağlık durumları konusunda sıkıntı olan 2 arkadaşımız iş yeri hekimimizin kararıyla eyleme devam edemedi. Onlar dışarıya çıktı. Ayrıca genel merkez yöneticilerimiz Ankara’da görüşmeler yapıyor. Biz sendika olarak 2 kez ocağa indik” diye konuştu.